AB'deki sosyal medya kullanıcıları, Meta hesapları arasındaki bilgi akışını durdurabilecek

Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılar, Instagram ve Facebook hesapları arasındaki bağlantıyı sonlandırabilecek.
AB'deki sosyal medya kullanıcıları, Meta hesapları arasındaki bilgi akışını durdurabilecek

Dijital Piyasalar Yasası (DMA) ile Avrupa Birliği'ndeki kullanıcılar, Instagram ve Facebook hesapları arasındaki bağlantıyı sonlandırabilecek. Aynı şekilde diğer Meta servislerinin de birbiriyle bağlantısının kesilmesi bir seçenek olarak sunulacak. Meta paylaştığı bir blog gönderisiyle süreci detaylandırdı. 

Paylaşılan bilgilere göre söz konusu değişiklikler Avrupa Birliği, Avrupa Ekonomik Bölgesi ve İsviçre'de kullanıcıların ilgisine sunulacak. Bu sayede kullanıcılar Meta'nın birbirinden farklı hizmetlerini kullanırken, hizmetler arası bilgi paylaşımında bulunmak durumunda kalmayacak.

Böylece kullanıcılar, bir Facebook hesabına sahip olmadan Messenger uygulamasını kullanabilecek. Aynı şekilde birbiriyle ilişkilendirilmiş Facebook ve Instagram hesaplarının arasındaki bağlantı kesilebilecek. Hesaplar arasındaki bağlantının, reklam hedeflemeleri, kişiselleştirilmiş içerik önerileri ve gönderi paylaşımı gibi özelliklerin desteklenmesi için kullanıldığını belirtmekte fayda var. 

Bunlara ek olarak Facebook Marketplace ve Facebook Gaming kullanıcıları da Facebook hesaplarından bilgi alınması gerekmeden bu hizmetlerden yararlanabilecek. Meta böyle bir durumda hizmetlerin özelliklerinin azalacağını ifade ediyor. Eğer Facebook bilgilerine erişmeden Facebook Marketplace'i kullanırsanız, satıcılarla ya da alıcılarla Messenger yerine e-posta üzerinden yazışmak durumunda kalacaksınız. Aynı şekilde Facebook Gaming'de Facebook hesabınızın bağlantısını keserseniz, yalnızca tek kişilik oyunlara erişebileceksiniz.

Teknoloji devlerini bekleyen değişiklikler 

Bu arada geçtiğimiz ay Instagram ve Messenger için çapraz mesajlaşma özelliğinin kaldırılmasının da DMA ile ilişkilendirildiğini hatırlatmakta fayda var. Öte yandan DMA nedeniyle hesapları arasındaki bağlantıyı kesme seçeneği sunan tek teknoloji devi Meta değil. Google da Ocak ayının ilk haftalarında paylaştığı bir açıklama ile kullanıcıların, Arama, YouTube, Google Maps ve Chrome arasında veri paylaşımını durdurabileceğini duyurmuştu. 

AB'nin Dijital Piyasalar Yasası'na uyum sağlaması gereken 22 platformu daha önce sizlerle paylaşmıştık. Listede ABD'den Alphabet, Amazon, Apple, Meta ve Microsoft'un yanı sıra Çin'den de ByteDance bulunuyordu. Dijital Piyasalar Yasası'nın 6 Mart'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor. 

DMA kapsamında iMessage ve WhatsApp gibi uygulamalar daha küçük mesajlaşma servisleriyle iletişim kurması planlanıyor. Aynı şekilde DMA ile Apple, geliştiricilerin iOS uygulamalarını App Store dışında dağıtmalarına izin vermek durumunda kalacak. DMA'ya uyum nedeniyle Apple, üçüncü taraf uygulamaların, uygulama içi satın alımlar için üçüncü taraf ödeme platformlarını kullanmasına da müsade etmek zorunda kalabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.