Facebook Places ve Getirdikleri

Facebook'un konum tabanlı planlarının Facebook Places ile açığa çıkmasıyla, sosyal ağ dünyası yeni bir boyut kazandı. Konum bazlı uygulamalardan dijital pazarlama dünyasına, Google'dan bireysel kullanıcılara kadar herkes Facebook Places'in getirdiklerine odaklanmış durumda.

Konum tabanlı özellikler sunacağını daha önce bir kaç kez paylaştığımız Facebook, son olarak bahsettiğimiz Hot Potato adlı servisi resmi olarak bünyesine kattı. Facebook, bu satın almayla Hot Potato'nun kurucusu Justin Shaffer'i Palo Alto'ya çekecek. Shaffer,, Facebook Places'i geliştirmek üzere gerçek mekan ve etkinliklerin yanında sanal toplantılar için de çalışmalar da bulunacak. Facebook Places'in nelere etkileyeceğine bir kaç başlık altında bakalım.

Rekabet

Facebook'un en fazla rekabet halinde bulunacağı Foursquare'in kurucusu Dennis Crowley ise Facebook Places'i sıkıcı bulduğundan bahsetti. Crowley insanların konumunu güncellemesi için pek ilgi çekici görmediği Facebook Places'a karşılık Foursquare'in eğlenceli yapısından bahsediyor. Crowley'nin Facebook'un küçük bir hareketinin nelere mal olacağına düşünüyor mu bilinmez ancak bazı anketler Facebook Places''in Foursquare'a tercih edilmeye başlandığını gösteriyor.

Diğer potansiyel rakipler ise nasıl bir strateji izleyekleri ya da Facebook Places'a hangi gözle baktıkları konusunda konuşmuyorlar. Google'ın ise halen Google Places ile ilgilendiği ve sözü edildiği gibi Facebook'a rakip bir sosyal ağ çıkarıp çıkarmayacağı bilinmiyor. Twitter'ın çeşitli fırsatlarla sunduğu konum bilgisi içeren güncellemelerine mekan/işletme bilgisi ekleyip eklemeyeceğini ise önümüzdeki zamanda göreceğiz.

Uygulama Çeşitliliği ve APIler

Foursquare API'si üzerinde geliştirilen uygulamalar Gowalla'ya karşı üstünlük kurmasını sağladığı gibi Foursquare'in değerini de yükseltmişti. Facebook'un en önemli silahlarından olan uygulamalar da Facebook Places API'si ile servisi geliştirebilir. Bunun yanında web tabanlı servisler de uygulamanın pazarlamasına katkı da bulunabilir.

Gerçek Zamanlılık

Facebook bu son adımı ile gerçek zamanlı arama dünyasına da yön verecek gibi görünüyor. Booshaka gibi Facebook'ta trendleri takip eden özel arama motorları ve Facebook bağlantılı diğer servislerde artık Facebook Places'in etkisi görülecek. Bundan böyle yalnızca iletilerimiz değil gerçek hayattan eylemlerimiz de Facebook'un dipsiz bilgi havuzuna akacak.

İşletmeler ve Pazarlama

Facebook Places işletmeler için de ciddi bir önem taşıyor. Bu özellik sayesinde büyük işletmeler etki alanını daha kolay genişletebileceği gibi küçük işletmeler de kulaktan kulağa pazarlama ile büyüme şansını elde edebilir. Sosyal sorumluluk örgütleri ise Facebook Places ile oluşturacakları mekanlar veya toplu online hareketler ile daha fazla dikkat çekmeye çalışabilir. Facebook Places henüz ülkemizde aktif olmasa da işletme sahiplerinin tıpkı Google Places için olduğu gibi Facebook Places uygulamasına girdikten sonra işletmelerini açarak telefon yoluyla onaylamaları gerekiyor.

Gizlilik ve Kullanıcı Davranışları

Facebook Places ile tartışılan bir diğer durum da gizlilik ayarları ve kullanıcı davranışları. Kullanıcı gizliliği konusunda sürekli eleştirilen Facebook, konum bildirimleri işin içine girdiğinde daha önce de tartışmaya açtığımız bazı güvenlik problemleriyle karşı karşıya kalıyor. Dolayısıyla gizlilik ayarlarına yeni eklenen seçenekleri şimdiden kontrol etmeniz doğru olacaktır. Aksi takdirde istenmedik durumlarda profilleriniz bulunduğunuz mekan ile ilişkilendirilebilir ve alacağınız bildirimlerde istemediğiniz kadar konum değişikliği bilgisi görebilirsiniz. Kendi çevremde konuyla ilgisiz kişilere anlatmaya zorlandığım konum güncelleme yeniliğini, Facebook'ta başkalarına öğretme sıkıntısı çekebileceğimiz de işin cabası.

Sayfalar ve Gruplar

Facebook Places'in grup ve sayfa uygulamalarında olduğu gibi engellenemez bir ilgiye maruz kalması da söz konusu. Örneğin aile ilişkilerini de içeren Facebook'ta milyonlarca kişinin "Dayımların Ev" gibi kişisel mekanlar oluşturması sonucunda karmaşık durumlar ortaya çıkabilir. Bir diğer nokta da işletmelerin artık Facebook sayfalarından ziyade Facebook Places sayfasını kullacak olmaları. Bildirimlerde de göze çarpabilecek bu durum Facebook sayfalarının popüleritesini şimdiden azaltacağa benziyor.

Mobil Erişim

Mobil üye sayısı mayıs ayında 100.000'i aşan ve mobil dönüşümü tetiklediğini bildiğimiz Facebook'un 0.facebook.com ile de ciddi bir erişim gücü olduğu ortada. Facebook Places'a şu anda iPhone uygulaması ve touch.facebook adresinden erişilebiliyor. Diğer konum bazlı servislerin üye sayıları ve mobil erişilebilirliğine dair Meşgul Sinyali'nin hazırladığı infografiğe göz atabilirsiniz.

Yorumlar
  1. İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    İlk Yorumu yazmak ister misiniz?

    Yorum Yazmak için Giriş Yap
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.