OpenAI, FTC tarafından açılan soruşturma ile karşı karşıya

ABD Ticaret Komisyonu, OpenAI'ın kişisel itibar ve verileri riske atarak tüketiciyi koruma yasalarını ihlal ettiği iddia ediyor.
OpenAI, FTC tarafından açılan soruşturma ile karşı karşıya

The Center for AI and Digital Policy'nin (CAIDP) bir şikayet dilekçesi sunarak, Federal Ticaret Komisyonu'na OpenAI için bir soruşturma talebinde bulunduğunu sizlere aktarmıştık. ABD Ticaret Komisyonu (FTC), OpenAI'a soruşturma açtı. ABD Ticaret Komisyonu, OpenAI'ın kişisel itibar ve verileri riske atarak tüketiciyi koruma yasalarını ihlal ettiği iddia ediyor. Federal Ticaret komisyonu bu hafta 20 sayfalık bir talep göndererek yapay zeka modellerine bağlı riskleri nasıl ele aldığını sordu.

Bu bağlamda FTC, OpenAI'ın tüketicilerin itibarlarının zarar görmesiyle sonuçlanan haksız uygulamalarda bulunup bulunmadığını araştırıyor. FTC'nin OpenAI'a yönelttiği sorulardan biri, şirketin ürünlerinin gerçek kişiler hakkında yanlış, yanıltıcı veya aşağılayıcı ifadeler üretme potansiyelini ele almak için attığı adımları içeriyor. 

FTC şu an için konu hakkında resmi bir açıklama yapmaktan kaçınırken, OpenAI da konu hakkında sessizliğini korumayı sürdürdü. Ancak OpenAI CEO'su Sam Altman paylaştığı bir tweet akışı ile GPT-4'ün yıllar süren güvenlik araştırmaları sonucunda hayata geçtiğini belirtirken, bu sistemlerin bireyleri değil dünyayı öğrenmek üzere tasarlandığını açıkladı. Sam Altman doğal olarak FTC ile birlikte çalışacaklarını da vurguladı. 

OpenAI bir süredir ülkelerin ve resmi kurumların regülasyonlarıyla karşı karşıya kalıyor. Hatırlarsanız İtalya Kişisel Verileri Koruma Kurumu, ChatGPT'nin yasaklanması talimatı vermiş, ancak daha sonra OpenAI'ın düzenlemeler yapmasının ardından bu karar kaldırılmıştı.

Ayrıca mayıs ayında OpenAI, zorlayıcı yapay zeka regülasyonları nedeniyle Avrupa'dan çekilebileceğini açıkladı. Sam Altman, Avrupa Birliği tarafından önerilen yapay zeka düzenlemelerine uyum konusundaki endişelerini dile getirdi ve düzenlemelerin çok külfetli olması durumunda OpenAI'ın Avrupa'dan çekilmeyi düşünebileceğini ima etti. Şirket haziran ayında ise AB'nin yapay zeka yasasının taslağında değişiklikler yapılmasını istedi. OpenAI temsilcileri, yasada önerilen risk kategorilerini netleştirmek için Haziran 2022'de Avrupa Komisyonu yetkilileriyle bir araya geldi. Şirket tarafından önerilen bazı değişiklikler mevzuata dahil edildi.

Ancak yasal süreçler ülkeler ve resmi kurumlarla sınırlı değil. Bazı yazarlar, OpenAI ve Meta'yı telif hakkı ihlali nedeniyle dava ediyor. Komedyen, aktris ve yazar Sarah Silverman ile yazarlar Christopher Golden ve Richard Kadrey, içeriklerini izinsiz olarak yapay zeka dil modellerini eğitmek için kullandıkları iddiasıyla OpenAI ve Meta'yı dava ediyor. 

FTC'nin soruşturmasının OpenAI'ı nasıl etkileyeceğini hep birlikte izleyip göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.