Internet Explorer'ın Pazar Payı Tarihinde İlk Kez %50'nin Altında

Internet Explorer'ın Pazar Payı Tarihinde İlk Kez %50'nin Altında

İnternet tarayıcıları yarışında bir devir sona erdi. 1995 yılından beri internet kullanıcılarının hayatında olan Microsoft'un tarayıcısı, 1999 yılından beri aralıksız olarak en yüksek pazar payına sahip tarayıcı ünvanını elinde bulunduruyordu. 2000'li yıllar başlarında pazar payını %90'ların üzerine çıkartmayı başaran Internet Explorer son yıllarda ise düzenli olarak pay kaybediyordu.

Ve sonunda Internet Explorer ilk kez %50'nin altında bir pazar payına geriledi. NetMarketShare'in rakamlarına göre Internet Explorer Ekim ayında %49,58'lik paya sahip.

Internet Explorer hala en yakın rakibinin iki katından fazla pazar payı ile lider konumda ama ilk defa %50'nin altına düşmüş olması, internet kullanımının ve kullanıcı beklentilerinin popüler tarayıcının sunduklarından farklı bir yöne doğru ilerlediğini ortaya koyuyor olması açısından önemli.

Internet Explorer'ın rakiplerinin durumları ise şöyle: İkinci sırada yer alan Firefox son 12 ayda %1,61 pay kaybederek %21,20 kullanım oranına sahip. Son 1 yılın en büyük çıkışını yapan Chrome, 12 ay içerisinde %6,71 pay kazanarak %16,59'a yükselmiş. Dördüncü sıradaki Safari %2,97'lik yükselişle payını %8,54'e getirmiş. %0,72 kayba uğrayan Opera %1,49 pazar payı ile beşinci sırada. Diğer tarayıcılar ise %0,25'lik gelişme ile %2,59 paya sahip.

Son 12 aylık dönemde %7,5 civarı pay kaybeden Internet Explorer, bu kaybı büyük oranda büyük iki rakibi Chrome ve Safari'ye karşı yaşamış. Bu iki tarayıcının toplam pazar payı kazancı neredeyse %10'a denk geliyor.

Chrome özellikle masa üstünde, Safari ise ağırlıklı olarak mobil cihazlarda güçlerini arttırıyorlar. Internet Explorer'ın özellikle mobil cihazlarda çok düşük bir orana sahip olması, internet kullanımının hızla yaygınlaştığı bu alanda yaşadığı en büyük sıkıntı.

Fakat Microsoft da boş durmuyor ve masaüstünde Windows 8 ile birlikte Internet Explorer 10'a çok güveniyor. Mobil tarafta ise Mango güncellemesi ile kötü gidişe dur demeyi hedefliyor. Tabi bunu sağlayabilmesi için önce Windows Phone'lu cihazların yaygınlaşmasını sağlaması gerekiyor.

İkinci sıradaki yerini koruyor olmasına rağmen güç kaybeden Firefox ise daha önce de aktardığımız gibi rotayı sadeliğe doğru çevirmiş durumda.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.