Google nerede yanlış yaptı?

Google yaptığı açıklama ile altı tane servisini geliştirmeyi durdurduğunu ve bunlardan bazılarını kapattığını açıkladı. Bu servisler Google Video, Jaiku, Google Notebook, Catalog Search, Dodgeball ve Mashup Editor.

Yapılan açıklamaya göre kullanıcılar artık Google Video’ya video ekleyemeyecekler. YouTube’a göre çok geride kalan Google Videonun kapatılması beklenen bir karardı. Umarım YouTube bundan faydalanır ve yüklemeye izin verilen video uzunlukları arttırılır.

Kullanıcıların notlar almalarına olanak sağlayan Google Notebook da artık yeni kullanıcı kabul etmeyecek, fakat eski kullanıcılar servisi kullanmaya devam edebilecekler. Google Video gibi Notebook da son zamanlarda Google Documents’ın gerisinde kalmıştı.

Oldukça gereksiz bir uygulama haline dönüşen ürün kataloğu tarayıcısı, bir zamanların gözde Optical Character Recognition uygulaması Google Catalog da tamamen kapatılan servisler arasında. Ancak Google'ın açıklamasına göre Catalog altyapısı Google Book Search'ün geliştirilmesinde kullanılmış. Mashup Editor ise zaten Google’ın tam olarak hayata geçirmediği bir kod geliştirme uygulamasıydı. Yahoo Pipes'a benzer bir uygulama olan Mashup, daha güçlü bir App Engine geliştirmek adına kapatılmış. Buraya kadar saydığım ürünlerin tümü bir şekilde Google’ın benzer veya daha gelişmiş ürünlerinin gerisinde kalan servisler. Fakat Jaiku ve Dodgeball en gözde zamanlarında hızlı bir şekilde Google tarafından satın alınan ve sonrasında da hiçbir yatırım ve geliştirme çalışması yapılmayarak kullanılmaz hale getirilmiş iki site.

Dodgeball

Dodgeball kullanıcıları SMS üzerinden arkadaşları ile bulundukları konumları paylaşmalarını sağlayan birinci nesil bir lokasyon bazlı sosyal ağ. Google’ın yaptığı açıklamaya göre Dodgeball önümüzdeki 1-2 ay içerisinde tamamen kapatılacak. Google, 2005 yılında satın aldığı Dodgeball’ı bunca zamandır hiç geliştirmedi, ve servis yeni nesil GPS tabanlı GeoTag destekli sosyal ağların arasında kendine yer bulamadı. Mobil sosyal ağlara 2005 yılında giriş yapan Google'ın geçtiğimiz 3-4 yıllık süre içerisinde Dodgeball’ın potansiyelini gerektiği gibi kullanamadığı kanısındayım.

Jaiku

Mobil uygulamaların öneminin 2009 yılında daha da artacağını konuştuğumuz bu günlerde, Google’ın Jaiku’yu geliştirmeyi durdurmasını ben biraz yadırgadım. Google kısa bir süre sonra Jaiku’yu App Engine üzerinde, Apache lisansı ile açık kaynak olarak yayınlayacak. Bir dönem Twitter ile beraber micro-blogging platformları arasında başı çeken Finlandiyalı Jaiku, Ekim 2007’de Google tarafından yaklaşık 20 milyon dolara satın alınmıştı. Google satın aldığı zaman Jaiku’nun Symbian/Nokia platformu için geliştirdiği uygulamaya herkes şapka çıkarıyordu. Özellikle Nokia S60 için geliştirilen lokasyon bazlı uygulaması da çok umut vaad ediyordu.

Fakat, Google bu satın almadan sonra servisi geliştirmek için neredeyse hiçbir şey yapmadı. Tam tersine Jaiku’nun kurucularını (Jyri Engestrom ve Petteri Koponen) Google içerisinde başka projelere kaydırdı. Halbuki Google, servisin alt yapısını güçlendirseydi ve Jaiku'yu diğer ürünlerine, özellikle Android’e, entegre etseydi, bugün Jaiku çok başka yerlerde olabilirdi. Ama açık kaynak olarak da bu güzel uygulamanın birçok alanda faydalı olabileceğini düşünüyorum. Mesela Jaiku kodlarını firmalar kendilerine ait mobil tabanlı kurumsal micro-blogging uygulamaları yaratmakta kullanabilirler...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.