ABD'de internet yatırımları tohum destekleriyle yükselişte

ABD'de internet yatırımları tohum destekleriyle yükselişte

Facebook'un halka arzından sonra yatırımcılar sosyal ağlara karşı daha temkinli yaklaşsa da yatırımlar hız kesmemiş gibi. İlk çeyrekte  5.9 milyar dolar olan risk sermayesi şirketlerinin yatırımları 2. çeyrekte 8.1 milyar dolara ulaştı.

CB Insights'ın verilerine göre 2012'nin 2. çeyreğinde 812 şirkete yapılan yatırımların toplamı 8.1 milyar dolar. Yani şirket başına yaklaşık 10 milyon dolarlık yatırım işlemi görülmüş.

Bir önceki döneme göre işlem sayısı sadece yüzde 3 artış gösterirken işlem hacmi yüzde 37 artış göstermiş. Yıllık karşılaştırmada ise işlem hacmi yüzde 5, işlem sayısı ise yüzde 4 artış göstermiş. İç dinamiklere bakmak gerekse de yılın 2. çeyreğinde yatırımcıların daha cesur davrandığını söylemek mümkün.

İnternet yatırımlarına baktığımızda ise son 5 çeyreğin en aktif dönemini geçirdiğimizi görüyoruz. Bu çeyrekte 3 milyar dolar tutarındaki yatırımlar geçen yılın 3. çeyreğinden sonra azalmaya başlamış ve geçtiğimiz çeyrekte 2 milyar dolara kadar düşmüş. Yani geçen çeyreğe göre internet yatırımlarında yüzde 50'lik bir artış var.

İşlem sayısı bakımından da ciddi bir artış var. Son çeyreğe göre 45, geçen yılın aynı dönemine göre de 73 anlaşma artışı olmuş.

İnternet yatırım işlemlerinin yaklaşık yarısı (yüzde 48) sadece Kaliforniya'da dönerken, New York yüzde 16 oranında pay almış. NY geçen yılın aynı dönemine göre payını yüzde 2 artırırken, Kalifoniya'nın payı aynı kalmış. İşlem hacminde ise Californiya yüzde 51, New York yüzde 13'lük pay alıyor.

Tohum yatırımlarının ilk defa Seri A yatırımlarını geride bıraktığı bu çeyrek kuluçka merkezi olarak tabir ettiğimiz şirketlerin daha aktif şekilde çalışmaya başladığını gösteriyor. İkinci çeyrekte her VC anlaşmasından 1'i tohum yatırımlarına gitmiş.

Mobildeki yatırım anlaşmaları ise sayıca son 5 çeyreğin en yüksek noktasına çıkmış. Yatırım hacmindeki değişim ise sadece 2011'in son çeyreğinin gerisinde kalmış. Mobil odaklı yatırımlar hacmi bu çeyrekte 669 milyon dolarken, geçen yılın son çeyreğinde 756 milyon doları görmüş.

Ülkemizde de kuluçka merkezlerinin sayılarının ve yatırımlarının artışına paralel olarak ciddi bir büyüme olduğunu söyleyebiliriz. Bu çeyrekte yaşadığımız daha dikkat çekici bir gelişme ise Maçkolik gibi içerik odaklı bir girişimin satın alınmış olmasıydı. Erdem Yurdanur'un Sorula'ya yatırım yaptığını da hatırlarsak önümüzdeki dönemde yatırımların e-ticaret dışına çıkmasını bekleyebiliriz.

Raporun tamamını aşağıda inceleyebilirsiniz.

Q2 2012 Venture Capital Activity Report - CB Insights - Pre-Release Copy (Final)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.