Foursquare'e Kaybeden Gowalla'yı Facebook Kurtardı

Konuyla ilgili ilk resmi olmayan iddialar bundan sadece birkaç gün önce ortaya çıkmış fakat Gowalla'nın kurucularından Josh Williams, yatırımcılara anlaşmanın henüz kesinleşmediğine dair bir e-posta göndermişti. Nihayet anlaşma kesinleşti ve Gowalla'nın resmen Facebook tarafından satın alındığını Josh Williams tarafından resmi bir blog yazısı ile duyurdu.

Aslında bu satın almanın zamanlaması özellikle Gowalla için çok önemli. Foursquare'den yaklaşık 1,5 yıl önce kurulmasına rağmen rakibinin hızlı büyümesine ayak uyduramayan Gowalla, son çare olarak konseptini değiştirerek farklılaşma yoluna gitmişti.

Gowalla'nın bu farklılaşma çabasının nasıl bir sonuç vereceğini ise asla öğrenemeyeceğiz çünkü satın almanın ardından Gowalla servisine devam etmeyecek. Gowalla'da yer alan kullanıcı verileri silinecek ve ekibin büyük kısmı Facebook'ta farklı projelerde görev alacaklar…

Bu da artık alıştığımız üzere Facebook'un girişim ya da ürün değil yetenek satın almayı sürdürdüğünü bir kez daha gösteriyor. Facebook da zaten yaptığı açıklamada "Gowalla'nın servis ya da teknolojisi için satın alınmadığını" açıkça söyledi.

Gowalla ekibinin özellikle Facebook'un Zaman Tüneli'nin geliştirilmesine katkıda bulunması bekleniyor. Ayrıca Facebook'un lokasyon bazlı servislere dair stratejisinin netleşmesi konusunda da Gowalla ekibinin tecrübesi önemli bir katkıda bulunabilir.

Gowalla'nın Facebook'un işine yarayabilecek diğer önemli bir özelliği de mobil uygulamalar konusundaki başarısı. Lokasyon bazlı servislerin dışında ekip genel olarak Facebook'a mobil uygulamalar konusunda da önemli desteklerde bulunabilir.

Tüm bunlar Facebook açısından bakıldığında şüphesiz önemli katkılar. Üstelik her ne kadar anlaşmanın detayları henüz açığa çıkmamış olsa da Facebook'un anlaşmayı nispeten uygun bir rakama kapatmış olma ihtimali çok yüksek.

Fakat bu anlaşmanın asıl kazananı Gowalla gibi görünüyor. Foursquare'ın bile gelir modeli konusunda sıkıntılar yaşadığı dönemde Gowalla bir yandan kullanıcı sayısını arttırmak, diğer yandan da yeni konseptini kabul ettirmekle uğraşmak yerine başarılı bir çıkış ile Facebook'un güvenli limanına sığınması önemli bir başarı olarak kabul edilebilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.