Japonya'da yeni mevzuat: Şirketler, Android ve iOS için kendi uygulama mağazalarını yayınlayabilecek

Bu yeni mevzuat Japonya'daki şirketlerin iOS ve Android gibi platformlarda kendi uygulama mağazalarına sahip olmalarını sağlayacak.
Japonya'da yeni mevzuat: Şirketler, Android ve iOS için kendi uygulama mağazalarını yayınlayabilecek

Japonya'daki regülatörler, yeni bir antitröst mevzuatı hazırlıyor. Bu yeni mevzuat kapsamında Apple ve Google gibi büyük teknoloji şirketlerinin üçüncü taraf uygulama mağazalarına ve tüm uygulamalar için alternatif ödeme yöntemlerine izin vermesini gerektirecek.

Yeni mevzuatın kapsamı

2024 yılında parlamentoya gönderilmesi beklenen mevzuat, uygulama mağazaları ve ödemeler, arama, tarayıcılar ve işletim sistemleri olmak üzere dört alana odaklanıyor. Mevzuatın onaylanması halinde, Japonya Adil Ticaret Komisyonu yeni mevzuatı ihlal eden şirketlere para cezası uygulayabilecek. Japonya'daki regülatörlerin, 2024'ün bahar aylarında mevzuat ile ilgili daha fazla detay vermesi planlanıyor. 

Yerel hükümet tarafından yapılan açıklamalara göre, söz konusu yeni mevzuat Japonya'daki şirketlerin iOS ve Android gibi platformlarda kendi uygulama mağazalarına sahip olmalarını sağlayacak. Bununla birlikte geliştiriciler, daha düşük ücretlerle yerel fintech'lerin ödeme sistemlerini tercih etme imkanına sahip olacak. 

Önerilen mevzuatın 2024 yılında parlamento tarafından kabul edilmesi durumunda, Japonya Adil Ticaret Komisyonu, yasalara aykırı faaliyetlerden elde edilen gelirin yüzde 6'sına kadar şirketlere ceza kesebilecek. 

Japonya'nın teknoloji devlerine yaklaşımı

Bu noktada Japonya'nın teknoloji devlerine karşı benimsediği bu yaklaşımının yeni olmadığını belirtelim. 2020 yılında Japon Hükümeti, Google, Apple, Amazon ve Facebook'a karşı antitröst odaklı bir soruşturma başlattı. Bu dönemde Japonya'daki geliştiriciler de App Store'un iş modeline dair şikayetlerini sıkça dile getirdi. Japonya'daki regülatörler, 2023 yılında soruşturma özelindeki çalışmalarını tamamlarken, mobil uygulama pazarının Apple ve Google'ın hâkimiyetinde olduğu sonucuna vardı.

Dijital Piyasalar Yasası'nın etkisi

Japonya'nın yeni antitröst mevzuatı, adeta Avrupa Birliği'nin Dijital Piyasalar Yasası'nın (DMA) izinden gidiyor. DMA ile Apple, geliştiricilerin iOS uygulamalarını App Store dışında dağıtmalarına izin vermek durumunda. Aynı şekilde Apple, üçüncü taraf uygulamaların, uygulama içi satın alımlar için üçüncü taraf ödeme platformlarını kullanmasına da müsade etmeli. 

Apple, DMA'nın gerekliliklerini yerine getirmek için yapacağı değişiklikleri ise tüm ülkelerde değil yalnızca DMA'nın geçerli olduğu Avrupa bölgesinde yayına almayı planlıyor. Bu gidişle önümüzdeki yıllarda Apple'ın Japonya'da da benzer değişiklikleri yayına aldığını görebiliriz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.