Akıllı Telefonlarda Gizlilik ve Güvenlik

İnternete olan bağımlılığımız arttıkça kişisel gizlilik ve güvenlik kaygıları da artıyor. Bugün çoğunlukla web dünyasını hedef alan siber saldırılar ve bilgi hırsızlığı, artık mobil dünyayı da tehdit ediyor. Geleceğin en önemli çalışma alanlarından biri olan mobil güvenlik alanında söz sahibi Lookout, özellikle akıllı telefon kullanıcılarının kişisel gizlilik ve güvenliğine dair bir infografik hazırlamış. (Yazının sonuna bulabilirsiniz)

Lookout'ın araştırmasına göre akıllı telefonların kullanım alanlarını oldukça çeşitli. Çoğunlukla bir şeyler beklerken telefonumuzla ilgileniyoruz. Yemek yerken ve alışveriş yaparken de telefonumuz genellikle elimizde oluyor. Okula ve işe giderken, sosyalleşmek için, araç kullanırken ve hatta banyo da bile telefonumuz bizimle. Dolayısıyla cep telefonumuza erişilmesi çok farklı kişisel bilgilerimize erişilebilmesi anlamına geliyor.

Bulunduğumuz konumu, her türlü iletişim bilgimizi, mesajlarımızı, fotoğraf ve videolarımızı, arkadaş ve ailemiz kim olduğunu ve ilgi alanlarımız da cep telefonumuz ile birlikte taşıyor. Buna dijital ajandamızı da eklersek hakkımızda edinilebilecek bilgilerin sınırı kolay kolay çizilemiyor.

Lookout en çok indirdiğimiz mobil uygulama türlerini sırasıyla; oyun, haber-hava durumu, harita-navigasyon-arama, sosyal ağ, müzik-eğlence, bankacılık-finans, spor, verimlilik ve alışveriş uygulamaları olarak gösteriyor. Mobil uygulamaları kulanırken bizi en çok ilgilendiren (e)ndişelendiren konuların ise gizlilik (%38), güvenlik (%26), kimlik (%19) ve paylaşım (%14) bilgileri olduğuna dikkat çekiyor.

Mobil uygulama kullanıcılarının % 99'u gizliliğin önemli olduğunu söylerken, %52'si (bence gayet çok yüksek bir oran) uygulamanın gizlilik sözleşmesini okuyor. Araştırmaya katılan kullanıcıların ortalama %25'i kullandığı uygulama marketinin sadece güvenli uygulamaları sunduğuna inanıyor. Lookout'un araştırmasına göre en güvenli uygulama marketi %28 ile AppStore ve AppWorld. Android Market'in %22 oranında, Marketplace'in ise %18 oranında güvenli uygulamalara ev sahipliği yaptığına inanılıyor.

Mobil uygulamaların kaynağına bakıldığında, bankalara (%61) ve mobil operatörlere (%37) daha çok güvenildiği, mobil cihaz üreticileri (%37) ve mobil işletim sistemi geliştiricilerinin (%18) de onları takip ettiği görülüyor. Uygulama geliştiricilerinin adı ise geçmiyor..

Loookout son olarak mobilde güvenliğinizi korumanız için yapmanız gerekenleri sıralıyor:

  1. Benzersiz, birbirinden farklı şifreler kullanın.
  2. Şifreleriniz güçlü olsun ve belirli aralıklarla değiştirin.
  3. Cihazınızın yazılımı ve uygulamalarını güncel tutun.
  4. Uygulamlardaki güvenlik işaretlerine ve değerlendirmelere dikkat edin.
  5. Kişisel bilgilerinizi talep edecek bağlantılara tıklarken dikkatli olun.
  6. Sadece https:// protokolünü kullanan, güvenli sitelerle önemli bilgilerinizi paylaşın.
  7. Bir dakikanızı uygulamanın gizlilik sözleşmesini okumaya ayırın.
  8. Pop-up ve benzeri bildirimlere önem verin.

Akıllı Telefonlarda Gizlilik ve Güvenlik

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.