Yapay zeka kimi işinden etti: OpenAI'ın son 72 saatine bakış

Cuma günü yönetim kurulu kararıyla Sam Altman, OpenAI CEO'luğundan kovuldu. Ardından neler yaşandı, bakıyoruz.
Yapay zeka kimi işinden etti: OpenAI'ın son 72 saatine bakış

Cuma gecesi saat 00.00'ı geçerken henüz uykuya dalmamış olanlar bomba gibi bir haberle karşılaştı. Bu haber, yapay zekanın en önemli şirketlerinden birinin kurucu ortağı ve CEO'su Sam Altman'ın şirketin CEO'luğundan kovulmasıydı. Yönetim kurulunun aldığı bir kararla şirketten gönderilen Sam Altman, bu olayın ardından şık bir açıklama yapmıştı. 

Bizler geceyi burada kapatırken Silikon Vadisi saatinde olanlar başka bir haberle daha karşılaştı; OpenAI kurucu ortağı ve başkanı Greg Brockman yaptığı açıklamada, şirketin Sam Altman'ı aniden kovmasından ve Brockman'ın girişimde kalacağını garanti etmesinden saatler sonra firmadan ayrıldığını söyledi.

Brockman attığı bir dizi tweette OpenAI'ın baş bilim adamı Ilya Sutskever'ın, Altman'ı cuma günü öğlen saatlerinde yapılan bir telefon görüşmesi hakkında bilgilendirdiğini söyledi. Telefon görüşmesinde Sutskever ve diğer OpenAI yönetim kurulu üyeleri Altman'a kovulduğunu söylediler. Brockman, "Bildiğimiz kadarıyla, olayı bir gece önce öğrenen Mira dışında yönetim ekibi bundan kısa bir süre sonra haberdar oldu" dedi. Bunların ardından girişim tarafından yapılan açıklamada, OpenAI'ın CTO'su Mira Murati'nin OpenAI'ın geçici CEO'su olarak atandığı belirtildi.

Sam Altman şirketten neden kovuldu?

Tüm bu olaylara rağmen öğrenemediğimiz bir şey vardı; Sam Altman şirketten neden kovuldu? Altman'ın neden kovulduğunu asla hala tam olarak bilmiyoruz. Ancak teknoloji muhabiri Kara Swisher, asıl sorunun OpenAI'ın kâr amacı güden tarafı ile kâr amacı gütmeyen tarafı arasındaki uyumsuzluk gibi göründüğünü bildirdi.

Swisher'a göre Sutskever, OpenAI'ın gittiği yönle ilgili endişeleri konusunda yönetim kurulunu arkasına almayı başardı. OpenAI başlangıçta kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak daha açık kaynaklı bir "ethos" ile kurulmuştu. Ancak yıllar geçtikçe şirket, Altman'ın liderliğindeki kâr amacı güden koluna doğru kaymaya başladı. Altman'ın yapay zeka güvenliği gibi konulardan ziyade kâr ve ürün geliştirmeye odaklandığı iddia edildi ve bu da şirketi kontrol eden OpenAI'ın kâr amacı gütmeyen kuruluşu arasında endişeye neden oldu.

Yönetim kurulu tarafından yönetilen kâr amacı gütmeyen kanat Altman hakkında söz sahibi olurken, kâr amacı güden kolun yatırımcıları bundan memnun değildi.

Microsoft gibi büyük teknoloji şirketleri OpenAI'a büyük yatırımlar yaptı; hatta Microsoft tek başına şirkete 10 milyar dolardan fazla yatırım yapmıştı. Şirket, Sam Altman liderliğindeki kâr amacı gütmeyen OpenAI'a yatırım yapmıştı, etik kısmına değil. 

OpenAI'ın yeni CEO'su: Emmett Shear

Tüm bunların ardından yatırımcılar Altman'ı geri getirme gücüne sahip olmasalar da OpenAI yönetim kurulunu bunu yapmaya zorladı. Bu işe yaradı mı, hayır. Zira bugün, yönetim kurulunun şirkete yeni bir CEO atadığı bilgisi paylaşıldı ve OpenAI'ın yeni CEO'su Twitch'in eski CEO'su Emmett Shear oldu

Tüm bunlar yaşanırken OpenAI çalışanları Altman'ın kovulmasını onaylamadıklarını dile getirdiler. Bazıları sosyal medya üzerinden eski CEO'ya açık desteklerini dile getirdiler ve Altman'ın "OpenAI ekibini çok seviyorum" paylaşımını kalp emojileri ile paylaştılar. Üç kıdemli OpenAI araştırmacısı ise farklı bir yaklaşım benimseyerek şirketten istifa etti. The Information'a göre, bu araştırmacılar OpenAI'nin araştırma direktörü Jakub Pachocki, yapay zeka risk ekibi başkanı Aleksander Madry ve kıdemli araştırmacı Szymon Sidor'du. 

Microsoft, bu haberi herkesten sadece bir dakika önce öğrendi

Bu gelişmelerin yanı sıra aslında Microsoft'a da değinmek gerek. Zira OpenAI'ın en önemli yatırımcısı Microsoft, durumu bilen bir kişiye göre, OpenAI'ın CEO'su Sam Altman'ın görevden aldığını haberini, dünyayla paylaşılmasından sadece bir dakika önce öğrendi. Bunun ne kadar büyük bir darbe olduğunu sanırım detaylı bir şekilde açıklamaya gerek yok. 

Microsoft CEO'su Satya Nadella, "OpenAI ile inovasyon gündemimizi ve heyecan verici bir ürün yol haritasını sunmak için ihtiyaç duyduğumuz her şeye tam erişim sağlayan uzun vadeli bir anlaşmamız var ve ortaklığımıza, Mira ve ekibine olan bağlılığımızı sürdürüyoruz. Birlikte, bu teknolojinin anlamlı faydalarını dünyaya sunmaya devam edeceğiz." açıklamasını yaptı. Tabii şu anda Mira CEO değil ve Satya Nadella'dan oldukça yeni bir açıklama geldi.

Sam Altman ve Greg Brockman artık Microsoft bünyesinde

Nadella; "Emmett Shear ve OpenAI'ın yeni liderlik ekibini tanımayı ve onlarla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz. Sam Altman ve Greg Brockman'ın meslektaşlarıyla birlikte yeni bir gelişmiş yapay zeka araştırma ekibine liderlik etmek üzere Microsoft'a katılacakları haberini paylaşmaktan büyük heyecan duyuyoruz." dedi. Bu da Sam Altman'ın Microsoft bünyesinde çalışacağı anlamına geliyor. Sam Altman da Satya Nadella'nın açıklamasını "görev devam ediyor" açıklaması ile alıntıladı.

Bu konuda neler olacağını, Altman ve Brockman'ın Microsoft'taki çalışmalarını ve OpenAI'ın yeni yönetimle neler yapacağını ise hep birlikte göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.