Girişiminizi hızlandırabilecek kuluçka merkezleri

İnternet girişimcilerine destek olacak kuluçka merkezlerinin ve organizasyonların sayısının artması.

Turkiye'deki girişim hızlandırıcı ve kuluçka merkezleriBir kaç yıldır Türkiye'de internet girişimleri ekosisteminden bahsediyoruz ancak 'ekosistem' kavramı bizim için yeni yeni anlamını dolduruyor. Bunun en önemli göstergelerinden biri internet girişimcilerine destek olacak kuluçka merkezlerinin ve organizasyonların sayısının artması.

Bir ekosistemin ciddi ilişkiler zinciri ve süreklilik gerektirdiği düşünülürse, girişimciler için bu tür hizmet ve yatırım ağlarının gerekliliği daha iyi anlaşılabilir.

Aşağıda Türkiye'deki girişimcilere danışmanlık yapan, yatırımcı bulan, destek olmak isteyen kuluçka merkezlerini sıraladık.

Kuluçka merkezi tanımını burada geniş olarak kullandığımızı; sadece ofis sunan, yatırımcı bulan değil, destek olan organizasyonları listeye eklediğimizi belirtelim.

Son bir not; parantez içerisinde yazdığım yerler o programın merkezinin nerede olduğunu ifade ediyor.

1. ARI Çekirdek (İstanbul): İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent de Türkiye'de girişimcilik ekosisteminin bir parçası. Girişimcilere sunulan destek programı bir yarışma ve kamp çerçevesinde şekileniyor.

2. Avea Labs (İstanbul): Mobil operatörlerimizden Avea'nın sunmuş olduğu kuluçka merkezi programı. Avea Labs'da iş yeri imkanları, teknik altyapı ve bilgi birikimi desteği sunuyor. (ilgili yazımız)

3. Bilkent Cyberpark (Ankara): Bilkent Cyberpark, Bilkent Holding ve Bilkent Üniversitesi işbirliğiyle kurulan bir bilim ve teknoloji parkı. Aynı zamanda Türkiye'deki ilk kuluçka merkezlerinden biri. Kabul edilen girişimcilere teknik hizmet, bir şirket kurması için gerekli mekan,vb. hizmetlerin yanı sıra yönetsel ve finansal destek de sağlanıyor.

4. Enkuba (Ankara): Enkuba yenilikçi girişimcilere iş yeri, bilgi birikimi, başlangıç sermayesi ve yeni bağlantılar kurma fırsatı sunuyor. Türkiye'nin yanısıra Doğu Avrupa ülkelerindeki girişimcilerle de ilgileniyor.

5. Embryonix (İzmir): İzmir iş dünyasının çeşitli dernekleri ve İzmir Ekonomi Üniversitesi desteği ile kurulan Embryonix, yeni fikirleri iş haline getirmek ve onlara yatırımcı bulmak için çalışıyor. İzmir merkezli program başta Ege bölgesi olmak üzere Türkiye’de girişimci farkındalığını arttırma amacıyla girişimcilere maddi ve kişisel gelişim destekleri veriyor.

6. Etohum (İstanbul):Türkiye'de girişimcilerle yatırımcılar arasındaki en aktif köprü olan Etohum'u sanırım çok fazla açıklamamıza gerek yok. Etohum sadece kendi programına katılan girişimcilere değil, yaptığı etkinlik ve yayınlarla girişimci adaylarına da önemli bir destek sunuyor. (ilgili yazılarımız)

7. Endeavor (Yurtdışı, İstanbul): Endeavor, Türkiye’de ve gelişmekte olan ülkelerde 'etkin girişimciliği' destekleyen küresel bir program. Seçim kriterlerini geçen girişimler Endeavor Etkin Girişimciliği Destek Modeli kapsamında önde gelen işadamları, üst düzey yöneticiler vb. kişilerden kurulu rehberlik ağı ile güçlendiriliyor.

8. Girişim Fabrikası (İstanbul): Özyeğin Üniversitesi ve Turkcell işbirliği ile kurulan Girişim Fabrikası, fikirlerin gerçekleştirilmesi için gerekli tüm destekleri sağlıyor. Bu destekler temel iş yeri ihtiyaçlarından hukuki danışmanlığa kadar uzanıyor.  Girişim Fabrikası bu ay içinde yeni dönem başvurularını aldı ve yeni girişimleri sektöre kazandırmaya hazırlanıyor.

9. Hacettepe Üniversitesi TTM (Ankara):  Türkiye'de ar-ge yapan girişimcilere destek olan önemli programlardan biri Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Transfer Merkezi. Söz konusu program akademisyenler, laboratuvarlar, yasal avantajlar ve destekler ile girişimcilerin projelerine destek oluyor. Biyoref Kuluçka Merkezi, Hacettepe Teknokent A.Ş.'nin ikinci en büyük binası olarak hizmet veriyor.

10. Hayal Et (İstanbul): Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Transferi ve Girişimcilik Merkezi tarafından hayata geçirilen bu proje, Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının bilgi birikimi ve desteğini yenilikçi girişimcilerle buluşturmayı hedefliyor. Bu hedef için de 1 milyon TL'lik bir kaynak ayırıyor. (ilgili yazımız)

11. Inovent (İstanbul): 2006 yılında Sabancı Üniversitesi tarafından kurulan İnovent, kendini teknoloji ticarileştirme ve transferi şirketi olarak tanımlıyor. Risk sermayesi ve çekirdek sermaye yatırımları yapan şirketi olan İnovent, Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknopark’ında yerleşik İnkübasyon Merkezi'nde yatırım yaptığı ve destek verdiği projelere iş yeri sağlıyor. İş modeli, ticarileştirme sürecinin geneline kapsamlı bir destek sunuyor.

13. KOSGEB Girişimcilik Destek Programı (Türkiye geneli): Eğitim, iş yeri ve maddi destek sunan KOSGEB, çeşitli üniversite kampüslerinde girişimcilerin akademisyen danışmanlığında projelerini hayata geçirmesine yardımcı oluyor. Bu konuda Ekim Nazım Kaya'nın yazmış olduğu detaylı yazıya göz atabilirsiniz.

14. Metutech - ATOM (Ankara): Orta Doğu Teknik Üniversitesi Teknokent'i içinde kurulu olan ATOM (Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi) bir ön kuluçka merkezi olarak tanımlanıyor. Türkiye’de dijital oyunlar ve animasyon sektörleri üzerine kurulmuş olan ilk ve tek ön kuluçka merkezi olarak fiziksel altyapı, eğitim ve iş geliştirme hizmetleri veriyor.

15. Seedcamp (Yurtdışı): Seedcamp küresel bir girişim geliştirme programı. Henüz Türkiye'de hizmet vermiyor ama 2012'de Türkiye'ye adım atacaklarını Webrazzi Summit'te öğrenmiştik. Kısaca bahsetmek gerekirse, Seedcamp yılda yaklaşık 2000 başvuru kabul ediyor ve bunlardan 200 tanesine akıl hocalığı yapıyor. Her yıl bu girişimlerin 20 tanesine de tohum yatırım gerçekleştiriyor.

16. Startup Labs (Yurtdışı): Dünyanın bir çok ülkesinde 2 günlük yarışmalarla yetenekli girişimcileri arayan Startup Weekend, girişimcilere yatırım fonu ile destek vermek için de Startup Labs'ı kurmuştu. Geçtiğimiz haftalarda Türkiye başvurularını açan program girişimcilere GBA (Galata Business Angels) ortaklığı ile 30.000 dolarlık yatırım, bilgi birikimi ve 3 haftalık program süresince ofis alanı sağlayacak. Kazananlar önemli girişimcilerle ve yatırımcılarla bir araya gelme fırsatı bulacak.

17. Teknogirişim Sermayesi Desteği (Türkiye geneli): Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın sunduğu bu destek iş fikri desteklenmesi uygun bulunan girişimcinin firmasını kurmasını müteakip bir defaya mahsus, 1 yıl için en fazla 100.000,00 TL teminatsız hibe desteği sunuyor. 2009 yılında başlayan programa 2 yılda gelen toplam 883 başvurudan 178’i desteklenmişti.

18. Turkish Spark (Yurtdışı): Herhangi bir ticari amacı olmayan TurkishSpark, Turkish American Business Connection’ın bir programı olarak Babür Özden ve Kerim Baran tarafından düzenlenen toplantılar dizisi. Toplantıların amacı Silikon Vadisi bölgesindeki girişimcilere yardımcı olmak. İlk adımlarını atan girişimcilere destek olmak. (ilgili yazımız)

19. Turk Tech Net  (Yurtdışı): New York merkezli bu organizasyon Türkiye'deki girişimlere hız kazandırmak için üst düzey resmi yetkinlilerin öncülüğünde çalışıyor. Girişimcilere vizyon katmak amacını taşıyor. Kar amacı gütmüyor ama girişimcileri yatırımcılarla da buluşturuyor. Organizasyon komitesinde Entrepreneurs Roundable'ın düzenleyicilerinden Murat Aktihanoğlu da bulunuyor. Küresel bir girişimci destek programı olan Entrepreneurs Roundable Türkiye'deki 3. toplantısını Ocak ayında düzenlemişti.

20. Viveka (Ankara): Kendini kuluçka merkezi olarak tanımlayan Viveka, teknoloji fikirlerini gerçekleştirmek isteyen girişimcileri hedefliyor. Maddi kaynak (iş yeri, donanım) ve bilgi birikimi açısından onları destekliyor.

2012'de bu sayının daha da artacağına şüphe yok ama bunların yanısıra gözden kaçırdıklarımız veya yorumlarınız varsa aşağıda paylaşabilirsiniz.

Vergi muafiyeti ile girişimcilere mali katkı sağlayan teknokentleri bu listeye almadık ama Ekim Nazım Kaya'nın teknokentler üzerine yazdığı detaylı yazıya göz atmanızda fayda var.

*Görsel Kaynak: Rocket Man

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.