İnternet değişen ve değiştiren bir gerçeklik olarak hayatımızda olduğu sürece çeşitli hipotezler üzerinde konuşmaya devam edeceğiz. Bu kez konusunu edeceğimiz hipotezler Elevation Partners kurucularından Roger McNamee'ye ait.
McNamee, TedxSantaCruz konuşmasında internet hakkında bilmemiz gereken 6 önemli noktaya parmak basıyor.
1. Microsoft Ölüyor
Bu hipotezle sunumuna başlayan McNamee, Microsoft'un ölümünü akıllı telefonların yükselişi ve masaüstü bilgisayarların popüleritesini kaybetmesiyle ilişkilendiriyor. Windows'un internete bağlı cihazlardaki payının 2000'li yıllarda yüzde 96 olduğunu, bugün ise bu oranın yüzde 50'nin altına düştüğünü gösteriyor.
2. İndeks Araması Doygunluğa Ulaştı
McNamee Google'ı da (aslında Google.com'u) Microsoft'un yanına gönderiyor. Bunun nedeni 2008 yılında indeks aramalarının yüzde 90 iken, bugün yüzde 50 seviyesine düşmüş olması. Sunumda paylaşılan grafiğe göre aramalarımızın yarısını artık Wikipedia, Facebook ve Twitter'ın başını çektiği diğer siteler alıyor. Amazon'da yapılan aramaların yoğunluğunu düşünün..
McNamee, daha önce değindiğim bu konuda iyi bir veriyle destek veriyor. Mobilde indeks aramasının daha da zor olduğunu söylüyor ve kabaca Instapaper‘in kurucusu Marco Arment‘in sözlerine katılıyor.
3. Uygulamalar Webi Bastırıyor
İlk olarak Wired'ın ortaya attığı bu hipotezi tekrarlayan Roger McNamee Apple'ın WWW'e üstün geldiğini gösteriyor. Apple'ın bu yıl 100 milyon cihaz gönderdiğini söyleyen yatırımcı, Apple Dünyası'nda yaşadığımızdan bahsediyor ve Steve Jobs'un kontrolcü yapısına hafif bir gönderme yapıyor.
4. HTML5 Herşeyi Değiştiriyor
Web teknolojilerinin gelişiminde başı çeken HTML5 de sunumda kendine yer buluyor. Flash'tan kurtulmanın çok önemli olduğunu anlatan McNamee, HTML5'in verimliliğine inanıyor.
Hatırlanacağı üzere Adobe mobil cihazlarda Flash'ı desteklemeyeceğini açıklayarak HTML5'in geleceğinin daha parlak olmasının yolunu açmıştı.
5. Tabletler Kazanıyor
Tabletleri de Windows'un ölümüne bir sebep olarak görüyor McNamee. Bir iPad'e sahip olunmadığı takdirde ortada neyin döndüğünü anlamanız zor diyerek diğer rakiplerin (Google, RIM, webOS) biraz canını sıkıyor. Diğerlerinin pek etkili olmadığını, Apple'ın iPad ile iPod benzeri bir pazar hakimiyeti yakaladığını söylüyor. (McNamee, HP'nin satın alıp sonradan bireysel tüketicilere kapılarını kapatan webOS'a yatırım yaptıklarını da konuşmanın başında söylüyor.)
6. Sosyal Platformlar
McNamee son olarak Facebook'un başını çektiği online sosyal dünyanın öneminden bahsediyor. Zynga'yı oyunsallaştırma başarısındaki önemi Facebook'la ilişkilendiriyor. Sosyallik kavramının artık bir platform değil özellik olduğunu ve etkileşimin etkili olduğunu ifade ediyor.
Google severlerin (ki buna ben de dahil olabilirim) biraz tepki koyabileceği bir sunuma imza atan Roger McNamee, gelecekte uygulamalara dayalı bizi özgürleştiren araçlara sahip olacağımız bir internet dünyasından bahsederek sahneden iniyor.