Google 2,4 milyar euroluk cezanın ardından arama reklamlarında değişikliğe gitti

Google 2,4 milyar euroluk cezanın ardından arama reklamlarında değişikliğe gitti

2015 yılının Nisan ayında Avrupa Birliği yasalarının yürütmesinden sorumlu organ olan Avrupa Komisyonu Google aleyhine yapılan şikayetlere yönelik soruşturmasını tamamlayarak şirket hakkında dava açma sürecini başlatmıştı. 

Avrupalı firmalar, Google’ın arama motoru pazarında sahip olduğu üstünlüğü Google+ gibi diğer Google servislerine trafik yaratmak için kullandığını, bu yolla planlı olarak rakiplerine karşı haksız rekabet avantajı yarattığını iddia etmişti. Üstelik şikayetler arasında Google’ın rakip sitelerin içeriğini arama sonuçlarından çıkardığı iddiası da yer almaktaydı.

Yine 2015 yılında Rekabet Yetkilisi Margrethe Vestager tarafından yapılan açıklamada Google'ın ürün karşılaştırma konusunda adaletsiz bir tutum sergilediği ve bu tutumun Avrupa Birliği’nin tekelcilik karşıtı yasalarına uygun düşmediği ifade edildikten sonra AB, Google’ın Avrupa’da hizmet verebilmek için bu davranışını değiştirmesi gerektiğini söylemişti.

Öncesi

Haziran ayında sona eren davanın sonucunda ise Google Alışveriş'e diğer alışveriş sitelerine kıyasla ayrıcalık tanıdığı gerekçesiyle 2,4 milyar euroluk bir rekabet cezası kesildi. Bunun üzerine Avrupa'daki arama motoru pazarının yüzde 90'ını elinde tutan Google, arama reklamlarında bir değişikliğe gitmeye karar verdi.

Sonrası

Google Europe dün Twitter üzerinde yaptığı açıklama ile Google Reklamları'nı Avrupa Komisyonu'nun istediği şekilde düzenlediğini duyurdu.

Google ayrıca Google Alışveriş'i de Google'dan ayrı bir şirket olarak konumlandırdığını ifade etti. Böylece Google Alışveriş ve rakipleri Google reklamlarında yer alırken eşit şartlarda rekabet edebilecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.