Facebook’ta Yeni Gizlilik İhlali İddiası – Kullanıcı Bilgilerimiz Gerçekten Güvende Mi?

Dünyanın en yaygın sosyal ağı Facebook, 500 milyonu aşkın üyesinin kullanıcı gizliliği ile yine gündemde.
Facebook’ta Yeni Gizlilik İhlali İddiası – Kullanıcı Bilgilerimiz Gerçekten Güvende Mi?

Dünyanın en yaygın sosyal ağı Facebook, 500 milyonu aşkın üyesinin kullanıcı gizliliği ile yine gündemde. Amerika'nın saygın gazetelerinden Wall Street Journal(WSJ) yapmış olduğu araştırma ile Facebook'ta kullanıcı bilgilerinin ihlal edildiğini ve en popüler uygulama geliştiricilerinin kullanıcı bilgilerini dışarıya sattığını iddia etti.

Büyük bir gizlilik ihlalini ortaya çıkaran WSJ araştırması, 10 milyon kullanıcının bu ihlallerden etkilendiğini ve bir çok büyük uygulama üreticisinin Facecook kullanıcı bilgilerini dışarıya aktardığını ortaya çıkarıyor. Araştırmada bilgilerin en az 25 reklam ve veri şirketine gönderildiği aktarılıyor. WSJ 550000 uygulamanın da bu tehditi barındırdığını ifade ediyor.

Kimler Suçlanıyor?

WSJ, en popüler 10 uygulamalanın tamamının bu listede yer aldığını ve bilgilerin dışarıya aktarıldığını savunuyor. Bu uygulamalar arasında Zynga'nın Texas HoldEm Poker, FrontierVille ve 59 milyon kullanıcıya sahip FarmVille'i de bulunuyor. Zynga'nın gizlilik sözleşmesinde kişisel bilgilerin reklam şirketleriyle paylaşılmayacağı yer alıyor. Zynga sözcüsü de kullanıcı gizliliği konusunda sıkı bir şekilde Facebook ile birlikte çalıştıklarını söylüyor. Ancak araştırma FarmVille dahil zirvedeki 3 uygulamanın kullanıcıların arkadaş bilgilerini de dışarıya aktardığını iddia ediyor.

Facebook'un En Popüler 10 Uygulaması

Kişisel bilgileri ihlal eden uygulama geliştiricilerden RapLeaf'in ise Facebook profil bağlantılarını da saklayarak, dışarıya aktardığı tespit edilmiş. Araştırmada gizlilik sözleşmelerini en çok ihlal eden şirketin Rapleaf olduğunu dile getiren WSJ, şirketin online aktivitelerinde profilleri derleyip sattığını ileri sürüyor ve Family Tree uygulamasını da buna bir örnek olarak gösteriyor.

Rapleaf Yardımcı Başkanı Joel Jewitt, bunun kasıtsız olduğunu söylüyor. Ancak Facebook'un daha önce Rapleaf'in önemli bilgilerine erişiminde kısıtlamalar getirdiği de bilinmekte. 12 şirketin bilgi alma, kaydetme ve kullanma konusunda olumsuz yanıt verdiğini söyleyen WSJ, araştırmasının arkasında duruyor ve bilgi çıkışı yapılan şirketlerden birinin de Google'a ait Invite Media olduğunu söylemekten çekinmiyor.

Gizlilik İhlali

WSJ yaptıkları uyarıların tutarlılığına kanıt olarak ise bazı Facebok uygulamalarına erişimin kapanmış olduğunu gösteriyor. Örneğin 4 milyon dolar yatırımı da olan LOLapps, Facebook'un el attığı son uygulama geliştiricisi oldu ve engelleme yabancı bloglarda ses getirdi. LOLapps'ın sahip olduğu uygulamalar arasında ise aylık 3.5 milyon aktif kullanıcısı olan Gift Creator, aylık 1.4 milyon aktif kullanıcısı olan Quiz Creator, Colorful Butterflies ve Best Friends Gifts gibi oyunlar var.

Diğer geliştiricilerin ise kullanıcı bilgilerini kullanıp kullanmadığı gizemini koruyor.

Facebook Tarafı

Konuyla ilgili olarak WSJ'nin Facebook sözcüsünden aktardığı yanıtlara bakılırsa, büyük oranda bir kullanıcı kitlesi gizlilik ayarlarından habersiz. Profilini tamamen gizlemeyen kullanıcıların isim, soyisim ve diğer açık bilgilerine profil ID'si üzerinden ulaşılması da Facebook dışında gelişen bir durum.

Facebook sözcüsü prensiplerinin kullanıcı gizliliğini korumak konusunda zorlayıcı olduğunu ve teknik anlamda geliştirmeler yapmak için çalıştıklarını da sözlerine ekliyor.

Facebook sözcüsü kullanıcı bilgilerinin dışarıya aktarımına izin verse dahi kaydedilmesinin engellediğini, daha önce bu tür bir problem için çalıştıklarını söylüyor. Ama benzer bir konunun üzerine eğildiklerini de aktarıyor ve gizlilik şartlarını ihlal eden uygulamalar için harekete geçtiklerini söylüyor.

Oldukça derin bir çalışmanın yapıldığını gösteren araştırmada, Kanada Kişisel Gizlilik Komisyonunun talebiyle Facebook'un sadece genele açık bilgilerin erişilmesine izin verdiği, komisyonun Facebook'un attığı adımlardan memnun olduğunu da aktarılıyor. Ama akıllara Facebook'tan elde edildiği söylenen 100 Milyon kişinin profil bilgileri geliyor.

Facebook'un bir itiraf borçlu olup olmadığı bir yana, aslında bir noktada zayıf kaldığı açıkça göze çarpıyor. Uygulama geliştiriciliğini açık bir kapı olarak bırakması Facebook'un online suç potansiyelini arttırıyor. Çok sayıda siber tehdit analizleri çıkarılan Facebook'un, uygulama geliştiricilerinin önüne AppStore ya da Chrome gibi ücretli bir prosedür koyması muhtemelen bu büyüklükte sorunların yaşanmasına neden olmazdı.

Neler Yapılabilir

Facebook'ta her ay kullanıcıların %70'i uygulamaları kullanıyor dolayısıyla kullanıcı bilgisi toplamak için çok iyi fırsat ve bu taleplere karşı dikkatli olmak gerekiyor. Facebook'ta gizlilik ayarlarınızı 11 adımda düzenleyebileceğinizi daha önce paylaşmıştık.

Son yapılan güncellemeler ile artık uygulamalarla hangi bilgilerini paylaştığınızı kontrol edebilirsiniz. Çok sayıda bilgi isteyen uygulamalardan kaçınmak, tarayıcı eklentileri ve masaüstü uygulamalarının güvenilir olduğuna dikkat etmek de alınması gereken basit önlemler.

Son Durum

WSJ'nin su yüzüne çıkardığı sorun üzerine Facebook Blog'dan bir açıklama da yapıldı. Mike Vernal imzalı yazıda sorunun abartıldığı, teknik açıdan zorlayan durumlarla karşı karşıya olunduğu ve Facebook'un kullanıcıların gizliliğini önemsediği aktarılıyor. Ancak şüpheli gözler Facebook'un üzerinden ayrılacağa benzemiyor. Açıklamalar bir yana sanal para fırsatının kol gezdiği bu dönemde Facebook'un kendini derin bir sorguya çekmesi gerekiyor.

Bu tür iddialar ve The Social Network filminin oluşturabileceği güvensizlik, belki de Facebook için daha büyük tartışmalara neden olacak. Geleceğin sosyal internetinde kullanıcıların Diaspora gibi açık kaynaklı ve kullanıcı gizliliğine daha fazla önem veren servisleri ne kadar benimseyeceğini ise zaman gösterecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.