Sosyal Ağlardaki Bilgilerinizi Kontrol Altına Alın

Sosyal Ağlardaki Bilgilerinizi Kontrol Altına Alın

Facebook'un başını çektiği sosyal ağlar artık internet kullanıcılarının hayatında önemli bir yer edinmiş durumda. Özellikle aktif internet kullanıcıları bir çok sosyal ağa üye olup, bu sosyal ağların API'ları üzerinden veya bağımsız şekilde geliştirilen uygulamaları-servisleri kullanıyor. Kimlik doğrulama (authentication) ile kayıt olduğumuz bu uygulamalar bir süre sonra hayatımızdan çıkıyor ancak gizlilik söyleşmelerinin izin verdiği ölçüde profil bilgilerimize erişmeye devam ediyorlar.

Facebook ve diğer sosyal ağların güvenilirliğinin tartışıldığı, bir çok kişinin kişisel bilgilerimize erişmek istediği bir dönemde, hesap bilgilerinizi kimlerle paylaştığınızı hatırlatmak istedik.

Facebook: Türkiye için artık fazlasıyla kabullenilmiş bir sosyal ağ olan Facebook, bizim onay vermemiz halinde hem site içi uygulamalarla hem de dış servislerle profil bilgilerimizin bir kısmını paylaşıyor. Kişisel bilgilerinizden cep telefonu numaranıza, arkadaş listenizden adresinize kadar bir çok bilgiyi Facebook ile paylaşıyor olabilirsiniz. Facebook ile hangi uygulama ve servislere kayıt olduğunuzu aşağıdaki bağlantıdan kontrol edebilir, kullanmadıklarınızın bilgilerinize erişmini kesebilirsiniz.

https://www.facebook.com/settings/?tab=applications

Twitter: Dış uygulamaların en çok rağbet gösterdiği sosyal ağ servislerinden biri olan Twitter ile de bir çok uygulama denemiş olabilirsiniz. Günlük konuşamalar arasında unutulan ve kullanmadığınız uygulamalarla ilişkinizi kesmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanın.

https://twitter.com/settings/applications

Foursquare: Konumunuzu sadece Foursquare ile paylaştığınızı sanıyorsanız yanılıyor olabilirsiniz. Foursquare'da API'si ile dış uygulamaların geliştirilmesine izin veriyor ve bazı bilgilerinizi onlarla paylaşıyor. Foursquare ile kullandığınız uygulamaları görmek için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edin:

https://foursquare.com/settings#connections

Linkedin: İş dünyasının önde gelen sosyal ağının yarım milyondan fazla Türk üyesi var. Eğer bunlardan biriyseniz ve daha önce Linkedin ile başka bir servise/uygulamaya bağlandığınızı düşünüyorsanız, aşağıdaki bağlantıyı ziyaret etmenizde fayda var.

https://www.linkedin.com/secure/settings?userAgree=&goback=%2Enas_*1_*1_*1

Google: Orkut Türkiye'de pek popüler bir sosyal ağ değil ancak Google hesabınız ile de bir çok servise kayıt olmuş olabilirsiniz. Bunları hatırlamanızda fayda var.

https://www.google.com/accounts/b/0/IssuedAuthSubTokens

Flickr: Beyaz Saray'ın da kullandığı fotoğraf paylaşım servisi Flickr'a üyeyseniz, herhangi bir dış uygulamaya profil erişim izni verip vermediğinizi kontrol etmelisiniz.

https://www.flickr.com/services/auth/list.gne

Windows Live: Windows Messenger Connect ile yeni uygulamalar keşfetmek mümkün. Kayıtlı bağlantılarını aşağıdaki adreste bulabilirsiniz.

https://consent.live.com/pp1000/manageconsent.aspx?rollrs=04&wa=wsignin1.0

Bu hatırlatmayı yapmamızın nedeni sosyal ağların bir korku öğesi gibi göstermenin ötesinde halen tam olarak çözülemeyen gizlilik konusunda bilinçlendirme ve kolaylık sağlamaktır. Üst üste gizlilik konusunda yazılar yayınlandığı için bir yanlış anlamaya neden olmak istemeyiz :)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.