Facebook'un beklenen borsa değeri 75 milyar dolar

Facebook'un beklenen borsa değeri 75 milyar dolar

Facebook'un borsaya açılma değeri son zamanlarda sıkça tartışılıyor ve deyim yerindeyse şirketin ağzından tek bir rakam bile çıkmıyor. Ancak Facebook, Instagram satın almasının ayrıntılarında şirketin borsa değeri hakkında bir ipucu saklı.

The New York Times gazetesinde yer alan haberde Facebook'un Instagram'ı satın almasıyla ilgili ayrıntılı bilgiler paylaşıldı. Bu bilgilere göre Facebook Instagram'a satın alma bedelinin yüzde 30'unu nakit, geriye kalan 70'lik kısmındaysa hisse senetleriyle ödeyecek. Satın almanın 1 milyar dolar olduğunu hatırlarsak Facebook, Instagram'a 300 milyon dolar nakit ödeyecek diyebiliriz. Şirket, geriye kalan yüzde 70'lik kısmını Mayıs ayında gerçekleşecek olan borsa kağıtlarından vermesi bekleniyor.

Bu noktada ilginç bir konudan bahsetmek istiyoruz. Facebook, Instagram'a 700 milyon dolarlık hisse senedi verecek. Peki bu hisse senetlerinin değeri ne? Satın almanın detaylarında Facebook'un hisse başı değeri 30 dolar olarak gösteriliyor. Buna göre şirketin spekülasyonlarda sıkça geçen 104 milyar dolarlık değer rakamıyla borsaya açılması zor görünüyor. Facebook'un hisse başı 30 dolar değerle borsaya açılması şirketin borsa değerini 75 milyar dolar seviyesinde olduğu gösteriyor. Şirketin toplamda borsaya açacağı kağıt sayının yaklaşık 25 milyar adet olduğunu da belirtmek gerekiyor.

Facebook, borsaya açılmak için başvurusunu gerçekleştirdikten sonra finans çevreleri şirketin toplam borsa değerinin yaklaşık 100 milyar dolar olduğunu  öngördü. Instagram anlaşmasıyla su yüzüne çıkan değerde öngörülen rakamın bir hayli altında. 'Balon' değerlerin konuşulduğu bir dönemde Facebook'un yüksek borsa değeri söylentileri' pek şaşırtıcı değil. Ancak bazı yorumların mantık çerçevesinde olması gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.