Mortaki.com: Takı üreticisinden tüketiciye e-ticaret [İnfografik]

Mortaki.com: Takı üreticisinden tüketiciye e-ticaret [İnfografik]

E-ticaret sektörüne her ay onlarca şirket giriş yapıyor. Online müşterilere merhaba diyen bu şirketlerin birçoğu, bağlı bulundukları bir üretici grup olmadığı ve kendileri de üretim yapmadıkları için markalı ürünleri satmayı tercih ediyor. Haliyle farklılaşma ve rekabet edebilme güçleri kısıtlı. Öte yandan markalı veya fason ürünler satmak yerine kendi ürettikleri ürünleri satan firmaların işi biraz daha kolay gibi. Ancak o tarafta da çeşit ve seçenek sıkıntısı yaşanabiliyor.  Ticaret hayatına yeni atılan Mortaki.com da kendi ekibinin ürettiği ürünleri satan sitelerden biri ve şimdilik çeşitlilik açısından umut vaat eden bir görünümü var.

Bir e-ticaret şirketinin kurucuları arasında, kendi bulunduğu sektörü yakından tanıyan birinin olması gerektiği her zaman söylenir. Mortaki.com'da böyle bir girişim. Sitenin kurucularından Verda Sürek'in, takı tasarımcısı ve takı sektörünü yakından tanıyan biri olması Mortaki.com'u rakipleri arasında farklı kılıyor. Sitenin diğer kurucusuysa Emir Uluğ.

Yazının başında da belirttiğimiz gibi girişim en büyük özelliği takı ve aksesuar kategorisinde hem üretici olup, hem de bireysel müşteriye satan bir girişim olması. Firma yetkilileri iki esası vurguluyor: Gümüş ve bijuteriyi kapsayan takı kategorisine odaklanıp pırlanta ve altını mücevhercilere bırakmak ve ilginç ve çeşitli tasarımlarla farklılık yaratmak.

Firma kendi kategorisindeki e-ticaret sitelerine de (Lidyana, Stilimo, Zidaya gibi) koleksiyonlar hazırlıyor.  Offline satışı da bulunan firma Galatasaray ve Fenerbahçe kulüplerine fason üretim yapıyor.

Sadece kendi ürünlerini satan çok fazla internet sitesi bulunmuyor olsa da Mortaki.com'un kendi kategorisinde rakipleri elbette yok değil. Türkiye'den Ejoya.com'u, yurtdışındaysa Ice.com'u örnek olarak gösterebiliriz. Öte yandan markalı veya dışarıdan aldıkları ürünleri satan birçok e-ticaret sitesi de bulunuyor. Lidyana.com, Stilimo.com ve yeni yatırım alan Gimora.com'u örnek olarak gösterebiliriz.

Sitenin tasarımı çok özel olmasa da sade ve kullanışlı görünüyor. Bilhassa takıların manken üzerinde gösterildiği görsellere yer verilmesi ve takının bileşenleri hakkında detaylı bilgilerin yer alması, bizce müşteri güveninin artmasına önemli katkıda bulunuyordur. Site kurucularının Mortaki.com'u yurt dışına açma konusunda kararlı olduğunu da öğrendik. Bu anlamda girişimcilerin yurt dışı satışlarına başlamak için ilk adımlarını atarak sitenin İngilizce sürümünü hayata geçirdiklerini paylaşmak istiyoruz.

Sitenin aylık 75 bin civarında tekil ziyaretçisi bulunuyor. Aldığımız bilgilere göre site üyelerinin yüzde 36'sı alışveriş yapıyor. Mortaki.com'un hazırladığı infografiğe göre en fazla Marmara bölgesinin alışveriş yaptığı görülüyor; Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde bu oran yüzde 4'e kadar düşüyor. Mortaki.com ve genel olarak takı sektörüne ilişkin ilginç verileri yazının sonundaki infografikte bulabilirsiniz.

Mortaki.com'a Twitter, Facebook, Pinterest, Google+ ve blog hesaplarından ulaşmak mümkün.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.