Yaz aylarında yatırım haberlerine biraz ara verdik ama Türkiye'nin yatırım potansiyeli yabancı basında, özellikle de e-ticaret alanında, öne çıkmaya devam ediyor.
Bunlardan ilk bahsetmek istediğim, InternetRetailer'da (IR) Türkiye hakkında kaleme alınan yazı. "Türkiye'de online satışlar artıyor" başlıklı yazıda Euromonitor International'ın raporu, 2006-2011 arasında Türkiye'de satılan malların değerinin yüzde 61.1 oranında arttığını aktarıyor. Yazıda 2012-2016 yılları arasında online satışların enflasyon harici, yani gerçek anlamda yüzde 54 oranında büyüyeceğini öngörüyor.
Oyuncular bir kenara, "e-ticaret hacmi" büyüyor
Euromonitor bu tahmini Türkiye nüfusunun yüzde 25'inden fazlasının 14 yaşından genç olmasına, güçlü iletişim altyapılarına ve hızla büyüyen internet kullanımına dayandırıyor. Diğer yandan Türkiye'nin halen telekom yaygınlığında Batı Avrupa'nın gerisinde kaldığını da paylaşıyor. Bu da satış ve pazarlama açısından sınırlı bir kitleye ulaşmak anlamına geliyor.
Euromonitor, 2011'de kayda geçen e-ticaret işlem sayısındaki artışın (bir önceki yıla göre yüzde 57 artışla 35 milyon işlem) altını çizerken biraz eski bilgiler veriyor ama bir kaç gün önce açıklanan BKM Temmuz ayı raporunda 14.4 milyon işlem gerçekleştiğini ve 2011-2012 arasında yüzde 30 büyüme olduğunu görmüştük. Tabii bu işlemlerin sadece internette gerçekleşen satışları değil, internet kanalıyla kapıda ödeme ve sigorta gibi farklı çıkışları da dahil ettiğini biliyoruz.
Hatırlayacağınız gibi IR, biraz eksik bir tabloyla da olsa Avrupa 400 listesinde Türkiye'den 4 şirkete yer vermişti. Hepsiburada ilk 100'e girmişti.
Batı Avrupa'yı yakalamak
Euromonitor'ün raporuna göre Türkiye nüfusunun yüzde 43'ünün çevrimiçi. Avrupa Komisyonu'nun son araştırması ise Avrupa Birliği nüfusunun yüzde 74'ünün en az bir kez internet kullandığını gösteriyor. Düzenli internet kullanımı ise yüzde 65 seviyesinde görülüyor. 2012 hedefi ise bu yüzdenin 2012 sonunda yüzde 75'i yakalaması.
Ülkemize baktığımızda ise DSL abone sayısının hızlanarak düşmesi ve fiber internet kullanımının yüzde 24 artması gibi gelişmeler dikkat çekiyor.
"Dijital ekonomideki büyük fırsatlar"
Yazının başında belirttiğim gibi yaz ayları durağan geçse de Türkiye'nin cazibesi halen yerinde. Türkiye'ye yatırım yapmanın öneminden bahseden 2. yazı 'Dijital ekonomideki büyük fırsatlar" başlığıyla CNBCE.com'da yayınlanan Early Bird VC Türkiye temsilcisi Cem Sertoğlu'nun bahsettikleri.
Türkiye'nin sayılı melek yatırımcılarından olan Sertoğlu sadece e-ticaretteki fırsatlarla kalmayıp Türkiye'nin içerik (Maçkolik-Perform) ve servis tarafında da yatırıma değer işlerin ülkesi olmaya başladığını aktarıyor.
Rocket bizim içimizde
Yazıyı sonuçlandıracak olursam, Türkiye'de e-ticaret rüzgarı son dönemde dalgalanmalar gösterse de Rocket İnternet'in Türkiye'de çıkışını belli açılardan olumlu görenlerden biriyim. Türkiye'nin bu durumdan bir çok fırsat çıkarabileceğini düşünüyorum (aslında bu ayrı bir yazı konusu). Markafoni, Trendyol, Vipdukkan vb. hepsi içimizden çıkan başarılı girişimler... Pekala bunların devamı gelebilir.
Diğer yandan büyüme arttıkça büyüme hızının düşeceğini kabul ederek sektörün yükselmekte olmasını pekala olumlu karşılamakta fayda var. Karamsar tahminlerde bulunmak yerine gözlerin halen Türkiye'nin üzerinde olduğunu bilelim ve 2012 sonuna kadar neler olacağını (terör ve savaş ihtimalleri dışında) bekleyip 2013 tahminlerini ona göre yapalım...