2009 yılı için fırsat yaratacak girişim alanları

2009 yılı için fırsat yaratacak girişim alanları

Bir önceki yazımda 2009 yılına dair küresel ekonomik kriz havasının internet girişimcileri için nasıl bir ortam yaratacağından bahsetmiştim. Bu sefer de önümüzdeki yılın bünyesinde fırsat barındıran girişim alanlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Mobil Dünya

Son zamanlarda Webrazzi'de özellikle mobil internet alanına dönük yazılara yer veriyoruz. Bu yazılarda da özellikle 2009 yılının "Mobil"'in yılı olacağını vurgulamaya çalışıyoruz.

Öncelikle 2008'in sosyal ağların yılı olduğu gibi 2009'un sektörümüzde özellikle mobil uygulamalar ve servisler için hem dünyada hem de ülkemizde değer yaratacak bir dönem olacağını söylemek isterim.

Burada mobil uygulamaların yanında mobil destekli uygulamalar diyerek konuyu biraz daha genişletmekte fayda var.

iPhone ve benzeri mobil cihazlardaki gelişimler, ülkemizde 3G'nin ayak sesleri, sosyal web ve interneti hayatın her alanına entegre etmek isteyen kullanıcılar ile birlikte mobil internete odaklı servisler 2008'in son dönemlerinde görmekte oldukları ilgiyi 2009'da fazlasıyla devam ettirecekler.

Lokasyon bazlı servisler, mobil sosyal ağlar ve özellikle mobil içerik servisleri (video, müzik, fotoğraf vs.) 2009 yılı için değer yaratacak alanlar olacaktır.

Kurumsal Web 2.0

Şirketler için Web 2.0'ın nimetlerini dönem dönem paylaşıyoruz. Özellikle bilginin paylaşılması, veriye ulaşım, iletişim ve çalışanlar arası etkileşim gibi konularda Kurumsal Web 2.0 uygulamaları dünyada 2008 yılında önemli yükseliş gösterdiler. TechCrunch50'yi kazanan Yammer gibi Web 2.0'ı kurumsal kullanıma açan servislerin 2009 yılında önleri açık ve değerleri yüksek olacak.

Küresel krizin de etkisiyle Web 2.0 girişimlerinde reklamın dışında gelir modeli oluşturmanın zorunluluğu bu tür Kurumsal Web 2.0 uygulamaları için yatırımcıların ilgisini çekiyor olacak.

Entegre Servisler

İnternet bir platformdur ve gelişen teknoloji ve trendler bu platform üzerinde koşan tüm servislerin günün birinde birbirleri ile entegre olması zorunluluğunu getirecektir. Kullanıcıların sahip oldukları verileri çeşitli Web 2.0 servisleri arasında taşımasının yolunun açılması, sosyal ağların dış servisler ile entegrasyon çalışmaları ve ortak uygulama havuzu girişimleri, merkezi veri takip uygulamaları gibi birçok konuda gün geçtikçe artan entegrasyonun izlerini görebilirsiniz.

İnternet bir platformdur ve üzerindeki servisler bir entegrasyon dalgasına kapılmış durumdalar. Bu trendi göz önüne alıp gelecek planlarını doğru yapan kişi ve kurumlar için 2009 yılı içinde çalışmalarına başlanan "Entegre Servisler" değer yaratacaklardır.

İnternet girişimcileri için bir tür kuluçka dönemi olarak değerlendirilmesi gereken 2009 yılının geçmiş örneklerle de incelendiğinde inovatif girişimler açısından büyük ölçüde fırsatları bünyesinde barındırdığını görüyoruz. Burada paylaştığımız alanlar bizim özellikle dikkat edilmesinde fayda olacağını düşündüğümüz girişim konularıdır. Elbette farklı alanlarda da önemli fırsatlar mevcuttur ancak 2009 yılı trendleri kapsamında Mobil, Kurumsal Web 2.0 ve Entegre Servisler konularının özellikle dikkate alınmasında fayda vardır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.