Türkiye internet pazarının hem ekonomik olarak büyüme evresinde olduğunu hem de yatırımcılar tarafından gözde pazarlar arasında kabul edildiğini biliyoruz. İlginin büyük bölümünün de özellikle online oyun ve e-ticaret girişimlerine yönelik olduğunu görüyoruz.
Hatta biraz daha detaylandırmak gerekirse sosyal oyun şirketleri, özel alışveriş ve grup alışveriş servislerinin içinde bulunduğumuz dönemin popüler girişimleri olduğu artık kesin olarak belli.
Ama tüm dikkatler bir noktaya çevrilmişken Türkiye internet pazarında aslında en az bu alanlardaki girişimler kadar potansiyeli olan başka girişim konuları da var.
Bu sebeple bana göre açık ve başarı potansiyelini yüksek gördüğüm girişim alanlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
İnsan Kaynakları ve Kariyer Servisleri
Dünyada son dönemlerde özellikle teknoloji gibi belirli sektörlere yönelik insan kaynağı ihtiyaçları için yeni kanallar kullanılmaya başlandı. Klasik işe alım siteleri elbette sektördeki yerlerini koruyorlar ama iş ağlarına hatta hedef kitlesi belli sitelerin ilan servislerine de ciddi bir talep gelmeye başladı.
Bu konuda en güzel örnek aslında LinkedIn ve elbette popüler blogların ilan sayfaları. Webrazzi'de de bu konuda önemli bir talep görüyoruz. Son aylarda Webrazzi Kariyer'e gelen ilan sayısındaki artış bizim de dikkatimizi çekti ve bu konuda farklı seçenekleri değerlendirmeye karar verdik.
Profesyonellerin kontakları ve sahip oldukları network işe alım sürecindeki değerini artırırken, Türkiye internet pazarında da yeni nesil insan kaynakları ve kariyer servislerine talep artmaktadır. Bu açığı ya girişimciler ya da hali hazırda bu alanda hizmet veren popüler şirketlerin kapatması gerekiyor.
Sosyal Medya Hizmetleri
Sosyal medya takip araçları, sosyal medya yönetim araçları gibi sosyal medyaya odaklı birçok alanda halen Türkiye'de yeterli sayıda çözüm bulunmuyor. Bunlar elbette ilk akla gelen çözümler ve bunları sunan az da olsa çeşitli firmalar var. Ama Webrazzi takipçisi sizlerin bu alanda henüz yapılmamış ve ihtiyaç olduğunu farkedeceğiniz başka seçenekler de bulunuyor.
Sosyal medya içeriğin filtrelenmesi, sosyal medyanın etki alanlarının ölçümü, sosyal medya pazarlama araçları gibi birçok konuda inovatif girişimleri kurgulayabileceğinizi biliyorum. En güzeli de bu alanların hepsi şu anda neredeyse ya da tamamen boş.
Sosyal medya araçlarına yönelik talepler hızla artıyor ve sosyal medyayı stratejilerini değerlendiren şirketlerin de sayısı gözardı edilemeyecek kadar fazla. O yüzden bu konuda girişimcilerin çalışmalara başlamalarını ve açık alandaki fırsatları yakalamalarını tavsiye ederim.
Servis Olarak Sunulan Yazılımlar (Saas - Software as a Service)
Kurumsal ya da bireysel olması farketmez ama Türkiye'de servis olarak sunulan yazılımlar konusunda ciddi bir boşluk bulunuyor. Burada SalesForce.com gibi büyük ölçekli girişimlerin yanı sıra 37 Signals'ın sunduğu Highrise, Basecamp gibi servislerin de kesinlikle değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Öncelikle hangi alanlarda açık var derseniz, CRM, finans, proje yönetimi, ortak çalışma uygulamaları gibi "eğer olsaydı ben kullanırdım" diyebileceğim alanları sayabilirim.
Hem Türkiye hem de dünya çapında piyasaya sunulma şansı olan bu alanda girişimlerin başarı ve yatırım potansiyelinin yüksek olduğuna inanıyorum.
Mobil Oyunlar ve Uygulamalar
Dünyada özellikle App Store'daki popüler oyunlara ve uygulamalara baktığınızda, önemli bir kısmının Avrupa merkezli şirketlerden çıktığını görüyoruz. Bunun sebebi nedir bilemiyorum ancak pazar yeri belli, pazarlama kanalları belli, gelir modeli belli ve kitlesi tanımlı olan bu alanda üretim yerinin önemi olmadığını rahatlıkla görebiliyoruz.
Türkiye'de hem yerel pazara hem de global pazara sunulabilecek başarılı mobil oyun ve uygulamalar hayata geçirebilecek şirketlerin ve kişilerin olduğunu biliyorum. Bu alandaki fırsat çok büyük ve pazar henüz çok açık olduğu için gecikmeden planlarınızı yapmanızı öneririm.
Online Eğitim
Türkiye'de online eğitim alanında o kadar büyük bir açık ve bir o kadar da büyük fırsat var ki, nasıl bu alanın bu kadar boş kaldığını gerçekten anlayamıyorum. Burada bahsettiğim kurumsal online eğitim çözümleri değil, bahsettiğim tamamen bireysel online eğitim servisleri. Yani, bir kişinin istediği bir konuda online olarak gerekirse birkaç saatlik, gerekirse aylarca süren programlara kayıt yaptırabilmesi.
Bu alanda son derece yenilikçi, kolay kullanımlı ve internet kullanıcılarına değer katacak uygulamalar hayata geçirmek mümkün. Video ya da metin içerikli olarak bir ayrıma gitmiyorum ama kısa videolarla desteklenmiş servisler olursa Türkiye pazarı ve yakın coğrafyalara da açılabilecek ciddi bir girişim potansiyeli olduğunu söyleyebilirim.
Eğer online eğitim konusu ilgi alanınıza giriyor ve içerik üretimi konusunda da sermaye ya da insan kaynağı imkanınız varsa, Türkiye pazarında önemli bir boşluğu doldurmak için zaman kaybetmeyin derim.
Servisin detayları sizin akıl gücünüze kalmış ama iş ağları ile entegre online sertifika programları, kullanıcıların yarattığı içeriğe dayalı eğitim programları gibi birçok alternatif seçenek halen hayata geçirilmeyi bekliyor diyebilirim.
Fırsat alanlar bu kadar değil, devamı gelecek...
Yukarıda saymış olduğum bana göre önemli fırsatlar barındıran alanlar bunlarla sınırlı değil. Farklı alanlarda da sektör henüz boş ve hem girişimciler hem de yatırımcılar için potansiyeli yüksek. Ancak hepsini tek seferde paylaşmak bu yazıyı ve elbette sizlerin konsantrasyonunuzu gereksiz yere dağıtacaktır. Bu sebeple farklı alanlarda gördüğüm fırsatları bir sonraki yazılarda paylaşacağım.
Görsel Kaynak: lockstockb