11 Basit Adımda Facebook Gizlilik Ayarları

Facebook'un 26 yaşındaki patronu Mark Zuckerberg geçtiğimiz günlerde D8 Konferansına katıldı ve Kara Swisher ile Walt Mossberg'in sorularıyla terledi.
11 Basit Adımda Facebook Gizlilik Ayarları

Facebook gizlilik ayarlarıFacebook'un 26 yaşındaki patronu Mark Zuckerberg geçtiğimiz günlerde D8 Konferansına katıldı ve Kara Swisher ile Walt Mossberg'in sorularıyla terledi. Söyleşinin bir noktasında Zuckerberg, Facebook kullanıcılarının yarısının gizlilik ayarlarını değiştirdiğini söyledi. Yani yaklaşık 250 milyon kişi Facebook'ta kiminle neyi paylaşacağına kendi karar vermeyi tercih etmiş.

Bu yazı özellikle diğer 250 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Eğer şimdiye kadar fazla karışık bulduğunuz veya yeterince önemsemediğiniz için Facebook hesabınızdaki gizlilik ayarlarına elinizi sürmediyseniz belki de artık vakti gelmiştir. İşte 11 basit adımda Facebook gizlilik ayarları ile ilgili bilmeniz gereken (hemen hemen) herşey…

Facebook'ta özel fotoğraf albümü oluşturma, Facebook sayfalarının gizlilik ayarları, aramalarda isminizin çıkması ve zaman tünelinizin arkadaşlarınızca görüntülenmesi gibi çok sayıda detayı aşağıda bulabilirsiniz.

1- Uygulamaların Tümünü Engelleyebilirsiniz

Facebook'un en güzel yanlarından biri uygulamalar, ama her zaman değil. Özellikle de durmadan size bir şeyler anlatmaya çalışarak ana sayfanızı dolduranlar bir yerden sonra sıkıcı olabiliyor. Hangi uygulamanın ana sayfanızda mesajlarının görünmesini istemediğinizi Hesap > Gizlilik Ayarları > Uygulamalar ve İnternet Siteleri altından "ayarları düzenle"ye tıklayarak kontrol edebilirsiniz. "Tüm platform uygulamalarını Kapat"a tıklayarak arkadaşlarınızın size Osmanlı Poke'si göndermesini veya çiftliklerinde ortaya çıkan garip yaratıkları evlat edinmeniz için yakarışlarını duymayacaksınız…

Facebook gizlilik ayarları, uygulama yönetimi

2- Arkadaşlarınızı Kategorize EdinFacebook gizlilik ayarları, arkadaş kategorizasyonu

Facebook üzerindeki arkadaşlarınızın hepsini aynı derecede sevmiyor veya güvenmiyor olabilirsiniz. Bunu yüzlerine söylemenize gerek yok ama yine de onları farklı kategorilere göre sınıflandırıp, listeleyebilir ve hangi listeye ait olanlarla hangi bilgilerinizi paylaşacağınıza karar verebilirsiniz. Eğer henüz yapmadıysanız arkadaşlarınızı listelere ayırmak için Hesap > Arkadaşlarını Düzenle'ye geldikten sonra sol sütundaki Arkadaşlarım bağlantısına tıklayın ve üst bölümde "Yeni Liste Oluştur"dan listeleri hazırlayın. Bu listeler daha sonra çok işimize yarayacak.

3- Facebook Aramalarından Kendinizi Saklayın

Facebook gizlilik ayarları, arama sonuçlarıEğer "beni kimse bulmasın, bana gerekli olanları ben bulurum" diyorsanız, sizi adınızın Facebook aramalarında geçmemesini de sağlayabilirsiniz. Bunun için Gizlilik Ayarları ana sayfasına gidin. "Temel Dizin Bilgileri"ndeki "Ayarları Gör"e tıklayın. Muhtemelen karşınıza "Herkes"lerle dolu bir sayfa gelecek. En üstteki "Facebook'ta beni arama" satırının en sonundaki menüye tıklayarak "Sadece Arkadaşlarım"ı seçin. Böylece artık sizi sadece, zaten bulmuş olan kişilerin arama sonuçlarında görmelerini sağlayabilirsiniz.

4- Google Aramalarından Facebook Profilinizi Saklayın

Adınızı Facebook aramalarından sildiniz ama bu yeterli olmayabilir. Facebook'taki sanal varlığınızı sessiz sedasız bir şekilde sürdürmek konusunda gerçekten kararlıysanız, arama motorlarına karşı da önlem almanız gerekiyor. Adınızı Google'da aradığınızda büyük ihtimalle Facebook profilinizi de göreceksiniz. Şimdi sıra bu durumu değiştirmeye geldi.

Mantık yürüterek bu ayarlarında bir önceki adımla aynı yerde olması gerektiğini düşünebilirsiniz. Ama hayat o kadar kolay değil. Şimdi 1. adımda ziyaret ettiğiniz "Uygulamalar ve İnternet Siteleri" sayfasına geri dönün. Burada en altta "Herkese Açık Arama" başlığını göreceksiniz. Eğer "Herkese açık aramayı etkinleştir" işaretliyse kaldırıp, Facebook'un bunu yaptığınız taktirde arkadaşlarınızın sizi bulamayacağına dair uyarısına "Onayla" yanıtı verin.

Facebook gizlilik ayarları, Google aramaları

5- Etiketlendiğiniz Fotoğrafları Siz Yönetin

Facebook gizlilik ayarları, etiketlendiğiniz fotoğraflarPek çoğumuzun şakacı arkadaşları var. Facebook bu tip arkadaşlara garip bir şekilde özgüven ve ilham veriyor. Sonuç olarak bir sabah uyandığınızda Facebook'ta son derece sakıncalı bir fotoğrafın altında isminizi görebilirsiniz. İşin kötü yanı bunu gören sadece siz değil, arkadaşlarınız ve tabi ki arkadaşlarınızın arkadaşları da olacak. Özellikle arkadaş listenizde sevgiliniz veya sululuğu hiç sevmeyen patronunuz yer alıyorsa sonuç felaket olabilir.

Buna en baştan önlem almak için bir kez daha gizlilik ayarlarını özelleştirme sayfasını ziyaret edin. "Etiketlendiğim fotoğraflar ve videolar" satırının sonundaki menüden seçim yaparak ister kimsenin etiketleri görmemesini sağlayabilirsiniz, isterseniz de Özelleştir seçeneği ile 2. adımda oluşturmuş olduğunuz sakıncalı kimseleri içeren listelerden seçimizi yapabilirsiniz.

6- Fotoğraflarınızı Kimin Göreceğini Siz Seçin

Facebook gizlilik ayarları, fotoğraf veya albümlerde gizlilik ayarlarıFotoğraf çekmeyi ve bunları Facebook hesabınızda oluşturduğunuz galeride paylaşmayı seviyor olabilirsiniz. Ama artık pek çok kişinin arkadaş listesi sadece yakın arkadaşlarından oluşmuyor. Neyse ki ailenizin veya iş arkadaşlarınızın görmesini tercih etmediğiniz fotoğraflarla dolu bir albümü, sadece ilgili kişilerin görmesini sağlayabilirsiniz.

Gizlilik ayarlarını özelleştirme sayfasında "Mevcut fotoğraflar için albüm gizliliğini düzenle" seçeneğini göreceksiniz. Buraya tıklayarak her bir galerinin kimler tarafından görülebileceğini seçebilir, listelediğiniz arkadaşlarınıza özel izinler verebilirsiniz.

7- Arkadaşlarınızın Gizliliğini de Koruyun

Facebook gizliliği ile ilgili en önemli konulardan biri paylaştıklarınızın sadece size ait bilgiler olmayabileceği. Facebook'ta 1500 arkadaşınız olabilir ve her biri ile arkadaş olmak size gurur verebilir. Ama bu onların sizin sayfanızda boy göstermekten hoşlanıyor olduğu anlamına gelmez. Örneğin profil sayfanız herkes tarafından görülebiliyorsa, istemeden arkadaş listenizdeki kişilerin spam mesajlara kurban gitmesine yol açıyor olabilirsiniz.

Eğer arkadaşlarınızın listesini meraklı gözlerden saklamayı tercih ediyorsanız Temel Dizin Bilgileri ayarları sayfasına dönün ve "Arkadaş listemi görme" satırının sonundaki menüden arkadaşlarınızı kimlerin görebileceğini kendiniz ayarlayın.

8- İletişim Bilgilerinizi Gizleyin

Facebook gizlilik ayarları, iletişim bilgilerinizŞu anda muhtemelen bu yazının en can alıcı noktasına gelmiş bulunuyorsunuz. İletişim bilgilerinizi yani; cep telefonu, sabit telefon, e-posta adresleri ve hatta gerçek adresinizi kimlerin bilmesini istediğinizi gizlilik ayarlarını özelleştirme sayfasından belirleyebilirsiniz.

Bu konu belki de yetişkinlerden çok Facebook üzerindeki genç kullanıcılar için önemli. Farkında olmadan yukarıdaki son derece önemli bilgileri yeterince iyi tanımadıkları insanlara açıyor olabilirler. Her ne kadar Facebook 18 yaşından küçüklerin bilgilerini paylaşmalarını otomatik olarak kısıtlasa da yine de bu konuya özel ilgi göstermek önemli.

Yapılacak en iyi şey Facebook üzerinde bu tip bilgileri mümkün olduğu kadar paylaşmamak. Nasıl olsa çok lazım olduğunda arkadaşlarınız telefon numaranızı veya adresinizi size bir mesaj atarak da sorabilirler. Bu yüzden gizlilik ayarlarını özelleştirme sayfasının en altında yer alan bu tip bilgileri, ilgili satın sonundaki menüden mümkün olduğu kadar az kişiyle paylaşacak şekilde ayarlamak en doğrusu olacaktır.

9- Kimse Yaşınızı Öğrenmek Zorunda Değil

Sadece bayanların yaşlarını gizlemek için özel çaba sarf ettiği gibi yanlış bir inanış var. Aslında benim tanıdığım erkeklerin de ciddi bir kısmı, belli dönemlerde yaşını paylaşmak konusunda kendisini çok rahat hissetmeyebiliyor.

Facebook gizlilik ayarları, yaş bilgisiAma Facebook profil sayfanızda doğum tarihinizi paylaşmamak için tek sebep kendinizi yaşlı hissetmek istememeniz değil. Doğum tarihinizi size en sık sorunlar kişiler genellikle telefonla işlem yaptığınız ve sizin güvenliğiniz için bu bilgileri kontrol eden bankaların çağrı merkezi çalışanlarıdır. Bir telefon görüşmesinde sizi sıkmadan sorabilecekleri zaten 2 veya 3 tane bilgi var. Bunlardan biri de; "Doğum tarihinizi gün, ay ve yıl şeklinde" söylemeniz. Sizin güvenliğinizi sağlayan 2-3 bilgiden birini kendi ellerinizle başkaları ile paylaşmak istemiyorsanız, bu ayarı da düzenlemek iyi bir fikir olabilir.

Bu kez rotamız gizlilik ayarları sayfası değil, profil sayfanız. Profil fotoğrafınızın altındaki "Profilimi Düzenle" bağlantısına tıkladıktan sonra Doğum Günü satırının sonundaki menüden bu özel bilginin ne kadarını paylaşacağınızı belirleyebilirsiniz.

10- Duvarınızı Temiz Tutun

Arkadaş listenizde hem ortaokulda beraber çok eğlendiğiniz arkadaşınız, hem de geçen ay katıldığınız iş toplantısında tanıştığınız çok önemli üst düzey bir yönetici mi var? Bu ikisi tam olarak sizi aynı şekilde görüyor olmayabilir. Dolayısıyla sizi hala ortaokuldaki halinizle anımsayan arkadaşınızın duvarınıza göndereceği ve tuttuğunuz takımla dalga geçen bir yazı, diğer bağlantılarınız açısından bakınca "karizmanızın çizilmesi"ne yol açabilir.

Eğer karışık sosyal gruplara ait arkadaşlarınız varsa ve bunların paylaşımları bir araya geldiğinde içinden çıkılmaz bir Facebook duvarı görüntüsü meydana geliyorsa, belki de bu konuda bir şeyler yapmak gerekiyordur.

Yine Facebook gizlilik ayarlarını özelleştirme sayfasına gidiyor ve orta alanda yer alan "Başkalarının paylaştığı şeyler" bölümündeki ayarları inceliyoruz. Burada arkadaşlarınızın duvarınıza bir şeyler göndermesini tamamen engelleyebileceğiniz gibi, dilerseniz duvarınızdaki paylaşımları görecek arkadaşlarınızı da yine liste yardımıyla sınırlayabilirsiniz.

Facebook gizlilik ayarları, profil duvarı/zaman tüneli ayarları

11- İlgi Alanlarınızı Herkes Öğrenmesin

Ne tür müzik sevdiğiniz, hangi politikacıyı beğendiğiniz gibi detayları yakın arkadaşlarınız zaten biliyor olabilir. Ama Facebook'un hayran sayfaları ve topluluk sayfalarını beğenerek bu bilgileri aslında herkesle paylaşıyorsunuz.

Hiç kimse beğendiği şeyler yüzünden utanmak zorunda değil. Fakat giderek özel yaşam ve iş yaşamının iç içe girdiği Facebook üzerinde bu tip detayları daha kapalı bir grupla paylaşmayı tercih edenler gizlilik ayarlarındaki Temel Dizin Bilgileri'ni ziyaret ederek, en alt satırda yer alan "İlgi alanlarımı ve diğer Sayfalarımı görme" kısmında gerekli düzenlemeyi yapabilirler.

Ve Sonuç…

Facebook pek çok sebepten dolayı çok önemli bir sosyal ağ sitesi. Arkadaşlarınızla iletişim halinde kalmanın yanı sıra iş bağlantıları yapabileceğiniz geniş fırsatlar sunan bir site. Fakat bu kadar göz önünde olan ve çok fazla miktarda kişisel bilginin paylaşıldığı bir sitede, size ait hangi bilgilerin kimlerle paylaşıldığına karar vermek hafife almamanız gereken bir zorunluluk.

Bu yazı Zuckerberg'in bahsetmediği o diğer 250 milyon kişinin, bu konuda biraz daha fazla bilgi sahibi olması için hazırlandı. Muhtemelen 250 milyonun tamamına ulaşamayacağız ama yine de ulaşabildiklerimiz arasından bu konuyu merak edenlerin, biraz daha sadeleştirilmiş olmasına rağmen yine de gizlilik ayarlarını karışık bulanlar için bu rehberin faydalı olacağını umuyoruz.

Eğer bu konularda yeterli bilgisi olmayan tanıdıklarınız varsa, bu yazıyı paylaşarak onların da Facebook'u daha güvenli ve daha keyifli bir şekilde kullanmaya devam etmelerine yardımcı olabilirsiniz…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.