Airbnb Aldığı 112 Milyon Dolar Yatırım ile İnternetin Yeni Fenomeni Olabilir Mi?

Airbnb Aldığı 112 Milyon Dolar Yatırım ile İnternetin Yeni Fenomeni Olabilir Mi?

Airbnb, 2009'da Y-Combinator ile adını duyuran daha sonrasında özellikle Twitter'ın popüler siması ve oyuncu Ashton Kutcher'ın yatırımıyla ön plana çıkan bir girişim.

Airbnb'nin yaptığı işi hatırlayacak olursak, site üzerinden isterseniz evinizi, isterseniz sadece evinizin bir odasını veya sadece bir çekyatı kiralayabildiğiniz bir sistem. Özellikle turistik gezilerde otel yerine bir odada kalma fikri pek çok kişi için cezbedici olmuştu.

Bugün kesinleşen yatırım ile Airbnb, Andreessen Horowitz, DST, General Catalyst ve eski yatırımcılar ile birlikte yeni yatırımcı olarak Amazon Kurucusu Jeff Bezos'tan 1 milyar doların üzerinde değerlemeden, 112 milyon dolar yatırım aldı. İlk tur yatırımını Sequoia Capital, Greylock Ventures, Youniversity Ventures ve bir grup super angel'dan alan Airbnb, bu turda 7.2M almıştı. Son aldığı yatırım ile birlikte şirketin toplam aldığı yatırım miktarı 119.8 milyon dolara ulaştı.

Airbnb'nin yatırımcılarının diğer yatırımlarına baktığımızdaFacebook, Twitter, Zynga, Groupon, Kayak ve Brightcove'u görüyoruz. İlk turda şirkete yatırım yapan Sequoia Capital ve Greylock Partners'in girişimlerini saymamıza sanırım gerek yok. Bu durumda Airbnb basit bir fikir gibi görünse de arkada çok daha farklı hesap ve değerlemelerin yapıldığı kesin. Birkaç yıl sonra Airbnb'nin Groupon gibi bir fenomene dönüşerek tüm dünyada klonlarının yapıldığı bir hale gelebilir.

Bir süre önce paylaştığımız Samwer kardeşlerin Airbnb klonu Wimdu'nun Türkiye pazarına girmesiyle birlikte Airbnb'nin Türkçe reklamları da Facebook'ta görünmeye  başlandı. Aldığı yeni tur yatırım ile birlikte Airbnb büyük ihtimalle global büyüme hesapları yapıyor ve belki de Samwer kardeşlerin Türkiye pazarını ele geçirmesinden önce Türkiye pazarına girmeyi planlıyor olabilir.

Bundan sonraki aşamada büyük yatırımcılarını mutlu etmek için şirket ya yüksek bir bedelden bir internet devine satılacak veya Amerika'da artık her girişimin aklına bir şekilde girmiş olan halka arz yolunu izlecek gibi görünüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.