Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılara odaklanan iOS uygulamaları web dağıtımı yapabilecek

Apple'ın kriterlerini karşılayan geliştiriciler, AB kullanıcılarının iPhone uygulamalarını kendi web sitelerinden indirmesini sağlayabilecek
Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılara odaklanan iOS uygulamaları web dağıtımı yapabilecek

Bugünden itibaren Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılara odaklanan iOS uygulamaları web dağıtımı yapabilecek. Uygulama noter onayı başta olmak üzere Apple'ın kriterlerini karşılayan geliştiriciler, AB kullanıcılarının iPhone uygulamalarını kendi web sitelerinden indirmesini sağlayabilecek.

İlk olarak 2020 yılında gündeme gelen Dijital Piyasalar Yasası (DMA) bir süredir teknoloji devlerini çeşitli değişiklikler yapmak durumunda bırakıyor. Özellikle AB'nin Dijital Piyasalar Yasası'na uyum sağlaması gereken 22 platformun gerekli değişiklikleri hayata geçirmek için yoğun bir çaba içinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu bağlamda Mart ayında Apple, Dijital Piyasalar Yasası (DMA) çerçevesinde yapılan değişikliklerin bir parçası olarak mobil platformuna yakında bir web dağıtım yetkisinin geleceğini duyurmuştu. 

Bir Apple temsilcisinin aktardıklarına göre iOS uygulamalarını doğrudan dağıtmak isteyen geliştiriciler, iOS 17.5'in beta 2'si aracılığıyla bu haktan yararlanabilecek. Bunu yapabilmek için geliştiricilerin, Apple'ın yeni AB iş koşullarını kabul etmeleri gerekecek. Yeni AB iş koşullarının, uygulamaların nerede dağıtıldığına bakılmaksızın son 12 ay içinde 1 milyonun üzerindeki her ilk yıllık yükleme için 0,50 euro tutarında yeni bir çekirdek teknoloji ücreti içerdiğini belirtelim. Bu ücretten kaçınmak isteyen uygulama geliştiricileri, Apple'ın eski iş koşullarında kalabilir. Ancak bu durumda geliştiriciler, DMA haklarından hiçbirine erişemeyecek. 

iOS kullanıcıları ise bir geliştiricinin web sitesinden bir uygulamayı ilk kez indirmeye çalıştığında, uygulamanın doğrudan aygıtına yüklemesi için yetki vermek durumunda. Apple'ın mevcut yetkilendirme akışı tasarımı birden fazla adıma sahip. Kullanıcıların, bunun için iOS ayarlar menüsü aracılığıyla ve sonrasında karşılarına çıkan açılır pencerelerde "izin ver" seçeneğine tıklaması gerekiyor.

Bu arada Apple'ın Dijital Piyasalar Yasası'na uyum göstermek için yaptığı değişiklikler web dağıtımıyla sınırlı değil. Hatırlarsanız şirket, AB'deki geliştiricilerin, App Store Connect'e alternatif uygulama pazar yerleri ekleyebilmesini de sağladı. Öte yandan iPhone'un alternatif uygulama mağazalarının, AB ülkeleri dışına çıkıldığında çalışmayacağını söylemekte fayda var. Ayrıca Dijital Piyasalar Yasası dolayısıyla Apple'ın uygulama içi ödemeler konusunda daha fazla esneklik göstermesi ve yönlendirme karşıtı önlemlerinin yasaklanması da söz konusu. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.