CrunchPad prototipi hazır

Temmuz ayında Michael Arrington'ın okuyucularıyla paylaştığı web tablet fikri 1000'in üzerinde yorum almış ve çok beğenilmişti. Bunun üzerine çalışmalarına başlanan web tabletin bugün ikinci prototipinin görüntüleri yayınlandı. Temel fikir olarak sadece internete ulaşmamızı sağlayan son derece basit bir arayüze sahip ve olabildiğince ucuz dokunmatik ekranlı bir cihaz yapılmak isteniyor. İnternet kullanımı bağımlılık derecesine gelen web profesyonellerinin hayallerini süsleyen cihaz şu anda planlanan birçok fonksiyonunu gerçekleştirebilir vaziyette. Geliştirme çalışmalarına devem edilen cihaza şimdilik konulan isim ise CrunchPad.

CrunchPad 12-inç büyüklüğünde ve 4:3 görüntüleme oranına sahip, 1024 X 768 çözünürlükte bir dokunmatik ekrandan oluşuyor. Tek dokunuşlu bir ekranı var. Multi-touch maliyetleri artıracağı için kullanılamamış. CruchPad'de İşlemci olarak Via Nano kullanılmış. Intel Atom ile yapılan denemelerde fazla bir fark görülmediği için Via Nano seçilmiş. 1 GB Ram ve 4 GBlık flash belleğe sahip olacak cihaz kablosuz olarak internete bağlanacak. Son dönem cihazların olmazsa olmazlarından akseloremetre de (hareket algılayıcı) unutulmamış. Üzerinde VGA bir kameraya sahip olacak olan cihaz 4-hücreli bir batarya kullanacak. Batarya ömrü konusunda bir bilgi bulunmuyor.

İşletim sistemi Ubuntu olarak seçilmiş. Ubuntunun üzerinde özel versiyon bir Webkit tarayıcısı yerleştirilmiş. Tek işlevi internete girmek olacak olan CrunchPad'in en önemli yazılımsal kısmı kuşkusuz Webkit olacak. Performans ve pil ömrü artışını sağlamak için Ubuntu'nun orjinal versiyonu yerine sadece ihtiyaç olan özelliklerin bulunduğu daha hafif bir Ubuntu versiyonu kullanılacak gelecekmiş prototiplerde.

CrunchPad, 3 lbs yani 1.5 kilogram ağırlığında . Başlangıçta $200 ila $300 arasında olması planlanan cihazın $300 olması daha gerçekçi gözüküyor. CrunchPad'in geliştirme çalışmalarının başında ise Altavista arama motorunun kurucularından Lois Monier bulunuyormuş. Lois, Temmuz ayında Google'un yeni rakibi olarak lanse edilen Cuil'in Genel Müdür Yardımcılığı görevinden Eylül ayında ayrılmıştı.

2009 yılının mobil cihazların yılı olacağı konusundaki öngörünün en büyük dayanak noktası olan internet kullanım ihtiyacını karşılamaya yönelik bu projenin fiyatında veya dağıtılmasıyla ilgili bir problem olmaz ise bütün dünyada çok satılan bir ürün olacağını tahmin ediyorum. Birinci bilgisayardan çok ikincil bir internete bağlantı ürünü olarak düşünülmesi gereken CrunchPad'in uygulama alanlarını düşünürsek, satış rakamlarının milyonları bulmaması için hiçbir sebep yok. Buzdolabınıza yapıştırdığınız web tabletinizden yemek tariflerine bakarak, yemek yapmanın ne kadar kolay olacağını bir düşünsenize. Kullanım alanlarını çok daha genişletmek mümkün. Bilgisayarlara bağımlı kalmadan internete bağlanacak web tabletlerin hayatımızdaki yerlerini almalarına fazla zaman kalmadı sanırım...

Görsel Kaynak: TechCrunch

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.