Giderek büyüyen e-ticaret hacmi farklı yan sektörlerin oluşmasını sağlıyor. Bu yan sektörlerin başında süphesiz online ödeme sistemleri geliyor. E-ticaret sektörünün hayati gereçlerinden olan online ödeme sistemleri, tüketicinin e-ticaret şirketlerine güvenini doğrudan etkileyen platformların da başında.
Bankalararası Kart Merkezi'nin, Express ile online ödeme sistemleri pazarına girmesi dikkatlerin sektörün üzerinde toplanmasına yol açtı. Biz de bu noktadan hareket ederek Türkiye'de online ödeme sistemi şirketlerini tek başlık altında toplayalım istedik.
Türkiye'de hizmet veren online ödeme sistemleri e-ticaretten sosyal oyuna kadar birçok farklı sektörde bulunuyor. Türkiye'deki ödeme sistemi sunan yedi şirket ve verdikleri hizmetlerim detayları haberimizin devamında.
BKM Express
Online ödeme sistemleri pazarına yeni giren Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Express ile dikkatleri üzerine çekiyor. Express, kart sahiplerine internet alışverişlerinde hızlı ve kolay ödeme sağlayan bir uygulama. Tüm kategori ve sektörlerdeki e-ticaret şirketlerinin kullanabileceği Express için en az bir tane Sanal POS sahbi olmak gerekiyor.
Express'in avantajlarından biri komisyon; BKM'nin ödeme sisteminde kart sahipleri ve işyerlerinden komisyon alınmıyor.
Paylaştığı e-ticaret rakamlarıyla bilinen BKM, Express ile e-ticarette işlem hacminin artmasını hedefliyor. Express ayrıca tüketicilere her seferinde kart bilgisi vermeden işlem yapmasına imkan tanırken, şirketlere de işlemleri sanal POS üzerinden takip etme imkanı veriyor.
Express'e şu anda Çiçeksepeti, e-bebek, Ereyon, Genpa ve Yakala.co olmak üzere 5 şirket üye. Ancak BKM Ödeme Araçları Ürün Müdürü Okyar Tahaoğlu'ndan aldığımız bilgilere göre çiçeği burnunda sisteme çok yakında Biletix, Bimeks, Bonubon, Ets Tur, Evoria, Hediyeciniz, Kliksa, Koçtaş, Markafoni, Migros, Morhipo, My Bilet, Pera Butik, Teknosa, THY ve Yeniçarşım gibi şirketler de dahil olacak.
Okyar Tahaoğlu, kısa bir süre sonra temassız ödemeden para transferlerine kadar pek çok özelliği kullanıma açacaklarını ifade ederek, 'Türkiye’nin Dijital Cüzdanı' olmayı hedeflediklerini söylüyor. Express'e üye olmak isteyen işyerleri Bkmexpress.com.tr üzerinden üyelik işlemlerini başlatabilir.
iPara
GittiGidiyor'un kurucularından Serkan Borançılı, Burak Divanlıoğlu ve Aydonat Atasever'in girişimi olan iPara, e-ticaret siteleri ve kullanıcıları için bir ödeme sistemi. iPara, belli oranlar ve taksit seçenekleriyle Sanal POS hizmeti sunuyor.
iPara'dan hizmet almak isteyen şirketlerin ticaret sicil gazetesinde kayıtlarının bulunması ve iPara ile sözleşme imzalamaları gerekiyor. Bu noktada her e-ticaret şirketi buna dahil değil. Bahis ve kumar oynatmayan, yetişkinlere özel cinsel içerikler sunmayan bütün şirketler iPara'dan hizmet alabiliyor.
iPara'nın komisyon oranlarını incelemek için tıklayın.
iPara'nın iş ortaklarından aldığı komisyon oranlarına baktığımızda yüzde 2.4 ile yüzde 4 arasında değiştiğini görüyoruz. Komisyon oranlarını yandaki tablodan daha ayrıntılı bir şekilde inceleyebilirsiniz. Öte yandan şirketin her bir işlemde 0.45 TL'lik sabit ücret aldığını da belirtelim. Ancak iPara İş Geliştirme Müdürü Avşar Dirgin'in söylediğine göre özel projeler için farklı çalışma koşulları oluşturulabiliyor.
Şu anda 200 site tarafından kullanılan iPara'nın müşterilri arasında Markapon, Webdenal ve Cicek.com da bulunuyor. Avşar Dirgin 400 siteyle uyumluluk çalışmalarının devam ettiğini ve Ağustos ayı sonunda toplamda 1000 siteye ulaşacaklarını ifade ediyor. Gelecek planlarından bahseden Dirgin, iPara Mobil Uygulaması'nın yakında kullanıma açılacağını müjdeliyor.
iPara'yla çalışmak isteyen şirketler iPara.com üzerinden yetkililerle irtibata geçebilir. Hazır e-ticaret paketi kullanan girişimler 30 dakika gibi kısa bir sürede, özel yazılım kullanan girişimlerse 3-4 saat süren entegrasyon çalışmalarından sonra iPara kullanmaya başlayabiliyor.
Mikro Ödeme ve 3pay
Mikro Ödeme ve 3pay ilk bakışta iki ayrı şirket gibi gelebilir. Ancak bir Mikro Ödeme iştiraki olan 3pay, şirketin son kullanıcı karşına çıktığı marka. 3pay Mobil ödeme, kredi kartıyla ödeme ve ön ödeme seçeneklerini bir araya getiriyor.
3pay ve Mikro Ödeme ile çalışmak isteyen şirketlerde aranan tek özellik ilgili yasalar çerçevesinde e-ticaret yapıyor olması. Anlaşma imzalanacak şirketlerden herhangi bir ciro büyüklüğü beklenmiyor. 3pay ve Mikro Ödeme'nin komisyon oranları kredi kartı, mobil ödeme ve ön ödemeli kart gibi ödeme yollarına göre değişiklik gösteriyor. Mikro Ödeme ve 3pay kurucusu Alper Akcan'dan aldığımız bilgilere göre oranlar şirketlerle karşılıklı görüşmeler sırasında belirleniyor.
Webrazzi takipçilerin yakından bildiği gibi Mikro Ödeme ve 3pay 2012 yılı başında Mediterra Capital'den yatırım almıştı. Şirketler bu yatırım desteğiyle Azerbaycan ve Ukrayna operasyonlarını başlatmış durumda. Alper Akcan, Orta Doğu, Doğu Avrupa ve Kuzey Afrika bölgelerinde de marka bilinirliği yaratmak ve pazarda lider olmak istediklerini ifade ediyor.
Şu anda Türkiye’de faaliyet gösteren yerli ve yabancı yaklaşık 750 şirketle çalışan 3pay ve Mikro Ödeme'yle çalışmak isteyen şirketler, [email protected]'dan irtibata geçebilir.
PaybyMe
2002 yılında kurulan Paybyme iş ortaklarına online ödeme ve mobil ödeme hizmetleri sunuyor. Şirketin odaklandığı sektörlerin başında oyunlar ve sosyal ağlar geliyor. Bunun yanı sıra Paybyme, e-ticarete ilgi duyan şirketlere de ödeme servisleri sağlıyor. Gelelim şirketin iş ortağı adaylarında aradıklarına. Paybyme kurucularından Emre Gürsoy'dan aldığımız bilgilere göre yapılacak anlaşmanın kriterlerinin başında şirketlerin global pazarda rol alması geliyor.
Paybyme'nin komisyon oranlarına baktığımızda oran skalasının büyük olduğunu görüyoruz. Her ülke ve bölgede değişiklik gösteren komisyon oranları yüzde 5 ile yüzde 45 arasında değişiyor. Türkiye'de yerli yabancı toplam 1.800'den fazla işletmeyle çalışan PaybyMe, toplamda 37 ülkede ödeme hizmetlerini sunuyor. Emre Gülsoy İstanbul basta olmak üzere San Francisco ve Riyad'da ofislerinin bulunduğunu belirterek, Çin'de bir ofis açma hazırlığı yaptıklarını söylüyor.
Paybyme ile çalışmak isteyen şirketler, buradan iletişime geçebilir.
Paymentwall
Birden fazla global ödeme metodunu tek sayfada sunarak kullanıcılarını ferahlatan Paymentwall, geliştiricilere ise tek bir yerden kontrol ve küresel çapta bir ödeme ağına sahip olma olanağı sağlamış oluyor. Paymentwall, dijital içerik satan şirketlere odaklanmış; arkadaşlık siteleri, oyunlar, sosyal oyunlar, sosyal ağlar, web servisleri, mobil servisler ve turizm kategorilerinde bulunan şirketler Paymentwall ile çalışabiliyor.
Kurucusu Onur Günday'dan aldığımız bilgilere göre Paymentwall, mobil ödeme, kredi kartıyla ödeme, kiosk makineleri ile ödeme, banka transferi, posta çeki, sabit hatla ödeme ve reklamla ödeme gibi birçok farklı seçeneğe sahip.
Komisyon oranlarına baktığımızda işlem hacmine bağlı olarak yüzde 5 ile yüzde 10 arasında değiştiğini görüyoruz. Paymentwall platformuyla bugüne kadar Türkiye'deki 4 milyon kullanıcının ödeme yaptığını öğrendik.
FBI ve CIA'den kontrol var
Gelecekteli hedeflerinden bahseden Onur Günday, Türkiye pazarına sundukları SanalPara'ya benzer lokal ürünler üzerinde çalıştıklarını ifade ediyor. Günday sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Türkiye'deki SanalPara Banka Transferi ürünümüz başarılı oldu. Bu ürünün daha fazla sitede kullanılması için çalışacağız."
Paymentwall'u sitesinde kullanmak isteyen şirket sahiplerini sıkı bir süreç bekliyor. Günday'a göre ödeme sistemini kullanmak için başvuru yapan şirket sahibinin FBI ve CIA veritabanındaki sicili bile kontrol ediliyor. Paymentwall'a başvuru için buraya tıklayın.
PayPal
Küresel bilinirliği en yüksek olan şirketlerden PayPal, Türkiye pazarına 2009 yılında girmişti. E-ticaret kanunlarına uygun bir şekilde çalışan her türlü işletmeci ve girişimcinin PayPal ile çalışması mümkün.
PayPal komisyon oranları için tıklayın.
PayPal'ın komisyon oranlarına baktığımızda aylık satış hacmine bağlı olarak yüzde 2.4 ile yüzde 3.4 arası değiştiğini görüyoruz. İşlem başına 0.45 TL'lik bir ücretin olduğunu da ekleyelim. Öte yandan fiziksel olmayan dijital ürünlerde yüzde 5 + 0.08 TL'lik komisyon oranı söz konusu. PayPal Ülke Direktörü Kıvanç Onan, dönemsel olarak yaptıkları taksitlendirme uygulamalarında üye işyerineden komisyon ücreti almadıklarını ifade ediyor.
PayPal Türkiye’de halen 2 binden fazla işletmeyle çalışıyor. Kıvanç Onan, özellikle Türkiye’de mobil ticaretin katlanarak artacağına inandıklarını dile getiriyor. Onan sözlerine şu şekilde devam ediyor: "Türkiye’de PayPal'ın şimdilik yüzde 5 olan mobil hacminin gelecekte yüzde 25’lere, hatta yüzde 50’ler seviyesine çıkacağını düşünüyoruz."
PayPal'ın öne çıktığı konulardan biri e-ticaret şirketlerine hızlı entegre edilebiliyor olması. Paypal.com adresine giren e-ticaret şirketleri ürünlerine göre PayPal ödeme sistemini kullanmaya kısa bir sürede başlayabiliyor. E-ticaret sitenizde PayPal kullanmak istiyorsanız buraya tıklayarak üyelik işlemlerinizi başlatabilirsiniz.
PayU
Türkiye pazarına giren yabancı online ödeme şirketlerinden biri de PayU. Şu anda 9 ülkede operasyonlarını sürdüren PayU, toplamda 15 binden fazla işletmeyle çalışıyor. Şirket Türkiye'de turizm, pazar yeri, havayolu, özel alışveriş kulüpleri gibi birçok farklı e-ticaret kategorisine odaklanmış durumda. PayU'nun Türkiye’de MasterCard ve VISA'nın yasakladığı kategoriler dışında kalan şirketlerle de çalıştığı bilgisini verelim.
PayU komisyon oranları tablosu
PayU Türkiye Ülke Direktörü Emre Güzer'den aldığımız bilgilere göre PayU iş ortaklarıyla yüzde 2'den başlayan komisyon oranlarıyla çalışıyor. Şirket Türkiye'de şu anda Markafoni, Zizigo, Misspera ve Ucuzu.com gibi şirketler başta olmak üzere 30 farklı e-ticaret sitesiyle çalışıyor. Emre Güzer 100 şirketle görüşme halinde olduklarını ifade ederek 2013 yılı ilk yarısı itibariyle 1000'den fazla şirketle çalışmayı hedeflediklerini söylüyor."
PayU ile çalışmak isteyen şirketler Payu.com.tr üzerinden şirketle iletişime geçiyor. Başvurusu olumlu sonuçlanan şirketlere bir günde PayU ödeme alt yapısı kuruluyor. Anlaşma sağlanan şirketler böylece müşterilerine 5 farklı bankanın sanal POS'u üzerinden servise başlayabiliyor.
Online ödeme sistemleri sunan şirketlerin komisyon oranları bulunduğu kategoriye ve işlem hacmine göre değişiyor. Ancak en düşük oranın sektör için yüzde 2'ye oturduğunu söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra işlem başı alınan ücretlerin de 0.45 TL olduğunu belirtmek gerekiyor.
Paylaştığımız online ödeme sistemi sunan şirketlerin birçoğunun uzmanlaştığı belli alanlar bulunuyor. E-ticaret faaliyetinde bulunacak olan şirketlerin mutlaka kendi kategorisinde uzman olan şirketi seçmesinde fayda var.