Kişilerin dijital ikizleri üzerinden gelir elde etmesini sağlayan platform: The Likeness

Bir kişinin dijital ikizi, sesi ve personasının yasal olarak sahipliği kime ait? The Likeness, bu soruya çözüm getiriyor.
Kişilerin dijital ikizleri üzerinden gelir elde etmesini sağlayan platform: The Likeness

Bir kişinin dijital ikizi, sesi ve personasının yasal olarak sahipliği kime ait? Bu soruya çözüm getiren The Likeness, oyuncuların, içerik üreticilerinin ve kullanıcıların kendi dijital ikizleri üzerinden gelir elde etmesini sağlıyor.

Bir örnek üzerinden ilerlemekte fayda var. 1986 yılında "Back to the Future" filmi büyük bir başarı elde etti. Bu başarının akabinde yapımcılar, iki devam filminden oluşan bir seri ile izleyicilerin karşısına çıkmaya karar verdi. İlk filmin ardından yapımcılar oyuncu kadrosuyla sözleşme yenileme zamanı geldiğinde, George McFly'ı oynayan Crispin Glover, başrol oyuncusu Michael J. Fox ile eşit ücret talep etti. Ancak yapımcılar bu konuda oyuncuyla aynı fikirde değildi. Yapımcılar Glover ile yaşadıkları anlaşmazlığın sonunda Glover'ı seriden çıkarma kararı aldı. 

Öte yandan devamlılık açısından Glover'ın karakteri George McFly filmdeki varlığını sürdürmek durumundaydı. Bu nedenle yapımcılar, Crispin Glover'a benzeyen bir oyuncuyu, yaşlı George McFly'ı andıracak şekilde filme aldı. Crispin Glover bu manipülasyonu keşfettiğinde, kendisinin izni olmadan görsel olarak bir benzerinin kullanılması nedeniyle milyonlarca dolarlık bir dava açtı. Glover'ın son derece başarılı davası sayesinde günümüzde de stüdyolar izin almadan bir oyuncuyu dijital olarak yeniden yaratamıyor.

@webrazzi

Bir kişinin dijital ikizi, sesi ve personasının yasal olarak sahipliği kime ait? Bu soruya çözüm getiren The Likeness, oyuncuların, içerik üreticilerinin ve kullanıcıların kendi dijital ikizleri üzerinden gelir elde etmesini sağlıyor. #webrazzi #60saniye #lightness

♬ orijinal ses - Webrazzi

Oyunculardan izin alma kısmına geldiğimizde ise The Likeness'ın sunduğu çözümler devreye giriyor. Dijital ikizleri adeta bir fikri mülkiyet gibi lisanslayan The Likeness, kişinin ölümünden sonra dijital ikizlerin telif hakları konusunu da aydınlatmış oluyor.

İnsanların markalar ve şirketlerle nasıl iş birliği yapacağını düzenleyen Likeness LLC, yayın ve reklam platformlarının her yayın için bir ücret ödeyerek bir kişinin benzerliğini yani dijital ikizini kullanmasına olanak sağlıyor.

Likeness'ın kurguladığı yapıda her iş birliği için insanlar, dijital ikize özel lisans telif ücreti alıyor. Dijital ikizin yer aldığı yayınların sayısı arttıkça, yayın platformları tarafından dağıtılan telif ödemeleri de o kadar yüksek oluyor. Buna ek olarak Likeness, markalar için üye olabildikleri bir dijital ikiz pazar yeri de sunmakta. Likeness aylık olarak markalardan aylık 8 bin 999 dolar kişilerden ise 1 Ekim'e kadar indirimli olarak tek seferlik 99 dolar ücret talep ediyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.