Görme engelli kullanıcılara hızlı ve nitelikli görsel açıklamalar sunan girişim: From Your Eyes

Görme engelli insanlar, ambalajları aynı ama içerikleri farklı ürünleri tanırken, ilaç prospektüsleri gibi basılı belgeleri okurken veya yeni girdikleri bir mekanı keşfederken From Your Eyes uygulamasından yararlanıyor.
Görme engelli kullanıcılara hızlı ve nitelikli görsel açıklamalar sunan girişim: From Your Eyes

Zülal Tannur, görebilme yetisi az bir çocuk olarak büyümüş. Nesneleri tanıyabilmek için önce bilgisayardan küçük hallerini öğreniyormuş. Bu sayede de gerçeklerini görünce tanıyabiliyormuş. Tannur o dönemi "Aslında makine öğrenmesinin organik halini gerçekleştiriyordum" diyerek anlatıyor. Girişimci, görme yetisini ise on yaşında tamamen kaybedince görme eylemini teknolojik anlamda gerçekleştirebileceği görsel tanıma teknolojilerinden yararlanmış.

Şu an Boğaziçi Üniversitesi'nde öğrencisi olan Tannur'un amacı dünyanın ilk görme engelli nöro bilimcisi olmak. Bu alanda çeşitli projelere imza atan girişimci, 2022'nin Ekim ayında From Your Eyes mobil uygulamasını geliştirmeye başladı. Girişimci, From Your Eyes'ı insan ve yapay zekayı bir araya getirerek görme engelli kullanıcılara hızlı ve nitelikli görsel açıklamalar sunan bir mobil uygulama olarak tanımlıyor. 

Uygulamanın kullanıcıların yüzde 20'si Fiji’den İngiltere’ye kadar uzanan 27 farklı ülkeden geliyor. Şirketin ana hedefi görme engelli insanlar için görme deneyiminin en teknolojik ve kişiselleştirilmiş halini inşa ederek onların kişisel asistanı olabilmek.

Nasıl çalışıyor?

From Your Eyes uygulaması sayesinde görme engelli kullanıcıların gönderdiği görseller 7 saniyede yazıya çevriliyor. Kullanıcılar bu açıklamaların geliştirilmesini isterlerse, uygulamadaki gönüllü betimleyicilere gönderebiliyor. Betimleyiciler bu açıklamaları geliştirerek kullanıcılara yeniden yolluyor. Görme engelli insanlar ambalajları aynı ama içerikleri farklı ürünleri tanırken, ilaç prospektüsleri gibi basılı belgeleri okurken veya yeni girdikleri bir mekanı keşfederken uygulamadan yararlanıyor.

Zülal Tannur uygulamayla ilgili şöyle konuşuyor: "Uygulamaya yüklenen görseller ve iyileştirilen yapay zeka metinleri sayesinde kendi görsel kütüphanesini besleyerek yapay zeka servisimizi eğittik. Sekiz ayda on binden fazla görseli betimledik. Doğruluğu kanıtlanmış veri setleriyle kendi derlediğimiz görsel kütüphaneyi kullanarak dünya standartları yüzde 90’ken yüzde 94 doğrulukla görselleri tanıyabilen bir yapay zeka servisi eğittik. Az gören bir çocukken 15 rengi tanıyabiliyordum ancak yapay zeka servisimize 865 rengi tanımasını öğrettik. Ben de her gün farklı bir renk öğreniyorum."

Tohum öncesi yatırım turunda

Şirket, tohum öncesi yatırım turuna çıktı. Zülal Tannur; 1,5 milyon dolar değerlemeyle çıktığı yatırım turunu kapatmak için heyecanlı olduklarını söylüyor. From Your Eyes, bu zamana kadar AXA, İGA ve Petrol Ofisi’nden toplam değeri 430 bin liralık hibe aldı. Öte yandan yarışmalardan elde ettiği ödüllerle de kaynağı besliyor.

From Your Eyes'ın gelir modeli B2B2c üzerine kurulu. B2B tarafta yapay zeka servisi e-ticaret platformlarına entegre ediyor ve bu platformlardaki ürün görsellerini görme engelli kullanıcılar için betimliyor. Görme engellilerin yüzde 71’i erişilebilir olmadığı için e-ticaret platformlarını kullanmayı tercih etmiyor çünkü alışveriş platformlarında yer alan ürün görsellerinin betimlemeleri aynı platformda yer almıyor. Bu da görme engellilerin bu platformlara girdiklerinde tam bağımsız şekilde ürünleri keşfedip satın almalarını engelliyor.

Teknoloji bu platformlara entegre edildiğine görme engelli kullanıcılar görsellerin betimlemelerine anında erişebiliyorlar. Online alışverişin tam bağımsızlığı için markalarla aylık abonelik doğrultusunda çalışıyor. Öte yandan gerek dijital gerekse de fiziksel işletmelere özel yapay zeka projeleri geliştiriyor. B2C için de 2023 yılının sonundan itibaren uygulama içerisinde de görme engelli kullanıcılara tercih edebilecekleri üç ödeme planı sunuyor olacak.

From Your Eyes,11 Haziran 2022’de Microsoft Türkiye’de kapalı lansmanını gerçekleştirdi. Ağustos ayında dünyanın en iyi kuluçka merkezi İTÜ Çekirdek ve dünyada ilk 5'te yer alan BTMnin bir girişimi oldu. Eylül ayında Geometry Melek Yatırım Ağı’nın düzenlediği Pitch Challenge’ta 2022’nin en iyi girişimi seçildi. Kasım 2022’de in4Start-up ve Girişim-Up tarafından 2023’ün Gelecek Vadeden Girişimlerinin arasında finalde gösterildi. 8 Aralık’ta Big Bang’i kazandı. Bunlarla birlikte Microsoft Founders Hub’a kabul alarak bir Microsoft girişimi oldu. Avrupa’da yapılan girişimcilik etkinliği Vivatech’e Cumhurbaşkanlığı ve Yatırım Ofisi tarafından davet edilen 16 girişim arasında yer aldı.

Pazar paydaşları kimler?

Microsoft_ Seeing AI ve Google_ LookOut gibi uygulamaların birçoğu ya yalnızca yapay zekayı kullanıyor ya da WeWalk_Danış yalnızca gönüllülüğe başvuruyor. Bu teknolojilerdeki temel sorunun ne olduğunu girişimci şöyle açıklıyor: "Google ve Microsoft gibi teknoloji liderlerinin ürünleri olarak çıkmalarına karşın araştırma projelerinden öteye geçememiş olmaları veya yalnızca gönüllülük üzerine kuruldukları için teknolojik açıdan gelişime açık olmamaları"

OpenAI rüzgarını arkasına alarak ilerleyen Be My Eyes, şirketin en önemli pazar paydaşı olarak konumlanıyor.  Zülal Tannur iki şirketle ilgili benzer ve farklılaşan özelliklerini şöyle açıklıyor:

"Be My Eyes görme engelli kullanıcıların bir gönüllüyü arayarak destek alabildikleri destek merkezine ek olarak sanal gönüllü betasını kısıtlı bir kullanıcı havuzuna sundu. Bu bağlamda görme engelli kullanıcılar uygulama içerisindeki farklı bir sekmeye giderek GPTye sorular sorup çektikleri fotoğrafla ilgili betimlemeler alıyor.

From Your Eyes’ın en büyük inovasyonu, veri analizi sayesinde kullanıcılarına kişiselleştirilmiş betimlemeler sunuyor olması. From Your Eyes yapay zeka servisi kullanıcıların daha önceden oluşturduğu betimleme taleplerine ve tatmin skorlarına bakarak her görme engelli kullanıcının tercihlerine yönelik analizler yapıyor ve bu sayede de herkese özel kişiselleştirilmiş betimlemeleri kullanıcılarına ulaştırıyor. Aslında birden fazla kullanıcı aynı görseli gönderdiğinde aynı çıktıyı elde edemiyor. Üstelik bir betimleme alabilmek için kullanıcıların yapay zekaya sorular sorarak onu yönlendirmesine gerek kalmıyor çünkü yapay zeka her kullanıcının ihtiyacına özel betimlemeleri zaten onlara ulaştırıyor. Örneğin; bir görme engelli kullanıcımız sadece objelerin konumlarını merak ettiği bir görselden o çıktıyı alırken daha çok obje ve rengi birlikte almak isteyen başka bir kullanıcımız bu betimlemeyi alabiliyor."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.