Apple, Avrupa Birliği'nde dolandırıcılık nedeniyle alternatif uygulama mağazalarını ve ödemeleri sınırlıyor

Apple, AB'nin Dijital Pazarlar Yasası'na uyum sağlamak için iOS'te değişiklikler yapmayı planlıyor.
Apple, Avrupa Birliği'nde dolandırıcılık nedeniyle alternatif uygulama mağazalarını ve ödemeleri sınırlıyor

Apple, Avrupa Birliği'nin (AB) Digital Markets Act (DMA) yani Dijital Pazarlar Yasası'na yanıt olarak iOS'te bir dizi değişiklik yapmayı planlıyor. Eylül ayında AB, Apple'ı DMA'e tabi 6 gatekeeper'dan biri olarak belirlemişti. Bugün yapılan açıklamada, Apple'ın DMA uyumunu sağlamak amacıyla önümüzdeki ay piyasaya sürülecek iOS 17.4 beta sürümünün hazırlandığı belirtildi.

"Gatekeeper" teriminin özellikle rekabet kuralları bağlamında, belirli bir sektörde büyük ve etkili firmaları tanımlamak için kullanıldığını belirtelim.

AB'nin DMA düzenlemesi, geçit bekçilerine bir dizi yükümlülük ve kısıtlama getiriyor. Apple'ın durumunda, bu değişiklikler arasında uygulama yan yükleme zorunluluğu gibi önemli değişiklikler bulunuyor. DMA'e uyum süresi 7 Mart olarak belirlenmiş durumda.

Apple, bugün yaptığı açıklamada, geliştiricilerin DMA uyumunu sağlamalarına yardımcı olacak olan iOS 17.4 beta sürümünün hazırlandığını duyurdu. Yapılan bilgilendirmede, Apple'ın aylardır DMA'e uyum sağlamak için çözümler üzerinde çalıştığı ifade edildi. Ancak, bazı değişikliklerin kullanıcılar için yeni riskler yaratabileceği ve bu değişikliklere karşı çıkış olarak sideloading'in (resmi uygulama mağazası dışından uygulama veya yazılım yükleme) güvenlik risklerini artırabileceği uyarısı yapıldı.

Yapılacak değişiklikler arasında The European Economic Area'da yani Avrupa Ekonomik Alanı'nda iOS uygulamalarını dağıtan geliştiricilere yönelik yeni seçenekler bulunuyor. Bu seçenekler arasında alternatif uygulama mağazalarından iOS uygulamalarını dağıtmak için yeni API'lar ve araçlar var. Ayrıca, alternatif tarayıcı motorları kullanma ve iOS donanım ve yazılım özellikleri ile uyumluluk için geliştiricilere başvurabilecekleri bir uyumluluk talep formu eklenmiş durumda.

Yeni değişikliklerle birlikte, Apple aynı zamanda iş terimlerinde de değişiklikler yapacak. Bu değişiklikler arasında Core Technology Fe adı verilen yeni bir ücretin tanıtılması bulunuyor. Bu ücret, Apple'ın ekosistemi dışında faaliyet gösteren geliştiricilere yönelik bir ödeme yapma yeteneğini sürdürmeyi amaçlıyor.

Yapılan açıklamada, Apple'ın DMA'e uyum için bu değişikliklere gitmesinin, iOS kullanıcıları için yeni güvenlik riskleri doğurabileceği vurgulanırken, Apple'ın önerilen değişikliklerin DMA ile uyumlu olduğunu savunması üzerine AB düzenleyicilerinin nasıl bir karar vereceği merak konusu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.