Net Applications'ın yayınladığı rakamlara göre geçtiğimiz aylarda internet tarayıcısı olarak Chrome kullanımı artarken, diğer internet tarayıcılarının kullanım oranları küçük küçük azalıyor.
Internet Explorer kullanımdaki 3 versiyonunun toplamıyla yine en çok kullanılan internet tarayıcısı olmuş. IE'yi Firefox 3'te biri kadar bir kullanımla takip ederken, Safari ve Opera Chrome'un gerisinde kalmışlar.
Ocak ayında Chrome kullanımı %5.20'yi bulurken geçen aya göre %0.57 oranında büyümüş. Aynı dönemde Firefox %0.20 oranında küçülerek %24.41, IE ise %0.51'lik küçülmeyle %62.18 oranına gerilemiş. Net Applications'ın verdiği rakamlar bu şekilde. Biz de Webrazzi'nin tarayıcı istatistiklerini paylaşalım ve konuya biraz daha değer katalım diye düşündük.
Webrazzi'de en çok kullanılan web tarayıcısı %40 ile Internet Explorer, ikinci olarak %36.73 ile Firefox onu takip ediyor. Chrome'un yayılma etkisi burada da etkisini hissettirmiş ve %14'e ulaşmış. Safari ve Opera ise %3 ve %1 ile arkalarından geliyor.
Grafikten de görülebildiği gibi IE kullanımı ile Firefox kullanımı Webrazzi'de yaklaşık olarak başabaş gidiyor. Chrome ise her ay kullanım oranını artırıyor. Ancak Webrazzi'nin okuyucu kitlesinin yeni teknolojilere yatkınlığı IE dışındaki diğer tarayıcıların yüksek kullanım oranlarına ulaşmasındaki belirleyici etken durumunda. Daha geleneksel internet sitelerinde IE kullanım oranlarının daha yüksek olduğunu biliyoruz.
Benzer bir durum Internet Explorer kullanan okuyucularımız için de geçerli. IE kullanan okuyucularımızın %80 gibi büyük bir çoğunluğu IE 6 dışındaki daha yeni versiyonları tercih ediyorlar. 6 aylık kullanım oranları gözlemlendiğinde özellikle son dönemde kullanıcıların IE 8'e yönelmiş olduğu görülüyor ve IE 6 kullanımı giderek düşüyor.
Net Applications'ın istatistikleri de bizim rakamlarımızla benzer bir sonucu gösteriyor aslında. Chrome kullanım oranını yükseltirken, IE ve Firefox'tan kullanıcı çalıyor hatta daha çok Firefox'tan çalıyor diyebiliriz. Mac versiyonu geçtiğimiz aylarda çıkan ve eklenti çeşitliliği yavaş yavaş artan Chrome'un yayılması 2010'da artarak devam edecektir. Buna karşın Firefox'un 4. versiyonuyla bir takım yeniliklere gitmesi kullanıcı kitlesini sabit tutabilmesi açısından önem taşıyor.
Siz de yorumlarda kendi sitenizdeki tarayıcı kullanım oranlarındaki değişimi paylaşabilirseniz güzel bir bilgi havuzu oluşur diye düşünüyoruz..