Google 2011'de 57 Satın Almaya 1,4 Milyar Dolar Harcadı

Google 2011'de 57 Satın Almaya 1,4 Milyar Dolar Harcadı

Google'ın servislerini satın almalarla zenginleştirdiğini biliyoruz. Fakat bu satın almalara ne kadar para harcadığını her seferinde öğrenmek mümkün olmayabiliyor. Örneğin geçtiğimiz günlerde Google, Zagat'ı satın almış fakat ödediği miktarı açıklamamıştı. Daha önce 200 milyon dolara satışa çıkartılan fakat bu fiyata alıcı bulamayan Zagat'ın Google tarafından 66 ile 125 milyon dolar arasında bir değere satın alındığı tahmin ediliyordu.

Google'ın SEC'e gönderdiği bilgilerin komisyon tarafından yayınlanmasıyla beraber Zagat'a ödenen rakam da ortaya çıkmış oldu. SEC'in yayınladığı son çeyrek raporuna göre Google, Zagat için tam 151 milyon dolar nakit ödeme yapmış durumda.

2011'in ilk 9 ayında yılında gerçekleşen toplam 57 satın alma içerisinde Zagat üst sıralarda yer alıyor. Toplam ödemeler ise 1,5 milyar dolara yaklaşıyor…

Zagat'a ödenen 151 milyon dolar Google'ın 2011'de satın almalara ödediği en yüksek ikinci rakam. Birinci sırada ise 676 milyon dolarlık ITA Software (İtalya) satın alması yer alıyor. Üçüncü sırada ise 114 milyon dolar ödediği Daily Deals (Almanya) bulunuyor. Google, Daily Deal'i Groupon için yaptığı 6 milyar dolarlık teklifin geri çevrilmesi üzerine satın almıştı.

Toplamda 941 milyon doları bulan bu 3 satın almanın dışında 9 ay içerisinde 54 satın alma daha gerçekleştiren Google, geri kalan satın almalar için 502 milyon dolar ödedi.

Toplam değeri çeyrek milyar doları aşan Zagat ve Daily Deal satın almaları (toplam ödemelerin %18'ini oluşturuyor) Google'ın yerel iş stratejileri açısından önem taşıyor. Daily Deal şimdiden Google Offers ile entegre çalışmaya başladı ama Zagat'ın tam olarak ne şekilde değerlendirileceği henüz kesin değil.

Bu arada Google'ın 12,5 milyar dolarlık Motorola Mobility satın alması henüz sonuçlanmadığı için bu listede yer almıyor. Bu anlaşmanın 2011'in sonları veya 2012'nin başlarında kesinleşmesi bekleniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.