Federal Ticaret Komisyonu, OpenAI'ın yeni GPT modelleri yayınlamasını engelleyebilir

The Center for AI and Digital Policy (CAIDP) bir şikayet dilekçesi sunarak,  Federal Ticaret Komisyonu'na OpenAI için bir soruşturma talebinde bulundu.
Federal Ticaret Komisyonu, OpenAI'ın yeni GPT modelleri yayınlamasını engelleyebilir

Yapay zeka odaklı bir teknoloji etik grubu olan The Center for AI and Digital Policy (CAIDP) bir şikayet dilekçesi sunarak Federal Ticaret Komisyonu'nun OpenAI'ı soruşturmasını istedi. Söz konusu soruşturmaya gerekçe olarak OpenAI'ın tüketiciyi koruma kurallarını ihlal etmesi gösteriliyor. 

CAIDP, OpenAI'ın yapay zeka metin oluşturma araçlarını kullanıma sunmasının "ön yargılı, aldatıcı ve kamu güvenliği için bir risk" olduğunu öne sürdü. CAIDP'nin Başkanı Marc Rotenberg'in de imzaladığı açık mektupta ise geniş kapsamlı üretimsel yapay zeka deneylerinin durdurulması çağrısında bulunuldu. Mektubun imzacıları arasında OpenAI'ın kurucu ortağı Elon Musk'ın yer alması dikkat çekti. İmzacılar arasında Apple kurucu ortağı Steve Wozniak, yazar Yuval Noah Harari, Pinterest kurucu ortağı Evan Sharp, Getty Images CEO'su Craig Peters yer alıyor. 

Şikayet dilekçesinde de mektuba benzer bir şekilde üretimsel yapay zeka modellerinin geliştirilmesinin yavaşlatılması ve daha sıkı bir hükümet gözetimi altına girmesi talep ediliyor. CAIDP, GPT-4'ün kötü niyetli kodlar ve son derece kişiselleştirilmiş propagandalar üretebileceğini düşünüyor. Bununla beraber, yapay zekayı eğitmekte kullanılan ön yargılı verilerin, işe alım gibi konularda yapay zekanın ırka ve cinsiyete dayalı adil olmayan tercihlerde bulunmasına yol açacağını belirtiyor. 

CAIDP'in argümanları arasında OpenAI'ın güvenlik açıkları da yer almakta. Hatırlarsanız açık kaynaklı kütüphanedeki bir hata (bug) nedeniyle bazı kullanıcılar, başka bir aktif kullanıcının sohbet geçmişindeki başlıkları görmüştü. Ayrıca, her iki kullanıcı da aynı anda aktifse, yeni oluşturulan bir sohbetin ilk mesajının başka birinin sohbet geçmişinde görünmesi de mümkün hale gelmişti. Şirket, bunun üzerine 20 Mart tarihinde ChatGPT'yi çevrimdışı moduna alarak hatayı düzeltti. Open AI, bu olay esnasında bazı kullanıcıların ödeme bilgilerinin görünür hale geldiğini açıkladı. Söz konusu bilgiler arasında kullanıcı kredi kartının son dört hanesi ve son kullanma tarihi ile kullanıcının ad, soyad, e-posta ve ödeme adresi bilgileri yer alıyor. 

CAIDP, GPT-4'ün tüketicilere zarar verdiğini savunuyor. Kurum bu bağlamda OpenAI'ı, Federal Ticaret Komisyonu Yasası'nın 5. Bölümünü ihlal etmekten sorumlu tutmayı planlıyor. Söz konusu yasa haksız ve aldatıcı ticari uygulamaları yasaklıyor. Bununla birlikte dilekçede ChatGPT'nin aldatıcı ticari beyanları ve reklamları teşvik edeceğine dikkat çekiliyor.

CAIDP'in Federal Ticaret Komisyonu'na ilettiği talepler arasında GPT modellerinin ilerleyen dönemdeki ticari dağıtımının durdurulması ve bu dağıtımlardan önce modellerin bağımsız olarak değerlendirilmesi yer alıyor. Ayrıca, tüketicilerin dolandırıcılık şikâyetlerinde bulunmasını sağlayan kamuya açık bir raporlama aracı oluşturulması da istenmekte. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.