Mustafa Suleyman’ın yapay zeka sektöründeki kariyer yolculuğu

Mustafa Suleyman, ortağı Demis Hassabis ile yapay zeka laboratuvarı DeepMind'ı kurdu. Girişimci, yapay zeka endüstrisinin en önde gelen isimlerinden biri haline geldi.
Mustafa Suleyman’ın yapay zeka sektöründeki kariyer yolculuğu

39 yaşındaki Mustafa Suleyman, son dönemin en dikkat çeken isimlerinden biri. Suleyman'ın hayatının yönü Queen Elizabeth's School adlı erkek dil okulunda en yakın arkadaşı ve iş ortağı Demis Hassabis ile tanışmasıyla belirlendi. Çünkü iki arkadaş da uzun vadeli düşünme eğiliminde olan, geleceğin nasıl şekillenebileceğini merak eden kişilerdi. İlk andan itibaren gelecekte neler olabileceği üzerine kafaya yormaya başladılar.

20 yıl sonra, Suleyman ve Hassabis, yapay zeka endüstrisinin en önde gelen isimleri haline geldiler. İkilinin, 2010 yılında Shane Legg ile birlikte kurduğu DeepMind adlı yapay zeka sektörünü derinden etkiledi. Google ve Elon Musk gibi büyük oyuncuların dikkatini çekti. 2014 yılında 400 milyon dolar karşılığında Google tarafından satın alındı. O dönem DeepMind'in değerinin 450 milyon ila 650 milyon dolar arasında değiştiğini hatırlatmak gerekiyor.

DeepMind'ın önemi

Peki, DeepMind neden bu kadar dikkat çekti? Şirket, yapay zeka alanında oldukça önemli. DeepMind'ın dikkat çekici başarısı, AlphaGo adlı yapay zeka sisteminin dünya şampiyonu Go oyuncularını mağlup etmesi oldu. Go, karmaşıklığı nedeniyle uzun süreli bir hedef olarak kabul edilmiş ve AlphaGo'nun bu oyunu kazanması, yapay zekanın karmaşık ve sezgisel kararlar alabilme yeteneğini göstermişti.

Özellikle göz hastalıklarının erken teşhisi için kullanılan yapay zeka sistemleri geliştiren şirketin, sağlık sektöründe yapay zekanın kullanımı konusunda önemli çalışmalara imza attığını da söyleyebiliriz. Bunun yanı sıra eylül ayında Google DeepMind'daki araştırmacıların hastalıklara neden olabilecek genetik mutasyonları tespit edebilen bir yapay zeka modeli geliştirdikleri iddia edilmişti. 

Mustafa Suleyman'ın kariyeri

Mustafa Suleyman, 1984 yılında İngiltere'de doğdu ve genç yaşlarda ilgi çekici bir kariyer inşa etti. Üniversite arkadaşı Muhammed Mamdani ile birlikte Müslüman Gençlik Yardım Hattı adlı telefonla danışmanlık hizmetini kurarak iş dünyasına adım attı. Bu organizasyon, İngiltere'de ruh sağlığı destek hizmetlerinin önde gelenlerinden biri haline geldi. 

Girişimci, o sırada Londra Belediye Başkanı olan Ken Livingston için insan hakları konusunda bir politika sorumlusu olarak çalışmaya devam etti. Sosyal sorunları ele alan Reos Partners'ı kurdu.

Satın almadan 3 yıl sonra Suleyman, yapay zeka konusundaki endişelerini dile getirerek Birleşmiş Milletler'e önemli bir çağrıda bulunan grubun içinde yer aldı. Kendi kendine yönlendirilen ve insanları öldürebilen robotların geliştirilmesini engellemek için bir çağrıydı. Ayrıca, ağır silahların geliştirilmesi ve kullanılmasının önlenmesi için çalışmalara öncülük etti. Bu konulardaki çabaları, endüstrinin etik ve güvenlik standartlarını yükseltmeye yönelik önemli bir adım olarak kabul edildi. 

2022'de yaşanan değişimler

Satışın ardından Suleyman, şirketin teknolojisini Google'ın birçok ürünüyle entegre etmekten sorumlu olan kişi oldu. Google'da çalıştığı dönemde, Mustafa Suleyman, çalışanlarına zorbalık iddialarıyla suçlandı ve bu dönemde zorunlu izne çıkarıldı. Akabinde ise Suleyman, ana şirket Google'da Başkan Yardımcısı olarak çalışmaya başladı. 2022 yılında Greylock Partners adlı risk sermayesi şirketine katıldı. Bu deneyimi, girişimcilik yolculuğuna yeni bir boyut kattı. 

Inflection AI dönemi

Aynı yıl içinde Reid Hoffman ve Karén Simonyan ile Inflection AI adlı bir yapay zeka laboratuvarı girişimi kurdu. Şirket, geçen mayıs ayında Inflection AI piyasaya sürdüğü Pi adlı yapay zeka destekli asistanı ile kullanıcıların sorularına ve ihtiyaçlarına kişiselleştirilmiş yanıtlar sunmayı amaçlıyor. Inflection-1 adlı yapay zeka modeli de bu hedefi desteklemek için kullanılıyor ve büyük yatırımlarla destekleniyor.

Inflection AI, girişimin teknolojiyi kendi bünyesinde geliştirdi. Pi sohbet robotunun, nazik ve destekleyici tutumla yüksek düzeyde duygusal zeka ile insan benzeri konuşmalara öncelik vermek üzerine inşa edildi. Chatbot kod yazmak veya makale oluşturmak için uygun olmasa da Inflection AI, hızlı bir şekilde büyüyen yapay zeka pazarında rekabet etmek için iddialı hedeflere sahip. Suleyman'ın liderliğindeki Inflection AI, yapay zeka alanında önemli bir oyuncu olma yolunda hızla ilerliyor. Hatta şirket, geçtiğimiz aylarda 1.3 milyar dolar yatırım da almıştı.

Şirketin Google ve Meta gibi büyük teknoloji şirketlerinden eski çalışanları işe aldı. Bu, şirketin sektörde deneyimli ve uzman personel edinmek için bu büyük teknoloji şirketlerinden eski çalışanları işe aldığını gösteriyor. Bu tür çalışanlar, şirketin yapay zeka ve iletişim teknolojileri konusundaki hedeflerine ulaşmasına yardımcı olabilir diye yorumlanıyor. 

Yazar olarak Mustafa Suleyman

Mustafa Suleyman, aynı zamanda Amazon, Apple, DeepMind, Facebook, Google, IBM ve Microsoft gibi şirketlerin temsilcilerini içeren Partnership on AI kuruluşunun kurucu eş başkanlarından biri. Ayrıca yakın zamanda Coming Wave yani Yaklaşan Dalga kitabını yazdı. Bu kitapta yapay zeka ve sentetik biyolojinin bir araya gelmesiyle meydana gelen bu teknolojik devrimi, bunun insanlık için yaratacağı fırsatları ve tehditleri anlattı. Suleyman'ın kitabı oldukça dikkat çekti. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.