Kurumsal Web 2.0 uygulamaları ve Socialcast

Kurumsal Web 2.0 uygulamaları ve Socialcast

Kurumsal Web 2.0 uygulamaları İnternette yükselen trendler arasında. Ekonomik kriz ortamının sadece reklam gelirine endeksli çalışan şirketlerin geleceğini tehdit ettiği bir dönemde, ücretli ve klasik iş modellerine yönelmiş kurumsal uygulamaların önü daha da açıldı. Kurumsal Web 2.0 uygulamaları denince akla ilk gelen servisler white label sosyal ağ uygulamaları, kurumsal RSS çözümleri ve kurumsal verimlilik araçları. Bir kurumsal Twitter modellemesi olan Yammer'in TechCrunch50'den zaferle ayrılmasından sonra da, mikro-blogging ve sosyal mesajlasma araçlarının kurumsal alanda kullanımı popülerlik kazanmaya başladı.

Yammer bu alanda en çok bilinen servis fakat birçok alternatif firma da bu pazara adım atmaya başladı. Pistachio Consulting geçtiğimiz günlerde 19 kurumsal mikro paylaşım servisini karşılaştıran ilginç bir rapor hazırladı. Bu servisler arasında dikkatimi çekenlerden bir tanesi Socialcast. Yammer'den çok daha önce kurulmuş olan servis, Yammer'e göre daha gelişmiş ve inovatif özellikler sunmakta.

Socialcast bir Twitter modellemesinden çok, içinde mikro-bloging'i de içeren kurumsal bir FriendFeed uygulaması. Uygulama aralarında Delicious, RSS feedleri, Twitter, YouTube, ve LinkedIn'in dahil olduğu birçok web servisinde dağılmış olan aktivitelerinizi şirket içerisinde çalışma arkadaşlarınızla paylaşmanıza olanak sağlayan bir platform. Dolayısıyla uygulama kurumsal hayat akışı aracı olarak tanımlanabilir. Bunun yanında Socialcast'in LinkedIn Answers'a benzeyen ve kullanıcıların calışma arkadaşlarına kolayca sorular sorup, onların sorularına cevap vermelerine de olanak sağlayan bir özelliği de var. Bu özellik sistemin kurumsal verimliliği arttırmak adına eklediği önemli özelliklerden bir tanesi.

VC firmaları her zaman doğru gelir modelleri olan şirketlere yatırım yapmak isterler. Fakat Socialcast o kadar başarılı bir gelir modeli oluşturmuş ki, VC firmalarından büyük miktarlarda yatırım almaya bile ihtiyaç duymamış. Socialcast'in gelir modeli önümüzdeki dönemde çok sık göreceğimizi düşündüğüm düşük maliyetli üyeliğe dayanıyor. Buna göre, 5 çalışana kadar şirketlerden herhangi bir ücret talep etmiyorlar. 5 kişiden sonra sisteme eklenen her çalışan için şirketlerin aylık 5 dolar ödemesi gerekiyor. Ayrıca Socialcast, üniversiteler, eğitim kurumları ve sivil toplum örgütleri için de özel programlar ve fiyatlandırmalar uyguluyor.

Türkiye'de kurumsal web uygulamalarının önemi tam olarak anlaşılmış durumda değil. Bunun bir çok sebebi olabilir ama bence en önemli nokta şirketlerin hala bu tarz uygulamaların kurumsal verimliliği ciddi boyutta arttırabileceğini farketmemiş olmaları. Fakat her işte olduğu gibi, bu pazarda da gözü kara, vizyoner girişimcilere ihtiyacımız var. Kurumsal web uygulamaları konusunda Webrazzi'de daha önceden yayınlanmış iki yazıyı "Web 2.0 kurumsal boyuta geçiyor" ve "Kurumsal wiki uygulamaları yükselişte" tekrar gözden geçirmek faydalı olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.