Obama 2. Kez Sosyal Medya'nın Tozunu Atabilecek mi?

Obama 2. Kez Sosyal Medya'nın Tozunu Atabilecek mi?

Obama Social Media 2012ABD başkanlık seçimlerinde sosyal medya mecralarını yoğun ve etkili şekilde kullanarak adından söz ettiren Barack Obama, 2012 seçim çalışmalarına başladı. Henüz küçük adımlar atıldığı söyleniyor ama büyük adımların ve öncekine nazaran daha iyi bir kampanyanın yürütüleceği konusunda sanırım kimsenin şüphesi yok.

Yeni seçim kampanyasının başladığı bir blog yazısıyla duyurulurken, sms ve e-postalarla da destekçilere ilk sinyal gönderilmiş. Obama'nın ekibi ilk etkiyi kuvvetlendirmek için de seçmenleri Are You In adlı Facebook uygulamasına, Facebook sayfasına, Twitter'a ve Youtube'a yönlendirmiş.

Hatırlayacağınız üzere 2008'de Obama'nın sosyal medya kampanyalarının başında David Plouffe ve Facebook'un kurucularından olan Chris Hughes vardı. Dolayısıyla Facebook önemli ve etkin kullanılan bir alandı. Bu yıl da öyle olacağını bir çok kez Obama ile Facebook adının yanyana gelmesinden çıkarabiliriz. Geçen 2 yılda Twitter ve Foursquare'in yükselişinin kampanyalara nasıl yansıyacağı merak konusu ama Foursquare'ın en yüksek katılımlı etkinliğine Obama'nın el koyacağına eminim.

Obama - Youtube

Bu yıl yapılacak etkinlikler için seçmenleri kendi sosyal ağına yönlendiren Obama, silahlarını kuşanan seçmenlerden kendi etkinliklerini düzenlemesini de istiyor.

İnternet dünyasının en başarılı sosyal medya kampanyaları arasına giren ilk kampanya Obama'ya - en azından - online dünyada ciddi bir prestij ve sempati kazandırmıştı. Obama'nın internetin seçimler için önemli bir mecra olduğunu göstermesi, başka (bkz: Naheed Nenshi adaylara da ilham olmuştu. Ortadoğudaki ayaklanmalarda halkın Twitter ve Facebook'tan haberleştiğini düşünürsek, bu işin memleketinde bu seçimlerde daha ileri tablolar görmemiz hiç de uzak değil.

Obama'nın kampanyalarında olup bitenler yeni bir blogda ayrıntılı olarak paylaşılacak. Obama'nın şu anda Twitter'da 7 milyonun üzerinde takipçisi, Facebook'ta 19 milyona yakın beğenisi bulunuyor. Seçim sonunda bu durumun nasıl olacağını (6 Kasım) tekrar paylaşmayı düşünüyoruz. Türkiye'de de seçimlere 69 gün kala sosyal medyanın nasıl kullanıldığını izlemeye çalışacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.