AB'deki geliştiriciler, App Store Connect'e alternatif uygulama pazar yerleri ekleyebilecek

Apple bugün yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'ndeki geliştiricilerin artık App Store Connect'e alternatif uygulama pazar yerleri ekleyebileceğini duyurdu
AB'deki geliştiriciler, App Store Connect'e alternatif uygulama pazar yerleri ekleyebilecek

Avrupa Birliği'nin Dijital Piyasalar Yasası kapsamında Apple'ın Avrupa'da iOS'u üçüncü taraf mağazalar ve geliştiricilerin başka ödeme yöntemlerine açması için daha fazla baskıyla karşılaşabileceğini sizlere aktarmıştık. Hatta geçtiğimiz ay Apple, iOS 17.4 ile büyük çaplı değişiklikler yapacağını duyurmuştu. Bu bağlamda Avrupa Birliği'ndeki App Store'a üçüncü taraf uygulama pazar yerleri için destek gelmesi de bekleniyordu. iOS 17.4'ün Mart ayında kullanıcılarla buluşması planlanırken, Apple, App Store Connect'te beta testi için yeni özellikler sunmaya başladı.

Apple bugün yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'ndeki geliştiricilerin artık App Store Connect'e alternatif uygulama pazar yerleri ekleyebileceğini duyurdu. Apple ayrıca alternatif pazar yerleri aracılığıyla dağıtılacak tüm uygulamalar için gerekli olan noter tasdiki süreci için başvuruları da kabul ediyor.

Alternatif uygulama pazar yerleri nasıl çalışıyor? 

Alternatif uygulama pazar yerleri, bir web sitesi veya web tarayıcısı üzerinden iPhone'a indirilebiliyor. Bu pazar yerleri, App Store'a alternatif olarak hizmet veren özel iOS uygulamaları olarak konumlanıyor. Bununla beraber iOS uygulamaları, uygulama pazar yerleri aracılığıyla dağıtılabiliyor. Böylece geliştiriciler App Store'u kullanmadan uygulamalarını satma imkanına kavuşuyor. 

Hem alternatif pazar yerleri hem de pazar yerlerinden biri aracılığıyla iPhone'a eklenen uygulamalar, Apple tarafından kontrol ediliyor. Böylece kötü amaçlı yazılım, virüs ve benzeri zararlı içeriklerin önlenmesi amaçlanıyor. 

Bu arada geliştiricilerin iOS'a bir uygulama pazar yeri eklemek için Apple'ın yeni iş koşullarını kabul etmesi gerekiyor. Aynı şekilde alternatif pazar yerleri aracılığıyla dağıtılacak uygulamalar da bu koşulları kabul etmek durumunda. Söz konusu iş koşulları kapsamında uygulama pazar yerlerinin Apple'a Çekirdek Teknoloji Ücreti (Core Technology Fee) ödemesi gerekiyor. Bu bağlamda App Store'dan ve alternatif bir uygulama pazar yerinden dağıtılan çok yüksek hacimli iOS uygulamaları için geliştiriciler, 1 milyon eşiğini aşan her yıllık ilk yükleme için 0,50 euro ödeyecek. 

Son olarak App Store Connect'e eklenebilen alternatif uygulama pazar yerleri ile pazar yeri dağıtımı ve pazar yeri uygulamaları kurulabileceğini belirtelim. Bu süreçte TestFlight yeni özelliklerin beta testi için kullanılabiliyor. TestFlight ayrıca alternatif tarayıcı motorları kullanan uygulamaları da destekleyecek. Buna ek olarak üçüncü taraf ödeme sağlayıcıları aracılığıyla alternatif ödemeler de desteklenecek. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.