2009'un En Başarılı 3 Sosyal Medya Kampanyası

2009'un En Başarılı 3 Sosyal Medya Kampanyası

2009'un son günlerine gelirken dünyada sosyal medyanın daha da değer kazandığını söyleyebiliriz. Bu sene kullanıcıların ve markaların sosyal medya adına daha da bilgilendikleri bir yıl oldu. Büyük markalar bu alana yatırım yapmaya devam ettiler ve şimdiye kadar görülmüş en büyük başarıları elde etmeye başladılar. Biz de bu kampanyalar arasında en başarılı 3 tanesini seçtik:

1. Obama Kampanyası: 2009'un tartışmasız en iyi kampanyası siyaset alanından geldi. Daha öncede yazdığımız Obama'nın müthiş sosyal medya başarısı bütün iş dünyasındaki rakiplerini geride bıraktı. Obama sosyal ağlar üzerinde tek bir amaç için nasıl organize olunabileceğinin en güzel örneğini verdi. Üstelik kampanyasını yine sosyal ağlar üzerinden topladığı bağışlar ile de destekledi. Obama offline dünyada 156 milyon bağış toplarken, online kanallardan gelen fon miktarı 500 milyon doları buldu. Obama'nın bu kampanyada neler yaptığını okumak için burayı, nasıl yaptığını okumak için şu yazıyı okuyabilirsiniz.

2. The Whopper Sacrifice: Facebook'taki "Arkadaşını Kurban Et" uygulaması yayınlandığı günden itibaren bir fenomene dönüştü. Ocak ayının ilk haftası yayınlanan ve ana konsepti "10 Arkadaşını Kurban Et ( Arkadaşlıktan Sil) Bedava Whopper kazan" fikrine dayanıyordu. İlk hafta sonunda uygulama 82.000 kişi tarafından kullanıldı ve toplam 230.000 kişi arkadaşlıktan silindi. Uygulama hızla yayılırken Facebook için ciddi tehdit oluşturmaya başladı ve Facebook uygulamayı kapattı.

whoppersacrificed

3. Dell'in Twitter Satış Kurgusu: Dell kuşkusuz sosyal medyayı dünyada en iyi kullanan markalardan bir tanesi. Sosyal medyanın satış amaçlı kullanılabileceğinin de en güzel örneği. Sahip oldukları Delloutlet Twitter hesabının takipçi sayısı 1,5 milyonu geçti ve toplam satışları 6,5 milyon doları aştı. Burada asıl şaşırtıcı olan konu ise şu: Dell, 2007 Haziran ayında başladıkları bu sosyal medya satış kurgusu ile Haziran 2009 ayına kadar toplam 3 milyon dolarlık satış rakamı yakalamıştı. Son 6 ayda ise bu rakamı 2 katının üstüne çıkararak toplam 6,5 milyon dolara ulaştılar. Dahası bu kurguyu Amerika dışına taşıyarak Brezilya ve Kanada'da Twitter hesapları açtılar ve toplam komünitelerini 3,5 milyon kişiye çıkardılar. Dell'in sosyal medya vasıtası ile yaptığı satış miktarı katlanarak büyümeye devam ediyor ve yakın zamanda yeni satış kanalları geliyor.

2009 yılında sosyal medya alanında hızla büyümenin yaşandığı bir yıl oldu. Daha binlerce başarılı kampanya yapıldı, yukarıda bahsettiklerim ise bu kampanyalardan sadece üç tanesi idi. Bu perspektiften bakarsak 2010 yılının sosyal medya adına çok daha gelişmelerin yaşanacağı dolayısıyla daha başarılı işlerin çıkacağı bir yıl olacağını söylemek yanlış olmaz. Biz de bu gelişmeleri heyecanla takip ediyor ve yeni yılda yazıyor olacağız.

İlginizi çekebilir:

Webrazzi Gündem Sosyal Medya toplantısı sektörün önde gelen kişi ve şirketlerinin katılımıyla 27 Ocak 2010 tarihinde İstanbul Elite World Hotel'de gerçekleşecek. Webrazzi Gündem toplantıları hakkında detaylı bilgi ve kayıt için www.webrazzi.com/gundem adresini ziyaret edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.