Google I/O 2024'te tanıtılması beklenen yenilikler

Etkinlikte Gemini odağında yenilikler, Pixel 8a, Pixel Fold 2'nin ve Android 15'teki yeniliklerden söz etmesi bekleniyor. Ayrıca Google'ın karma gerçeklik alanındaki planlarına da yakından bakma şansımız olacak. 
Google I/O 2024'te tanıtılması beklenen yenilikler

14 Mayıs tarihinde gerçekleşmesi planlanan Google I/O 2024 için geri sayım başladı. Bu yıl etkinlikte Google'ın Gemini odağında yeniliklerden bahsetmesi, uygun fiyat bir akıllı telefon modeli olarak öne çıkan Pixel 8a ve Pixel Fold 2'nin detaylarını açıklaması, giyilebilir teknoloji ürünlerine odaklanması ve Android 15'teki yeniliklerden söz etmesi bekleniyor. Ayrıca Google'ın karma gerçeklik alanındaki planlarına da yakından bakma şansımız olabilir. 

Yapay zeka yenilikleri

Yapay zeka özelliklerinin Pixel 8 serisinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini söylemek mümkün. 
Google I/O 2024 etkinliğinde tüm ürün portföyü için yapay zeka destekli özelliklerden bahsedilebilir. Buna ek olarak söz konusu özellikleri, diğer cihazlara getirmek için potansiyel ortaklıklar hakkında daha fazla detay aktarılması bekleniyor. Bu noktada Samsung'un Circle to Search'ü Galaxy S24 serisine getirmek için Google ile işbirliği yaptığını hatırlatmakta fayda var. Bu ve benzeri ortaklıklar, Google I/O 2024 etkinliğinin odak notası olabilir. 

Google, Bard'ın Gemini Ultra tarafından desteklenen ücretli sürümü "Bard Advanced" üzerinde çalıştığını sizlere aktarmıştık. Bu gelişmenin ardından Bard'ın Gemini markasına dönüştüğünü hatırlatalım. Bu ücretli sürüm ise Google I/O 2024 etkinliğinde kendini gösterebilir. 

Pixel 8a

Tarihsel olarak baktığımızda Pixel'in daha uygun fiyatlı A serisi Google I/O etkinliklerinde duyuruldu. Örneğin Pixel 7a serisi Google I/O 2023'te tanıtılmıştı. Buna dayanarak Google I/O 2024'te Pixel 8a'nın tanıtılacağını düşünebiliriz. Ayrıca Google'ın Pixel 6a'yı çevrimiçi mağazasından kaldırması, Pixel 8a'nın etkinlikte tanıtılacağının bir sinyali olarak görülüyor. Kaldı ki şimdiye kadar Pixel 8a'nın pek çok fotoğrafı sızdı. Böylece Tensor G3 yonga seti, telefonun ekran yenileme hızı ve parlaklığındaki potansiyel artış hakkında çeşitli bilgiler paylaşılmış oldu. 

Google I/O 2024'te Pixel 8a'daki yapay zeka destekli özelliklerin detayların paylaşılması bekleniyor. Son olarak etkinlikte Pixel 8a'nın fiyatı etiketi de kullanıcılarla paylaşılmış olacak. Söylentilere göre, fiyat artışı yolda. 

Pixel Fold 2

Google'ın ilk katlanabilir akıllı telefon modeli olan Pixel Fold'un detayları Google I/O 2023'te açıklanmıştı. Şimdiye kadar paylaşılan bilgilere göre; Pixel Fold 2 360 derecelik video görüntüsüne sahip olacak. Ayrıca Pixel Fold 2'nin OnePlus Open ve Galaxy Z Fold 5'ten bile daha ince olması bekleniyor Bu durumda, Pixel Fold 2 şu anda Kuzey Amerika'da satışta olan en ince katlanabilir telefon olabilir.

Pixel Fold 2'nin Google I/O 2024'te tanıtılması beklenmekte. Ancak başka bir söylentiye göre; şirket bunun yerine Fold'u, Pixel 9 Pro Fold ismiyle normal Pixel serisinin bir parçası haline getirebilir. Bu gerçekleşirse, muhtemelen Fold sonbaharda Pixel 9 serisinin geri kalanıyla birlikte piyasaya sürülecek.

Android 15 

Vanilla Ice Cream kod adıyla bilinen Android 15 sürümü de Google I/O 2024'te tanıtılması beklenen yenilikler arasında yer alıyor. Mobil işletim sisteminin görsel nitelikleri son nesillerde önemli bir değişiklik göstermedi. Öte yandan kilit ekranı widget'larının geri dönüşü söz konusu. Pixel telefon kullanıcıları için Android 15 beta sürümünün artık indirilebilir durumda olduğunu belirtelim. Google I/O 2024'te ise bol bol Android 15 konuşulması, yeni özelliklerin öne çıkarılması ve uygulamalı örneklerle gündeme getirilmesi bekleniyor. 

Giyilebilir teknoloji 

Her ne kadar Google, Pixel Watch 2 tanıtımını Pixel 8 telefonlarıyla birlikte sonbahar etkinliğinde gerçekleştirecek olsa da; Google I/O 2024'te Pixel ya da Fitbit ile ilişkili başka giyilebilir cihazlar da görebiliriz. Şirket, etkinlikte kullanıcılara Pixel Watch 3 teaser'ı gösterebilir.

AR ve VR 

2023'ün Şubat ayında Google'ın Samsung ve Qualcomm karma gerçeklik platformu geliştirmek için iş birliğine gittiğini sizlere aktarmıştık. Samsung, Google ve Qualcomm ortaklığı ile geliştirilecek olan karma gerçeklik platformunun; Qualcomm'un Snapdragon XR teknolojisi, Samsung'un donanım ürünleri ve Google'ın yazılım teknolojileri ile birlikte geliştirilmesi hedeflenmekteydi. 

Qualcomm artırılmış ve sanal gerçeklik odaklı yeni işlemcisi Snapdragon XR2+ Gen 2'yi tanıtırken, Samsung ve Google ile ortaklığına dair açıklamalar da paylaşmıştı. O dönemde Google AR Başkan Yardımcısı Shahram Izadi, Qualcomm ve Samsung ile sürükleyici ve uzamsal XR'ın geleceği konusundaki iş birliğini sürdürmeye hevesli olduklarını ifade ederken, Android ekosisteminin Snapdragon XR2+ Gen 2'nin yeteneklerinden faydalanması ve yeni deneyimler sunması için heyecanlı olduklarını açıklamıştı. 

Şimdilik Google I/O 2024'te bir karma gerçeklik gözlüğü ya da Android XR olarak bilinen karma gerçeklik platformu duyurusu için erken olduğunu söyleyebiliriz. Yine de Apple'ın Vision Pro atılımı karşılığında Google'ın I/O 2024'te AR ve VR odağında bir takım gelişmelerin sinyalini vermesi şart. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.