WWDC 2024'te tanıtılması beklenen yenilikler

WWDC 2024'te tanıtılması beklenen yeniliklere göz atıyoruz.
WWDC 2024'te tanıtılması beklenen yenilikler

Apple'ın geliştirici odaklı konferansı WWDC 2024, 10 Haziran'da gerçekleşecek. Bizim de Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla sizlere canlı bloglama ile aktaracağımız etkinlikte nelerin tanıtılabileceği de yavaş yavaş belli olmaya başladı. Aslında bu etkinliğin en önemli yeniliklerinden biri, yapay zeka ile güçlendirilmiş iOS 18 işletim sistemi olacak. Aynı zamanda yapay zeka odaklı bir App Store da beklenenler arasında yer alıyor.

Gelin, WWDC 2024'te tanıtılması beklenen diğer yeniliklere hep birlikte göz atalım.

Yapay zeka özellikleri

7 Ocak tarihli bir haberde, Pages ve Keynote için otomatik özetleme ve otomatik tamamlama araçlarının eklenmesi de dahil olmak üzere iOS 18'in uygulamalarında yapılan yapay zeka değişiklikleri listelenmişti. Apple ayrıca "iWork.ai" alan adı listesini de ekledi ve bu da iWork spekülasyonlarını güçlendirmeye yardımcı oldu. Apple Music de görünüşe göre otomatik çalma listesi oluşturma gibi daha fazla yapay zeka unsuru kazanacak. Xcode'a otomatik kod tamamlama özellikleri içeren bir güncelleme yapılacağına dair söylentiler de mevcut.

Yapay zeka destekli Siri

İş ilanları, yapay zeka yatırımları ve araştırmalar, Apple'ın Siri'de büyük bir değişiklik yapmaya hazırlandığını gösteriyor. Bu değişiklikler, 2017'den bu yana bu alanda yapılan 21 satın alma ve yatırımın yanı sıra o dönemdeki iş ilanlarının yarısının yapay zeka, makine öğrenimi veya derin öğrenmeye atıfta bulunmasını da içeriyor. Siri'de bu, mevcut hafif yapmacık konuşma tarzına ek olarak daha fazla kişiselleştirme ve doğal konuşma akışları ile kendini gösterebilir.

iOS 17.4'ün beta sürümünde ayrıca Siri'de yapay zeka değişiklikleri yapıldığına dair işaretler de yer aldı ve dört farklı yapay zeka modelinin test edildiği görüldü. Apple'ın şirket içi LLM'si olan AjaxGPT'nin iki versiyonu ortaya çıktı; biri cihaz üzerinde işlem yaparken diğeri harici sunuculara dayanıyordu.

RCS

Google'ın çabalarının ardından Apple, kasım ayında iPhone'a 2024 yılında RCS mesajlaşma özelliğinin geleceğini duyurdu. Apple, ne zaman gerçekleşeceğini net bir şekilde belirtmemiş olsa da, en uygun zamanın iOS 18'de olacağına işaret ediyor. Apple, GSM Birliği tarafından yayınlanan RCS Evrensel Profil desteğinin, "SMS veya MMS'e kıyasla daha iyi bir uyumluluk deneyimi sunacağını" ifade ettiği açıklamasında bulundu.

Bu noktada Apple'ın, Google'ın uçtan uca şifreleme ekleyen özel uygulamasını benimsemeyeceğini ve şifrelemeyi GSMA ile iş birliği yaparak ana profiline eklemeyi tercih edeceğini de belirtelim.

Apple Maps ve Freeform güncellemeleri

Apple'ın Freeform uygulaması, kullanıcıların büyük panolarda gezinmesine yardımcı olacak yeni bir "Scenes" özelliğine sahip olacak. Kullanıcılar, freeform panosunun belirli bölümlerini seçebilecek ve kullanıcı arayüzünde seçildiğinde hızlı bir şekilde atlanabilecek bağlantı noktaları yerleştirebilecekler. Bu sahneler, tuvalin kendisi gibi düzenlenebilecek ve iCloud aracılığıyla başkalarıyla senkronize edilebilecek.

Apple Maps ise yepyeni bir rota planlama özelliğine de sahip olabilir. Zira mart ayının sonlarında bulunan kod, "CustomRouteCreation" adlı bir arka uç dosyası olduğunu gösteriyor.

Erişilebilirlik özellikleri

Apple, iOS 18'in erişilebilirlik özelliklerini geliştirerek, kullanıcılar için daha kullanışlı hale getirecek. 7 Mart'ta duyurulan özellikler arasında, "Sesli Kısayollar" da bulunuyor. Bu özellik, Siri Kestirmeleri'ne benzer şekilde çalışarak "Hey Siri" komutunu gerektirmeden erişilebilirlik özelliklerini etkinleştirmeye izin verebilecek. Canlı Konuşma özelliği ise kullanıcıların iPhone üzerinde ifadeler oluşturmasına olanak tanıyacak.

Yeni geliştirilmiş yazı tipi boyutu kontrol sistemi, kullanıcıların daha fazla uygulamada yazı tipi boyutlarını kontrol etmelerini sağlayacak. Aynı zamanda iOS 18 için yeni bir işitme cihazı modu üzerinde çalışıldığı söyleniyor. Listen Live veya Conversation Boost gibi yardımcı özelliklerle birlikte, bu mod bazı kullanıcılar için AirPods Pro'yu işitme cihazlarına uygun bir alternatif haline getirebilecek.

Yeni arayüzler

Bloomberg'den Mark Gurman, Apple'ın iOS 18'de kullanıcıların ana ekranlarını özelleştirmelerini çok daha kolay hale getireceğini iddia etti. Apple'ın iOS 18'i Apple Vision Pro'dan daha fazla esinlenecek şekilde yeniden tasarlayacağına dair bir söylenti de şubat ayı başlarında ortaya çıkmıştı. O ayın ilerleyen günlerinde Gurman, Apple'ın iOS'un tasarımını güncelleyeceğini, ancak kulaklıklar için yapılan estetik nedeniyle visionOS gibi cam dokular veya 3D düğmeler kullanacağını açıkladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.