Google'ın eski Yönetim Kurulu Başkanı Eric Schmidt, 2010 yılında satın almalara hız vereceklerini, her ay bir satın alma yapmayı planladıklarını söylemişti. Ancak pek de öyle olmadı. 2 Şubat günü Aardvark ile başlayan Google operasyonu, 3 Aralık günü Widevine Technologies'in alınmasıyla toplam 26 şirketin Google'a katılmasını sağladı. Şimdilerde benzer bir plan Facebook'un masasında duruyor.
2005 ile 2009 arasında sadece 4 satın alma yapan Facebook, 2010 yılını 9 satın almayla kapatmıştı. Bu satın alımların ikisi Facebook'a yeni yeteneklerin katılmasını sağlamayan facebook.com ve fb.com alan adları içindi. Ancak bu yıl sadece 5 satın alma yapan sosyal ağ devi yıl sonuna kadar bu sayıyı 20'ye çıkarmayı hedefliyor.
Facebook Kurumsal İş Geliştirme Yöneticisi Vaughan Smith bu bilgiyi verirken, daha büyük satın alma planlarından da bahsediyor. Google ile kıyaslandığında Facebook'un büyük satın almalar konusunda halen çok geride olduğu açık. Mobile oldukça önem veren Facebook'un en büyük satın alması 60-70 milyon dolar ödenen Snaptu olmuştu. Google ise son olarak Motorola'ya 12,5 milyar dolar ayırdı.
Facebook'un yükselen gelirleri ve aldığı yatırımlar düşünüldüğünde Google'ın peşinden gitmesi normal karşılanabilir ancak çok fazla açılamayacağı da bir gerçek. Zira Facebook'un 3. çeyreğe 39 milyar dolar nakitle giren Google kadar parası yok. Facebook daha çok yetenek satın alımı yapıyor ve bu stratejisini rakip şirketlerin çalışanlarını alarak da yürütüyor. Yine de Google'ın sosyal ağ atağı karşısında kan kaybetmemek için bu stratejinin çapının biraz büyütüleceğini kabul edebiliriz.
Önümüzdeki aylarda Facebook'un özellikle mobilde hakimiyetini sürdürmesi için seri satın almalar yapmasını bekleyebiliriz. Halka arz planları ve piyasa değerini yükseltme hedefi bu beklentimizi kesinlikle kuvvetlendiriyor. Bu durumda düşünülmesi gereken tek soru kalıyor;
Facebook kimleri satın alacak?