Steve Jobs'tan Kalan Mali Tablo Apple'ın Geleceğine Işık Tutuyor

Steve Jobs'tan Kalan Mali Tablo Apple'ın Geleceğine Işık Tutuyor

Apple'ın SEC'e ulaşan son mali raporu (PDF) şirketin nakit ve nakit eşdeğeri olarak toplam 81.57 milyar dolara sahip olduğunu gösteriyor. Bu tutar kısa süre önce ABD ekonomisi ile yarışan Apple için yeni bir rekor.

Apple'ın 2011 yılında 37,5 milyar dolar (geçen yıl 18,5 milyar dolar) nakit kazandığını gösteren rapor, Cupertino merkezli şirketin 60.400 tam zamanlı çalışana sahip olduğunu gösteriyor. Apple raporda 2.900 kişinin de geçici olarak çalıştığını paylaşıyor.

Apple mali açıdan ABD'yi geride bırakırken, 2010'a göre yüzde 39 oranında bir istihdam artışı sağlayarak ABD'nin istihdam krizini aşmasına da katkıda bulunuyor.

Dokunmatik geleceğe 1 milyar dolar ayıran Apple'ın ekipman ve sunucu merkezi için harcadığı tutar ise 4,3 milyar dolar. Nortel'den alınan patentler vb. maddi olmayan harcamalar 2,6 milyar dolar tutarında.

Apple araştırma ve geliştirmeye de 2,4 milyar dolar harcamış. Geriye dönüldüğünde, Apple'ın ar-ge harcamalarını son 2 yılda 1,1 milyar dolar artırdığı göze çarpıyor. 2010'a göre 0,3 milyar dolarlık artış olması gelecek iPhone ve iPad modellerine dair aklımda küçük kuşkular uyandırıyor...

Google'ın son 2011 yılında satın almalara ayırdığı 1,4 milyarlık bütçenin Apple'daki karşılığı sadece 244 milyon dolar. Bu tutara 2010'da satın alınan Siri'nin dahil olup olmadığı bilinmese de Siri'nin Apple için küçük bir yatırım olduğu tahmin ediliyor.

Ürün ve servis satışlarının da yer verildiği rapor, geleceği tartışmalı olan iPod'un son bir yılda yüzde 15 oranındaki düşüş dikkat çekiyor. Geçen yılki düşüş yüzde 7 olarak görünüyor. Son 1 yıl içinde iPhone'da yüzde 81'lik, iPad'de ise yüzde 334'lük ciddi bir artış var.

Steve Jobs ölümünün ardından açıklanan bu ilk mali rapor, Apple'ın Steve Jobs'suz nereye gideceğini görmek açısından önem taşıyor. Aslında Apple'ın şu anda yeni genel merkezi ve bulut bilişim çağına dönük yeni sunucu merkezi harcamaları yapacağı ve nakit değerlemelerin azaltılabileceği biliniyor ama iPhone 4S'in yeni bir rekorla piyasaya çıkması ve mevcut mali tablo Tim Cook'u çok da endişelendirmiyor olsa gerek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.