Swift'i açık kaynaklı hale getiren Apple, gelecek 20 yılın programlama dilini geliştiriyor

Swift'i açık kaynaklı hale getiren Apple, gelecek 20 yılın programlama dilini geliştiriyor

Haziran 2015'te düzenlediği WWDC'15 geliştirici etkinliğinde Swift'i açık kaynak kodlu bir platform haline getireceğini duyuran Apple, bu dönüşümü tamamladı. Şirket, Swift.org blogundan programlama dilinin yeni sürümü Swift 2 ile birlikte açık kaynak kodlu hale geldiğini dün duyurdu. (Sayfaya erişmek mümkün olamayabilir.)

"Önümüzdeki 20 yılın ana programlama dili"

Apple'ın henüz yeni sayılabilecek programlama dilini şimdiden açık kaynaklı hale getirmesinin nedeni, Swift'in tarihin en hızlı büyüyen programlama dillerinden biri olması. Programlama dilini herkes için erişilebilir hale gelmesiyle Apple, öğrencilerden üniversitelere ve profesyonellere kadar geniş bir kitlenin Swift'in gelişimine katkı (ya da yatırım) yapmasını hızlandırmak istiyor. En azından Apple'ın Yazılımdan sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Craig Fedherighi, AT'ye verdiği röportajdan çıkan sonuçlardan biri bu. Fedherighi, Swift'in önümüdeki 20 yılın programlama dili olmasını istediklerini belirtiyor ve ekliyor: "Bizce Swift geleceğin ana programlama dili".

Swift 1.0'dan itibaren - özellikle IBM'in de katkısıyla- sürümü ciddi ölçüde iyileştirdiklerini söyleyen Fedherighi, Swift 2.0 ile stabil bir sürüme doğru yaklaştıklarını ve Swift'i açık kaynak kodlu hale getirmek için doğru zamanın da böylelikle geldiğini söylüyor. Fedherighi'nin açıklamalarından Apple'ın Swift'i başlangıç düzeyinden kurumsal uygulamalara dünyanın en popüler programlama dili haline getirmek istediğine dair işaretler de var.

swift.org

Objective C kalıyor, şimdilik

Bunu destekler nitelikte Apple, Swift 2.0 ile birlikte Swift 3.0 ile ilgili planlarını da paylaştı. GitHub'da Swift Evolution adlı repoda paylaşılan detaylarda Apple'ın Swift 3.0 ile programlama dilini tüm platformlarla uyumlu hale getirmeyi amaçladığı görülebiliyor. Yeni Swift API'ları için API tasarımı yol haritasını yayınlayan Apple, Swift 3.0 kütüphanelerini buna göre güncelliyor.

Swift'i programlamanın geleceği olarak gören Apple'ın Objective C ile ilgili planının ne olduğu akla gelen ilk soru. Fedherighi'nin açıklamalarına göre, Apple bir süre daha Objective C'yi desteklemeye ve geliştirmeye devam edecek, en azından bir süre daha.

Apple Swift 2.2. sürümünü 2016 Sonbahar'da piyasaya sunmayı planlıyor. Swift GitHub reposu için bağlantıyı takip edebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.