Jack Dorsey'nin Instagram hesabını silme nedenleri ve Meta özelinde açıklamaları

Dorsey, uygulamanın Facebook tarafından satın alınmasının ardından, Instagram'ı kullanmayı bıraktığını ifade etti.
Jack Dorsey'nin Instagram hesabını silme nedenleri ve Meta özelinde açıklamaları

Twitter'ın kurucusu ve eski CEO'su Jack Dorsey, dün hem merkeziyetsiz sosyal ağ Nostr hem de X üzerinden paylaştığı bir gönderi ile nedenleriyle birlikte Instagram hesabını sildiğini açıkladı.

Jack Dorsey, Nostr paylaşımında şu ifadelere yer verdi: 

"Instagram hesabımı sildim. Bunu yapmam neden bu kadar zamanımı aldı bilmiyorum."

Uygulamada hesap açan ilk 10 kişi arasında olduğunu belirten Jack Dorsey, Instagram'ın ilk melek yatırımcılarından biri olduğunu da hatırlattı. Kuruculardan Kevin Systrom'u kastederek; "Kevin Odeo'da bizim stajyerimizdi." dedi. 

Dorsey, uygulamanın Facebook tarafından satın alınmasının ardından, Instagram'ı kullanmayı bıraktığını ifade etti. Paylaşımından anladığımız üzere Jack Dorsey "@jack" kullanıcı adının başına neler geleceğini ise büyük bir ilgiyle takip edecek. Bu noktada bu tarz kullanıcı adlarının binlerce dolar karşılığında satıldığını belirtelim. 

Jack Dorsey'nin Instagram karşıtlığı nereden çıktı? 

Aslına bakarsanız Jack Dorsey'nin Instagram'ın Facebook'a satılmasıyla ilgili düşünceleri geçtiğimiz yıllarda da gündeme gelmişti. Sarah Frier’ın “No Filter: The Inside Story of Instagram” başlıklı kitabında Jack Dorsey'nin Facebook satışı karşısında kendini ihanete uğramış hissettiği ve uygulamayı kullanmayı bıraktığı belirtiliyordu. Kitapta paylaşılanlara göre; Kevin Systrom'un Jack Dorsey ile yakın arkadaş olmasına rağmen, 1 milyar dolarlık satın alma için Dorsey'e danışmaması, Jack Dorsey'i kırmıştı. Aynı şekilde Twitter ile pazarlık masasına oturmadan doğrudan Instagram'ı Twitter'ın rakibine satması da, Jack Dorsey'nin ağarına gitmişti. Jack Dorsey'nin son paylaşım tarihi olan 9 Nisan 2012 ise Instagram'ın Facebook'a satıldığı tarihti. 

Instagram'ı neden şimdi sildi? 

Twitter'ın ya da yeni adıyla X'in bir süredir Instagram'ın Threads uygulaması ile rekabet etmesi, Jack Dorsey'nin uygulamayı silmesi ve bunu açıklaması için seçtiği zamanlamayı manidar kılıyor. Ne de olsa Jack Dorsey'nin şirketi, Elon Musk'a satılmış olsa da Dorsey, Twitter'ın yani yeni adıyla X'in hisselerini elinde tutuyor. Ancak yine de Jack Dorsey'nin geçmişte başka uygulamaları desteklemesi bu ihtimali zayıflatıyor. Öte yandan X'in Threads özelinde şu an için böyle bir desteğe pek ihtiyacı bulunmuyor. Zira Threads, kullanıcıların ilgisini yavaş yavaş kaybediyor. Threads kullanıcılarının yarısından fazlası platformu artık kullanmıyor.

Belki de Dorsey, Instagram'ı sildiğini açıklamayı, sosyal ağ ekosistemindeki değişime vurgu yapmanın bir yolu olarak görüyor. Yeni sosyal ağlara verdiği desteklerle tanınan Jack Dorsey, Twitter rakibi Bluesky'ın yatırım almasına destek olmuştu. Şirket, Ar-Ge çalışmalarına başlamak için Twitter'dan 13 milyon dolar yatırım almıştı. Jack Dorsey'nin desteklediği bir başka uygulama ise bu açıklamayı paylaştığı Nostr oldu. Merkeziyetsiz networking protokolü Nostr, Dorsey'den 245 bin dolar değerinde Bitcoin bağışı aldı. 

Nedeni her ne olursa olsun, Jack Dorsey'nin Instagram konusunu artık geride bırakmış olması güzel. Yine de Dorsey'nin X'de yaptığı paylaşımlar, Meta uygulama ailesi düşmanlığının asla sona ermeyeceğini gösteriyor. Dorsey, ne Facebook ne de WhatsApp kullanmadığını, gözlerinin Meta'dan uzak olduğunu vurguluyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.