Jack Dorsey destekli merkezsiz Twitter alternatifi Bluesky, App Store'da yayınlandı

Bluesky, uzun süren bir bekleyişin ardından private beta modunda App Store'da yerini aldı. Uygulamaya şu anda sadece davetli olan kişiler dahil olabiliyor.
Jack Dorsey destekli merkezsiz Twitter alternatifi Bluesky, App Store'da yayınlandı

Twitter alternatifi olarak lanse edilen merkezsiz sosyal ağ Bluesky'a aslında Webrazzi okuyucuları yabancı değil. Zira bu projeden ilk olarak 2021 yılının başlarında sizlere bahsetmiştik. İlerleyen dönemde ise bu projenin başına Happening'in yaratıcısı Jay Graber geçmişti

Daha sonra Jack Dorsey AT Protocol'ü duyurmuş ve merkezsiz sosyal ağ Bluesky'ın yeni protokolünün sunacakları da bu şekilde ortaya çıkmıştı. AT Protocol'ün öne çıkan özellikleri arasında hesap taşınabilirliği, algoritma seçimi, birlikte çalışabilirlik ve yüksek performans yer alıyordu. 

Bu özellikler kapsamında kullanıcılar, AT Protocol ile dijital kimliklerini herhangi bir veri kaybına uğramadan bir platformdan bir diğerine kolayca aktarabiliyor. Ayrıca AT Protocol, kullanıcıların deneyimleri üzerinde daha fazla kontrole sahip olmaları için açık bir algoritma modu sunuyor.

Şimdi ise Bluesky, uzun süren bir bekleyişin ardından App Store'da yerini aldı. Ancak şunu en baştan belirtmek gerek; tıpkı daha önce Clubhouse'da olduğu gibi uygulamaya sadece davetli olan kişiler dahil olabiliyor. Zaten şu anda uygulama App Store'da arandığından gizli beta sürümünde olduğu da açıkça görülebiliyor. 

Aslında Bluesky, ekim ayında geliştiriciler için özel bir beta sürümünde kullanıma sunulmuştu. Ancak şirketin App Store'da böyle bir beta testi oluşturuyor olması, çevresini daha genişletmek ve daha fazla kullanıcıya ulaşmak istemesi şeklinde açıklanabilir. 

Şu anda üye olmasak da paylaşılan görsellere baktığımızda, Bluesky'in tasarım olarak Twitter'a fazlasıyla benzediğini söyleyebiliriz. TechCrunch'ın paylaştığı deneyimlere göre uygulama, fotoğrafları da içerebilen 256 karakterlik bir gönderi oluşturmak için bir artı düğmesini kullanabileceğiniz basitleştirilmiş bir kullanıcı arayüzüne sahip. Twitter'ın "What's happening?" sorusunun yerine Bluesky'da "What's up?" sorusu yer alıyor.

Bluesky'da tıpkı Twitter'da olduğu gibi diğer kişileri arayıp takip edebiliyor, ardından o kişilerin güncellemelerini bir Ana Sayfa zaman akışında görüntüleyebiliyorsunuz. Bluesky kullanıcıları da hesapları paylaşabiliyor, sessize alabiliyor ve engelleyebiliyor. Ayrıca platformda retweet'e benzer repost özelliği de yer alıyor.

Bir süredir Twitter alternatiflerine olan talepte bir artış var. Bunun en önemli nedeni ise Elon Musk'ın Twitter'ı satın alması ve akabinde yaşananlar. Özellikle Mastodon benzeri uygulamalar bu süreçte fazlasıyla ilgi görmüştü ve görmeye de devam ediyor. Fakat Twittter'ın kurucusu Jack Dorsey tarafından desteklenen Bluesky, Twitter'a en fazla benzeyen platformlardan biri diyebiliriz. Bu nedenle uygulamanın App Store'da yerini almış olması sevindirici. Şu anda beta sürümde olunsa bile kısa bir süre sonra uygulamanın herkes için açık hale getirilmesi ise olası. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.