Gelirleri düşse de IBM 2. çeyrekte beklentileri aştı

Gelirleri düşse de IBM 2. çeyrekte beklentileri aştı

Firmalar birer birer 2012 yılı ikinci çeyrek finansal raporlarını yayınlıyorlar. Şu ana kadar açıklanan rakamlar ne yazık ki pek iç açıcı değil. Avrupa’da yaşanan ekonomik sorunların etkilerinin iyice hissedilmeye başlandığı bu dönemde özellikle teknoloji firmalarının açıkladıkları rakamlar yatırımcılara güven vermekten uzak görünüyor.

Eskiye oranla zayıf görünen bu ikinci çeyrek tablosunda, küresel çapta faaliyet gösteren hemen her firma için en önemli pazarlardan biri olan Çin’in ekonomisindeki durağanlığın da etkisi hissediliyor. Buna rağmen olumlu rakamlara ulaşabilen firmalar da yok değil.

Gün içerisinde aktardığımız eBay’in yanı sıra IBM de yayınladığı rakamları ortalamanın (ve hatta beklentilerin) üzerinde olumlu bir seviyede olduğu gösterdi.

IBM’in yayınladığı rakamlara göre firma 2012’nin ikinci çeyreğinde 25,78 milyar dolarlık gelire ulaşmayı başardı. Fakat bu rakam IBM’in yayınladığı finansal raporun en etkileyici kısmı değil çünkü bir yıl önce IBM 26,67 milyar dolarlık gelire ulaşmayı başarmıştı. Buna rağmen bu yaklaşık yüzde 3’lük gerileme firmanın karlılığını beklentilerin üzerine çıkmasını engelleyebilmiş değil.

Analistler IBM’in ikinci çeyreğinde hisse başına 3,43 dolarlık kazanç sağlayacağını ön görüyorlardı. Ulaşılan 3.51 dolarlık oran ise hisse başına kazanç (EPS) açısından oldukça olumlu. Bir önceki döneme göre yüzde 14’lük artışa ulaşılan hisse başına kazanç, yıllık beklentilere de yansıdı ve yıl sonunda ulaşılacak oranın en azından 15,10 dolar olması bekleniyor.

Raporda IBM’in özellikle altını çizdiği nokta ise serbest nakit akışının oldukça sağlıklı seviyelere ulaşmış olması. Bundan 10 yıl önce 6 milyar dolar olan nakit akışı son raporda 18 milyar dolar olarak belirtildi. 2011’de ise bu rakam 16,6 milyar dolardı.

IBM’in raporun bu kısmına özel önem vermesinin nedeni ise büyüten pazarlarda varlığını güçlendirmek için gerekli yatırımları ve tabi ki satın almaları rahatlıkla yapabilecek bir konumda olduğunu gösteriyor olması. Yani önümüzdeki dönemlerde IBM’den özellikle gelişmekte olan ülkelerde önemli satın alma haberleri gelmesi sürpriz olmayacak gibi görünüyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.