Microsoft Connect İşine El Attı: Windows Live Messenger Connect

Microsoft Connect İşine El Attı: Windows Live Messenger Connect

Birkaç gün önce Windows Live Messenger Developer blogundan duyurulan Connect hizmeti, bugün beta olarak yayına girdi. Facebook Connect ile benzer temel özellikleri bulunan servisin farkı, diğer Windows Live servislerini (Hotmail, Messenger, Skydrive ve Office) de kullanabilmesi olacak.

Windows Live Messenger Connect servisi, 3 ana bölüm üzerine kurgulanmış: Kimlik doğrulama ve profille ilişkileri (identity), Sosyal dağılım araçları (Social distribution) ve Gerçek zamanlı paylaşım araçları (Realtime shared experiences).

Site sahiplerinin tek tıkla kullanıcı girişi sunabildikleri servis ile kullanıcı Windows Live ID'sini kullanarak siteye giriş yapabiliyor. Ayrıca Windows Live Contacts API'si kullanılarak e-postasındaki adres defteri gibi profil bilgileri de çekilebiliyor. 500 milyonun üzerinde Windows Live ID ve 200 milyon aktif Messenger kullanıcı olduğu düşünüldüğünde Windows Live Messenger Connect birçok servis için Facebook Connect'te olduğu gibi bir fırsat sunabilir.

Sosyal Dağılım araçları ise Windows Live platformunu bir sosyal ağ olarak kabul ediyor ve buradaki paylaşımları servisi kullanan siteler üzerinde etkileşime açıyor. Basit bir örnek olarak Facebook'un Paylaş düğmesinin bir benzeri Messenger Connect Sharing adıyla kullanıma sunulmuş. Hatta paylaşım düğmesi için Microsoft şimdiden bir rehber yayınlamış. Bu ve benzeri düğmeler kullanılarak yapılan paylaşımlar Windows Live platformlarında farklı şekillerde kullanılabilecek.

Yeni Messenger'daki full ekran modunda öne çıkartıldığı gibi Windows Live servislerinde sosyal ağlar büyük önem taşıyor ve servisler bu trende doğru gelişiyor. Geçtiğimiz aylarda Google'da Buzz servisi için paylaşım düğmeleriyle ortaya çıkmıştı ancak servis talep görmemişti, Microsoft'un paylaşım düğmeleri bu anlamda bir fark yaratabilecek mi göreceğiz.

Gerçek zamanlı paylaşım araçlarında ise Facebook'un Social Plugin'lerine benzer ürünler yayınlanmış. Bunların arasında Messenger Wave 4 ile birlikte gelen Badge'lerin paylaşımı ve siteler üzerinde uygulanabilen gerçek zamanlı sohbet aracını sayabiliriz. Ayrıca bir UI ve Javascript kütüphanesi de geliştiricilere açılmış durumda.

Bu araçlar arasına bir süre sonra daha farklı araçların geleceğini tahmin ediyoruz.

Messenger'da son dönemde yapılan bu atılım niteliğindeki ürün yenilemesi, çok fazla orjinal düşünce barındırmasa da kendi kitlesinden birçok kullanıcının online hayatına farklı kullanım seçenekleri katacaktır.

Hep birlikte ilerleyen dönemlerde Messenger'a eklenen ve bu yönde geliştirilen sosyal öğelerin kullanımının ne yoğunlukta olacağını göreceğiz. Ayrıca bu kullanım yoğunluğunun artması durumunda sosyal medya dünyasındaki popülasyonda gözle görülür değişimleri hissetmek de mümkün olacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.