Elon Musk liderliğinde, BM'e "katil robotların" geliştirilmesini önleme çağrısı

Elon Musk liderliğinde, BM'e

Robot teknolojileri ve yapay zeka alanında dünyanın önde gelen isimleri, Birleşmiş Milletler'i (BM) katil robotların geliştirilmesi ve kullanılmasını yasaklamaya davet ediyor. Yapılan çağrı, Tesla'dan Elon Musk ve Google'ın satın aldığı DeepMind yapay zeka şirketinin kurucusu Mustafa Suleyman liderliğinde 26 ülkeden 116 uzman imzası içeriyor.

Birleşmiş Milletler, drone ve otonom silahların da aralarında bulunduğu ağır silahların geliştirilmesi konusunun "resmi" olarak tartışılmaya başlanması için oylama yaptı. Bu oylamayla beraber yapay zeka ve robotik teknoloji alanında geliştirmeler yapan şirket kurucuları ve uzmanlar Birleşmiş Milletler'e katil robotların geliştirilmesi ve artan silahlanma yarışının önlenmesi için açık bir çağrıda bulundu.

Uzmanların mektubunda, bu silahlanma yarışının otonom silahlar ile beraber barut ve atomik silahlar sonrası savaşlarda üçüncü devrimi başlatacağı detayı yer alıyor. Barutun icadı ve atom bombasının ilk kullanımlarını göz önünde bulunduracak olursak bu robotik silahların ne kadar büyük bir yıkıma neden olabileceğini rahatlıkla hayal edebiliriz.

Mektubun bir bölümünde şöyle yazıyor: "Öldürücü otonom silahlar bir kez geliştirildi mi, silahlı çatışmalar her zamankinden çok daha büyük ölçekte ve insanların anlayabileceğinden çok daha hızlı gerçekleşmesine izin verilmiş olacak. Teröre karşı geliştirilmiş olması elbette kullanımını sınırlamayacak; teröristler ve zorbalar tarafından masum insanlara karşı da kullanılabilecek, bu teknolojiler. Bundan da öte hacklenmiş silahlar olarak da karşımıza çıkabilecekler. Harekete geçmek için çok uzun zamanımız yok, pandoranın kutusu açıldıktan sonra kapanması çok zor olacak."

Savaşa girme eşiği düşebilir

Uzmanlar, otonom silahların kullanılabilir şekilde konumlandırılabilmesi için onlarca yıl değil sadece birkaç yılın yeterli olacağını, teknolojik olarak o seviyeye ulaşıldığının da altını çiziyor. Yapay zekanın savunma ve askeri personel güvenliği açısından kullanılabilecekken kendi başına savaşabilecek robotların geliştirilmesi için kullanılması, savaşa girme eşiklerini düşüreceği için çok daha büyük ve geniş ölçekli kayıplara neden olabilecek. Uzmanların asıl korktukları şey de bu eşiğin düşmesi ve kitlesel kayıpların meydana gelmesi.

Bu mektubu imzalayanlar arasında Elon Musk'ın olması bir çok kişinin aklına, "Yapay zekanın insanlığın karşılaştığı en büyük tehdit" şeklindeki açıklamalarını getirse de durum bundan biraz daha ciddi. Clearpath Robotics kurucusu Ryan Gariepy, "Yapay zeka alanında yapılan diğer bilim-kurgu açıklamalarının aksine otonom silah sistemleri şu anda geliştirilebilir durumdadır ve masum insanlara çok ciddi zararlar verebilir" açıklamasında bulundu. Yani diğer konularda Elon Musk ile aynı fikirde olmayan uzmanlar bile bu konuda aynı çizgide, aynı ciddiyetle uyarıda bulunuyorlar.

Bu konunun bilim kurgudan çok daha gerçek olduğunu, Samsung tarafından geliştirilen ve otonom olarak ateş etme özelliğine sahip SGR-A1 silahının Güney Kore tarafından şu anda kullanılıyor olmasından anlayabiliriz. Yine aynı şekilde askeri amaçlarla kullanılan drone'lar da çok gelişmiş özelliklere sahip.

Birleşmiş Milletler'in bu açık mektuba cevabı ne olur bilinmez fakat ciddi bir şekilde gündeme alınması gereken bir konu olduğu ortada. Son olarak Boston Dynamics'in yayınladığı videoların ne kadar ürkütücü olduğunu da hatırlamakta fayda var.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.