Dünyaca ünlü teknoloji devi HP büyük bir hevesle satın aldığı Palm'ın mirası webOS'un hakkını veremeyince, webOS geliştiricilerini öksüz bıraktı. Microsoft ise karşı atakla bu geliştiricilere kucak açmaya başladı. Nokia'nın yeni iş ortağı, iOS ve Android karşısında uygulama zenginliğini arttırması gerektiğinin farkında fakat bunun doğru bir adım olduğunu söylemek zor.
Windows Phone 7 Geliştirme Bölümü'nda uzman yönetici olan Brandon Watson, Twitter'da gönderdiği mesajla webOS geliştiricilerini WP 7'ye davet etti. WebOS uygulaması olan geliştiricilerin Windows Phone 7'de başarılı olabilmeleri için her türlü desteği vereceğini söyleyen yönetici, bu teklifine bedava telefonları da dahil edecek kadar cömert davranmış. Watson söz konusu mesajın ardından 600 kadar e-posta aldığını söylemiş.
Aslında bu beklenmedik teklif Watson için ilk değil. Yönetiminde bulunduğu WP 7'nin tatmin edici olduğuna dair Twitter'da iddaya giren, mutsuz Android kullanıcıları arayan ve geliştiricilere telefon numarasını veren de aynı isim.
Peki webOS kullanıcıları gerçekten WP 7'ye tutulacak mı?
Palm'a talip olan şirketleri hatırlayacak olursak, webOS geliştiricilerine bir süre sonra yeniden iş düşeceğini düşünmek zor değil. Microsoft, HTC, RIM, Lenovo ve Huawei yaklaşık 1,5 yıl önce Palm'a ve dolayısıyla webOS'a sahip olmak istemişti. Bu büyük rekabet piyasasında Motorola'yı satın alan Google işleri daha da karıştırırken webOS'un açıkta kalacağını düşünemiyorum. En azından Uzak Doğu'dan webOS'un taliplilerinin olacağını ve ilk akıllı telefonlara hayat veren işletim sisteminin tarihin tozlu yapraklarına karışmayacağını düşünüyorum.
Bir kısım geliştirici webOS'tan WP 7'ye geçebilir. WP 7, Mango güncellemesi ile kendine güvenebilir ama Microsoft'un (ve tabii ki Nokia'nın) daha kararlı bir şekilde geliştirici ekosistemini kurmaya ihtiyacı var. Üreticileri kendi safına çekerek (INQ hevesli görünüyor) WP 7 kullanıcı sayısını arttırmak bunun bir yolu olabilir. Yoksa Watson'ın teklifleri sadece kendisini tatmin edebilir.
Peki HP şimdi ne yapacak?
Yaptığı açıklamayla WebOS'lu cihaz üretmenin dışında PC üretim tarafını da ayrıca şirketleştirip bu alandan da çıkmaktan bahseden HP'nin geleceği de çok konuşuluyor. Birkaç yıl önce PC tarafını Lenovo'ya satarak bilgisayar üretmeyi bırakan ve kurumsal yazılım - donanım çözümleri sunmaya odaklanan IBM ile aynı çizgiye girdiği görülen HP'nin bu alanda ne kadar başarılı olacağı da merak konusu.
Bugün VentureBeat'te konuyla ilgili Peter Yared'in kaleme aldığı bir yazı özellikle dikkatimi çekti. Yared'in yazısının anafikri HP'nin SAP ile birleşmeye ihtiyacı olduğu şeklindeydi. Daha doğrusu ikilinin birbirlerini tamamlayacağını öne süren Yared, bu birleşmeden ortaya çıkacak şirketin kurumsal servisler alanında çok önemli bir yere geleceğini savunuyor.
Yared'in savını kabul etmemek neredeyse imkansız, buradan bakıldığında en azından bu iki şirketin dev rakipleri karşısında tutunabilmesi için birleşmesi gerektiği görünüyor. Kurumsal çözümler tarafında çok iyi olsa da Avrupa merkezli olması nedeniyle Amerika'ya güçlü bir şekilde açılamayan SAP ile kurumsal çözüm sunmak isterken kurumsal bir çözümü olmayan HP birlikte güzel bir yere gelebilir.
Tabii ki Yared'in öne attığı iddianın her iki tarafında aklına gelmemesi mümkün değil nitekim birkaç ay önce önce ortaya çıkan skandal sonucu CEO'sunu değiştiren HP'nin yeni CEO'su eski SAP CEO'su Leo Apatheker'dan başkası değil.
Sonuç olarak HP gelecekte kurumsal çözümlere kesin olarak yönelecekse kendisine en az SAP kadar büyük ve bir o kadar da fazla çözümü olan bir ortak bulmak durumunda, yoksa karşısındaki IBM, Oracle ve Microsoft gibi devler karşısında başarılı olması kolay değil.
Görsel Kaynak: 1800 Pocket PC, Venturebeat