Apple Watch'un kandaki oksijen uygulaması, bir çocuğun hayatını kurtardı

Bir baba, 14 yaşındaki oğluna, yaklaşık 4 bin 300 metre yükseklikte Apple Watch'un kandaki oksijen uygulaması sayesinde hızlı bir şekilde müdahale edebildi.
Apple Watch'un kandaki oksijen uygulaması, bir çocuğun hayatını kurtardı

ABD'de satılan Apple Watch Series 9 ve Apple Watch Ultra 2 cihazları için "kandaki oksijen" uygulamasının devre dışı kalacağını daha önce sizlerle paylaşmıştık. Şirketin, ABD özelinde bu değişikliği yapmasını nedeni ise Masimo adlı bir şirketle olan patent davasıydı. Hatta söz konusu cihazların satışı bir süre için durdurulmuş olsa da Apple, yeniden Apple Watch Series 9 ve Apple Watch Ultra 2'yi satmaya başlamıştı. Son olarak da böyle bir düzenlemeye gidilmişti.

Kandaki oksijen, akciğerlerden vücuda taşınan oksijenin yüzdesini ölçüyor ve Apple, bu özelliğin tıbbi amaçlar için olmadığını, genel sağlık ve zindelik amaçlarına yönelik olduğunu belirtiyor. 

Ancak Apple Watch'un kandaki oksijen tespit özelliği, etkileyici bir hikayede önemli bir rol oynadı. Bir baba, 14 yaşındaki oğluna yaklaşık 4 bin 300 metre yükseklikte Apple Watch'un kandaki oksijen uygulaması sayesinde hızlı bir şekilde müdahale edebildi. Olay, Peru'da gerçekleşti. Oğlunun akut dağ hastalığına yakalanması üzerine baba, yardım gelene kadar oğlunun kanındaki oksijen seviyesini gece boyunca izleyebildi. Bu da Apple Watch sayesinde mümkün oldu.

Akut dağ hastalığı, yüksek irtifa ve rakımlarda oksijen yetersizliğine bağlı olarak görülen patolojik bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Hastalık, genellikle 2 bin 400 metre üzerinde görülüyor.

Olayın ardından, yaşadığı deneyimi paylaşan baba, Apple CEO'su Tim Cook'a bir e-posta gönderdi. Cook, bu korkunç olayı onunla paylaştığı için babaya teşekkür etti. Yaşanan bu olay, bir kez daha Apple Watch'un sağlık teknolojisinin gerçek hayatta ne denli hayat kurtarıcı olabileceğini gösterdi.

18 Ocak'tan önce satın alınan ürünlerde ise kandaki oksijen tespit özelliği hala aktif durumda bulunuyor. Bu durum, Apple'ın ürünlerinin farklı coğrafi bölgelerdeki özellik farklılıkları ve yasal sınırlamalarla nasıl başa çıktığını gösteren bir örnek olarak öne çıkıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.