Avrupa Komisyonu'nun açtığı dava, Google'ın reklamcılık operasyonunu satmasıyla sonuçlanabilir

Avrupa Komisyonu, Google'ın dijital reklam pazarındaki baskın konumunu kötüye kullandığını belirtiyor. Eğer suçlamaların doğruluğu ispatlanırsa, Google, reklamcılık operasyonunun bir kısmını satmak durumunda kalabilir. 
Avrupa Komisyonu'nun açtığı dava, Google'ın reklamcılık operasyonunu satmasıyla sonuçlanabilir

Avrupa Komisyonu, Google'a karşı resmi olarak antitröst (tekelleşme) şikayetinde bulundu. Söz konusu şikayet Google'ın reklamcılık alanındaki çalışmalarını da kapsıyor. Avrupa Komisyonu, Google'ın dijital reklam pazarındaki baskın konumunu kötüye kullandığını belirtiyor. Eğer suçlamaların doğruluğu ispatlanırsa, Google, operasyonunun bir kısmını satmak durumunda kalabilir. 

Avrupa Komisyonu şimdiye kadar Google'a 3 farklı antitröst davası açtı. Bu davalar genellikle iş uygulamalarında davranışsal değişimler ve para cezası ile sonuçlanmıştı. Avrupa Parlamentosu, 2016 yılında şirketin Android işletim sistemini rakiplerinin engellemek için kullandığı ve Avrupa Birliği yasalarını ihlal etmesi gerekçesi ile 4,34 milyar euro ceza ödemesine karar vermişti. 2017 yılında ise Google Alışveriş'e diğer alışveriş sitelerine kıyasla ayrıcalık tanıdığı gerekçesiyle 2,4 milyar euroluk bir rekabet cezası kesildi

İlk defa Google'ın iş operasyonlarının bir kısmını satması gündemde. Komisyonun yönetici başkan yardımcısı Margrethe Vestager'in aktardıklarına göre, Google'ın pazardaki konumunu, kendi aracı hizmetlerine ayrıcalık tanımak için kullanması, komisyonda endişe yaratıyor. Komisyonun sunduğu bulgulara göre, Google, 2014'ten bu yana pazardaki baskın konumunu kötüye kullanarak kendi reklam platformu AdX'e ayrıcalık tanıyor.

Google'ın Küresel Reklamlar GMY'si Dan Taylor yaptığı açıklamada şirketin Komisyon ile aynı fikirde olmadığını belirterek, reklamcılık alanını, rekabetçi bir sektör olarak tanımladı. Taylor, Google'ın sunduğu teknolojik araçların, websitelerinin ve uygulamaların kendi içeriklerini fonlamalarına yardımcı olduğunu dile getirdi. Taylor'a göre, Komisyon Google'ın reklamcılık operasyonlarının dar bir alanına odaklanıyor. 

Önceki davaları örnek gösteren Margrethe Vestager, elden çıkarma talebinin nadir olarak gerçekleştiğini belirtirken, bu davada da henüz resmi bir talepte bulunulmadığını ifade etti ve bunun bir olasılık olduğunu vurguladı. 

Suçlamaların doğrulanması neticesinde operasyondaki kurumların elden çıkarılması, Google'ın gelirlerini de etkileyecektir. Bu noktada Google gelirlerinin önemli bir kısmını oluşturan reklam gelirlerinin halihazırda yapay zeka etkisi ile düşüş gösterdiğini hatırlatalım. Google'ın 54 milyar dolara tekabül eden ilk çeyrek reklam satışları, bir yıl öncesine kıyasla hafif bir düşüş gösterdi.

Antitröst davası nedeniyle teknoloji devlerinin sahip olduğu şirketleri satmasıyla daha önce de karşılaştık. Birleşik Krallık'ın tekelleşmeyi (antitröst) denetleyen yetkili mercii Competition and Markets Authority'nin (CMA), 2021 yılında Meta'nın Giphy'yi satmasına karar verdi. Ancak Meta, yasal yollara başvurarak bu kararın ertelenmesini sağladı. Yine de Meta, 400 milyon dolara satın aldığı Giphy'yi 53 milyon dolara Shutterstock'a satmak durumunda kaldı.  Benzer bir durum Google'da da yaşanabilir. Üstelik CMA'in gözü Google'ın da üzerinde. Bu yeni davanın ne gibi sonuçlar doğuracağını hep birlikte izleyip göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.