Apple, yapay zeka veri merkezlerine özel bir çip üzerinde çalışıyor

Şirket, WWDC 2024'te duyurulması planlanan yapay zeka tabanlı yeni özelliklerinden bazılarını çalıştırmak üzere veri merkezleri için yapay zeka çipleri geliştiriyor. 
Apple, yapay zeka veri merkezlerine özel bir çip üzerinde çalışıyor

Yakında kendi üretken yapay zekasını duyurmaya hazırlanan Apple, paylaşılan bilgilere göre; yapay zeka veri merkezlerine özel bir çip üzerinde çalışıyor.

The Wall Street Journal'ın paylaştığı habere göre; şirket önümüzdeki ay WWDC 2024'te duyurulması planlanan yapay zeka tabanlı yeni özelliklerinden bazılarını çalıştırmak üzere veri merkezleri için yapay zeka çipleri geliştiriyor. 

Konuya yakın kaynakların aktardıklarına göre, proje, Veri Merkezindeki Apple Çipleri anlamına gelen ACDC olarak biliniyor. Bu hamle şirkete yapay zeka yarışında önemli bir avantaj sağlama potansiyeline sahip. 

Bu hafta Haitong International Securities'den analist Jeff Pu, Apple'ın iOS 18'in yeni yapay zeka tabanlı özelliklerine adanmış sunuculara güç sağlamak için hem M2 Ultra hem de M4 çiplerini kullandığını ifade etmişti. Bu yeni gelişme, Apple'ın farklı bir yol çizme ihtimalinin de sinyalini vermekte. 

Şirketin önümüzdeki dönemde üretken yapay zekaya dayalı birçok özelliği tanıtması bekleniyor. iOS 18 ve Haziran ayında gerçekleşecek WWDC 2024'te duyurulacak diğer yazılım güncellemelerinin üretken yapay zekaya dayalı birçok özelliği beraberinde getireceği düşünülüyor.

Ayrıca Apple'ın geçtiğimiz günlerde akıllı telefon ve laptoplarda çalışmaya uygun yeni yapay zeka modeli OpenELM ile gündeme geldiğini hatırlatalım. Buna ek olarak Apple'ın iPhone'larda Gemini destekli özellik için Google ile ortaklık kurmak istediğini sizlere aktarmıştık. Aynı şekilde iOS 18 için Google ve OpenAI ile ortaklık kuracağı konuşulan Apple, Baidu'nun yapay zeka modellerini lisanslamak üzere görüşmeler gerçekleştirdi. 

Bu gelişmelere rağmen, Apple'ın hala üçüncü taraflarla anlaşma süreci belirsizliğini koruyor. Sonuçta şirket, kendi sunucularını da kullanmayı seçebilir. Böyle bir durumda şirketin yapay zeka çipleri daha da önem kazanabilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.